Friday, December 24, 2010

chocolate math



cool gak kekira ni, valid only in 2010....


YOUR AGE BY CHOCOLATE MATHS


Don't tell me your age; you'd probably lie anyway-but the Hershey Man will know!
YOUR AGE BY CHOCOLATE MATHS


This is pretty neat.

DON'T CHEAT BY SCROLLING DOWN FIRST!
It takes less than a minute .
Work this out as you read .
Be sure y ou don't read the bottom until you've worked it out!
This is not one of those waste of time things, it's fun.


1. First of all, pick the number of times a week that you would like to have chocolate (more than once but less than 10)


2. Multiply this number by 2 (just to be bold)


3. Add 5


4. Multiply it by 50 -- I'll wait while you get the calculator


5. If you have already had your birthday this year add 1760 .
If you haven't, add 1759.

6.. Now subtract the four digit year that you were born.


You should have a three digit number




The first digit of this was your original number
(i.e., how many times you want to have chocolate each week).




The next two numbers are


YOUR AGE! (Oh YES, it is!!!!!)


THIS IS THE ONLY YEAR (2010) IT WILL EVER WORK, SO SPREAD IT AROUND WHILE IT LASTS.

Chocolate Calculator.








Thursday, December 23, 2010

THE LAST CHAPTER...........



fwd dari mail gambaran tentang kiamat dan padang mahsyar..
moga dosa-dosa kita diampunkan dan mendapat tempat yang baik di akhirat sana.............our final destination,ameen


Gambaran Hari Qiamat
Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

- Pemimpin yang adil.

- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)


Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.


Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
Sedekah/amal jariahnya.
Doa anak²nya yang soleh.
Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.


Dear Allah, i don't deserve to be in your heavens.. though, i'm not willing to face hellfire.. please forgive all my sins and accept my repentance.. as you are the forgiver of big sins.. my sins are like sands scattered along the beach.. with your power, please forgive me, my lord.. oh Allah, please safe us all, from all the wrongdoings and disasters.. we are afraid, we really rely on you.. strengthen our love towards you.. we are your servants who rely on your mercy....








Friday, November 26, 2010

BALI PART 3- Northern Tour





Saturday 30 oct 2010

Hari ni free and easy..aktiviti bebas,aku,abang dan kak ela agree untuk join tour ke area gunung berapi Batur di Kintamani,arah utara Bali.Tour ni our guide yang arrange jadi setelah dikumpul sapa yang nak pegi cukupla korum untuk satu coach around 20 people.Bayarannya 300 000 rupiah termasuk makan,lebih kurang rm95.


Lepas breakfast kat hotel lebih kurang 9.30am bas pun bergerak meninggalkan kesibukan pekan Kuta yang sesak itu.Perjalanan dianggarkan 2 jam,seronok menikmati pemandangan luar kota yang lebih mendamaikan.

Kami melewati beberapa buah daerah,setiap kawasan nampaknya popular dengan aktiviti seninya yang tersendiri..maklumlah masyarakat Bali ni memang tersangat kreatif dan very fond of art and crafts.Contohnya Batubulan village popular dengan tarian barong dan stone carving,di kampung Celuk pula popular dengan silver and gold crafting,Batuan village dengan traditional paintings,Guang village dengan wood carving dan Sukawati adalah center untuk art market..memang unik pemandangan sebab boleh katakan setiap kedai dan rumah yang dilalui ada saja aktiviti kraftangan,painting atau carving yang sedang berlangsung.Kedai yang jual hasiltangan penduduk setempat jangan cakapla..memang melambak-lambak di sana sini.Patutlah ramai yang suka buat interior design konsep Bali.






Dalam perjalanan kami singgah ke sebuah territorial temple di desa Batuan,desa ni terletak dalam Gianyar regency.Temple bernama Pura Desa dan Pura Puseh Batuan ni dah terbina hampir 1000 tahun lamanya,penuh dengan ciri klasik Bali yang dapat dilihat pada senibina,ancient sculptures dan ornament yang ada di situ.Di seberang temple ni terdapat dewan terbuka tempat berlangsungnya function atau mesyuarat,di dewan ini juga setiap pelawat diberikan sarong yang harus dipakai sebelum memasuki kawasan pura tadi.Seperti biasa ada candi bentar as entrance gate ke pura tersebut yang dipanggil Kori Agung,heavily sculpted dengan guardian statues.


Tengah berjalan dan sibuk bergambar kat dalam pura tu tetiba kak ela dengan excited tarik tangan aku,dia tunjuk satu statue yang dinamakan Ida Ratu Selimpet..hehe,kelakar lak ai bunyi,ada gak nama panggilan aku terpahat kat situ.Ni antara ancient statue yang dah broken dan tak jelas sangat rupa bentuknya.Dikatakan asalnya statue tu adalah 2 garuda yang standing back to back,dipanggil jugak Ratu garuda kembar.Apparently Ida dalam bahasa mereka bermaksud highness....perggh,bangga aku.Mesti bergambar wat kenangan nih...



Perjalanan di teruskan arah Kintamani,sebelum sampai ke area volcano tu bas berhenti lagi kat souvenir centre,kata guide tu boleh dapat discount 40% untuk semua barangan kat sini.Agaknya ada deal kedai tu dengan travel agent yang bawak bas pelancong kot.Atau pun harga sebenar barang memang less 40% dari yang dia display...saja nak bagi orang excited konon2 bagi diskaun tinggi.Banyak barangan kraft dan arts,tapi aku tak minat sangatlah,pusing punya pusing last-last beli t-shirt design batik dan key chain,baru sikit..takpa banyak lagi tempat boleh menyopping nanti.













Selesai membeli-belah,bas pun bergerak ke arah Kintamani,dalam 12.30sampailah kat area Gunung Batur tu,view memang cantik cuma cuaca gloomysikit.Gunung ni adalah volcano yang masih aktif lagi,dari 1804 dah 26 kali gunung ni meletus,last sekali pada tahun 2000.
Cepat-cepat kami bergambar sebelum kabus melitupi gunung,lepas tu proceed untuk lunch di restoran Kintamani.




Food memang sedap and interior pun nice,bercirikan Bali.Ada musolla disediakan untuk solat,yang tak bestnya takda partition untuk ruangan lelaki dan perempuan,terpaksala solat di belakang saf lelaki.Usai solat di luar ada ramai penjaja souvenir yang agak agresif juga menarik pelanggan,habis kita dikerumunnya,tapi memang tak dinafikan murah-murah harga barang yang dijual.
Mula dengan kak ela membeli,aku pun ikutmembeli t-shirt 10 helai dengan harga lebih kurang rm35.Kak ela memang borong banyak,lepas tu ramai lah yang lain mengikut.



Hujan mula turun dan kami bergerak meninggalkan Gunung Batur.Dalam
perjalanan turun kami singgah di sebuah farm yang produce kopi
luwak.Best jugak tengok pekerja dia tengah roast coffee manually guna
dapur tradisional,mainly farm ni produce kopi n koko produk.Luwak ni
sejenis musang yang makan biji kopi masak,somehow kopi tu undigested
tapi fermented dalam usus musang tadi and biji kopi tadi keluar balik
and diproses lah macam kopi biasa,sebabkan proses tadilah kopi luwak
yang exotic ni ada flavour yang unik dan harga pun mmg tersangat
mahal.Di sana kopi ni memang certified halal,so aku try la juga..sebab
kan aku ni bukanlah peminat kopi so tak dapatla nak appreciate sangat
flavour dia...biasa je pada tekak aku.Lepas u kami ke kedai untuk beli
produk dari farm tu...dpatla beli salak,passion fruit n serbuk koko yang
dipacking dalam bekas kayu berukir untuk souvenir.



luwak tido.......... coffee break.......

















Kami pun teruskan perjalanan melalui beberapa kawasan desa,sana sininampak banyak sangat aktiviti carving batu atau kayu yang sememang aktiviti utama orang-orang bali ni.Adabanyak sawah dan kami lalu kawasan padi bukit di tegalalang...nice,soothing green paddy terrace
view yang memang mengasyikkan,malangnya kerana size bas yang agakbesar,jalan pulak sempit and takda parking space yang sesuai tak dapatla nak stop kat area tu,snap gambar dari atas bas ajelah.Dari sini kami pun head straight back to Kuta.


Dekat pukul 7pm sampai hotel,dah refresh and solat aku abang dan kak ela
keluar balik,kali ni nak pergi spa dan dinner seafood di sebuah halal
chinese restaurant dekat2 area hotel ni.First stop kami singgah di spa
melati sebelah hotel ni..spa ni tutup pukul 10,so maksimum kami boleh
choose pakej yang untuk 2 jam.Dengan harga lebih kurang RM80++,dapat
pakej massage/scrub/lulur and flower bath yang memang memuaskan.Memang
sesuai untuk badan dan kaki yang lenguh2 lepas seharian berjalan.

Lepas mission spa accomplished,kami pun naik teksi ke restoran seafood
Sri Dewi..tak jauh pun dari situ cuma nak menapak tu jenuh la jugak.Suma
seafood fresh sebab di tangguk dari akuarium...perut pun memang
berkeroncong..apalagi..lobster,crab,sotong,ikan suma jadi pilihan..tak
lama menunggu mouth watering dishes pun siap untuk di 'ngap'.Lobster
masak merah,black pepper crab,steam ikan kerapu? kot,sotong and kangkung
goreng..mmg penuh meja tapi amazingly boleh licin kitaorang
kerjakan,cukup puas hati.Harga pun boleh tahan tapi setandinglah dengan
kelazatan makanannya.Simple,fresh and delicious...


yummy..... sekejap ada......... sekejap takda.....




Berlalulah sabtu di Bali,amazing day.....it's time to rest,and
bersambung untuk journey yang selanjutnya.....

Tuesday, November 23, 2010

Tergendala.......



Huhuuu...lama siaran travel log tergendala,tahu jelah semangat yang meluap-luap nak mengarang ni kalau terhenti dan terbiar lama mulalah menyusut dan meminggir ke tepian.Bermulanya sebab laptop yang jahanam internalnya seminggu lepas gara-gara online time kilat sabung menyabung,walaupun anak buah yang guna laptop time tu tapi aku menyalahkan diri sendiri gak kerana bg permission time aku takda kat rumah.Time kluar tu bahasa alam pada awan dan langit sudah mengisyaratkan petanda serangan ke atas syaitonirrajim yang cuba mencuri dengar rahsia langit bakal bermula...tapi tak terfikir pulak nak melarang diorang online time tu.

Di tengah perjalanan kala cuaca dah begitu memburuk dengan pancaran kilat maha dahsyat macam flash camera gergasi memancar-mancar aku memberanikan diri telefon rumah dan mengarahkan laptop dan modem di off kan ASAP.Tapi mungkin sudah terlewat kerana pulang ke rumah laptop enggan berkhidmat lagi,segala macam arahan untuk start up repair di launched kan tp akhirnya hanya kata-kata fatal error dan entah apalagi deskripsi kegagalan yang tertera di skrin biru kemudian berganti skrin hitam pekat memaksa aku menelan hakikat pahit bahawa khazanah yang kusayangi ini sakit tenat dan memerlukan rawatan....i don't like this status...isk,isk...aku mengagak saja yg laptop rosak disebabkan kilat walaupun tiada kejadian obvious panahan petir pada mana-mana litar elektrik di rumah.Kalau sebab lain macam mustahil pulak,virus?tapi takda pulak threat yg meragukan....memang laptop uzur?umurnya baru mencecah 3 tahun,dengan tender loving care yang aku berikan padanya, sihat wal afiat aje takda problem apa pun sebelum ni.

Terputuslah aku dengan cyber world pada weekend yang malang itu,ku hubungi bangah di melaka minta pendapat,dia kata ada kemungkinan arus kilat melalui modem dan merosakkan hard disk laptop tersebut.Bangah yang memang pakar komputer berjanji akan cuba repair bila dia pulang pada hari raya korban nanti,lega mendengarnya tapi bermakna terpaksalah aku menunggu 3 hari lagi..huhuu...

Dari petang sampai ke tengah malam bangah merepair laptop,begitu teruk kerosakan hard disknya sampaikan segala memori dalam brain laptopku itu lenyap sama sekali,mujur beberapa bulan sebelumnya tindakan proaktif telah dilakukan untuk menyimpan segala data penting ke external HD.Bangah kata mungkin perlu beli hard disk baru sebab tak boleh guna dah yang rosak ni...isk..isk i don't like this status either...

Namun begitu pagi aidiladha kedua yang mulia itu hati ceria kembali,dengan izin Allah,berkat kepakaran dan kebijaksanaan bangah laptop ku sedia berkhidmat seperti sediakala,tak suka mc lama2 mungkin macam tuannya juga,hehe.Kini tampil dengan perisian baru...windows 7, no more hasta la vista baby...sayonara to windows vista,jasamu dikenang.Dengarnya windows 7 is best upgraded version of XP series.Million thanks untuk bangah,semua software penting dah siap install termasuk karpersky antivirus.

So nak share kan beberapa tips don'ts yang penting daripada bangah dan yang aku google untuk menjaga kesejahteraan laptop :

1.Jangan letak laptop atas permukaan lembut macam tilam,bantal.carpet,sofa etc sebab akan mengganggu ventilation bahagian bawah laptop.Ini boleh menyebabkan overheating dan bakal memusnahkan hard disk.

2.Jangan biarkan switch AC power turn on bila bateri detached dan laptop dah shut down,electrical energy yang tak tau nak g mana sebab bateri takda akan pegi pada internal hard disk dan menyebabkan overheat.

3.Jangan on laptop dengan modem on time kilat sabung menyabung,kalau laptop je ok lagi sebab biasanya ada lightning protection,tapi kalau modem on itu macam doorway untuk jahanamkan sama ada modem atau laptop atau kedua-duanya sekali.

4.Jangan letak laptop di tempat panas terik macam bawah matahari atau dalam kereta yang diparking lama time cuaca panas.

5.Big NO pada air dari terkena laptop atau bateri,walaupun berfungsi balik bila dah kering tapi circuit yang dah basah tu akan perlahan-lahan berkarat dan memendekkan jangka hayat laptop tersebut.

Moralnya jaga diri dan harta sendiri baik-baik,walaupun patah tumbuh hilang berganti tapi kalau yang nak diganti tu kerana kecuaian sendiri tak ke membazir namanya plus duit yang terbang bukannya senang nak dicari :))

Friday, November 12, 2010

BALI PART 2-Uluwatu




Jumaat 29/10/10
Pukul 5.30pm kami bergerak menuju ke Uluwatu,yang mana terletaknya temple or dalam bahasa indonesia dipanggil pura luhur Uluwatu.Ulu=hujung and watu =batu,kawasan ni di bahagian barat daya bali dan pura ni berada di tebing tinggi yang terletak di most southern tip of Bali 250 kaki dari paras laut,menghadap Indian ocean.

Dalam perjalanan kami melalui kawasan Udayana University,antara top uni kat Bali ni,cuma kat sini kawasan universiti taklah eksklusif untuk uni tu aje tapi ada jugak kampung and rumah-rumah dalam kawasan yang sama.

Sampai di Uluwatu kami diminta mengikat selendang pelbagai warna ke pinggang sebagai menghormati tempat ibadat mereka.Kalau ada pelancong yang pakai shorts atau skirt pendek diorang kenala pakai sarong sekali.Ada banyak betul monyet berkeliaran kat kawasan ni.Guide dah bagi warning jangan pakai cermin mata,gelang or apa-apa aksesori yang boleh menarik perhatian.Mujur takda yang kacau aku,dalam pada tu aku,abang dan kak ela berlari-lari ke tepi tebing supaya dapat tengok sunset,dah hampir nak terbenam matahari masa tu,so tak dapatla shot yang cantik sangat.Ada cliff yang cantik dengan cave di bawahnya remind aku of cliff o moher yg terkenal di Ireland,lebih kurang aje rupanya.Laut di sini ombaknya besar,so banyak pelancong especially mat salleh yang suka surfing kat sini.



Dah nak gelap tu kitaorang bertiga berjalan lagi mendaki anak-anak tangga ke pura yang terletak kat tebing tinggi tu.Dah bergambar-gambar dengan background pura yang memang jadi trademark Bali tu kitaorang pun beransur ler naik bas and ready to go untuk special dinner di restoran yang terletak di Garuda Wisnu Kencana Cultural Park tak jauh dari situ.

Park ni mula dibina tahun 97 di area berbukit Jimbaran,seorang pengukir iaitu Nyoman Nuarta telah mengukir statue patung Wisnu dan garuda,idea asal adalah membina gold plated statue of Wisnu menunggang garuda tersebut berketinggian 146m dengan sayap garuda merentang sepanjang 64m,lebih tnggi dari statue of liberty di new york,namun atas pelbagai faktor projek ini dan pembikinan cultural park ini terbengkalai dan masih belum setel sampai sekarang,yang dapat dilihat adalah kepala dan separa badan dan lengan Wisnu yang dibina menggunakan tembaga dan gangsa setinggi 23m dan juga sebahagian dari badan garuda,keduanya berada di tempat berhampiran tapi berasingan

Dinner diaturkan di Restoran Jendela Bali yang terletak dalam Cultural Park tersebut,suasana memang cantik dan bercirikan Bali,kami disambut dengan sekuntum bunga kemboja diletakkan ke telinga..hehehe,macam dolu-dolu pula.Kami bersembang-sembang sambil menunggu kedatangan 2nd group yang menaiki flight agak lewat dari kami,sepatutnya tiba awal petang namun kerana flight delay selama 3 jam maka mereka pun tiba waktu malam.Lama menunggu akhirnya kami makan dulu,dinner disediakan secara buffet,sambil itu dihiburkan dengan welcome dance yang dipanggil Legong Dance,ada sekumpulan lelaki bermain alat muzik tradisional dan seorang atau 2 orang penari wanita akan menari berganti-ganti dengan pakaian tradisi Bali yang berbeza-beza.





Di penghujung tarian barulah group kedua rombongan sampai,kesian mereka,sempat dinner ajelah untuk hari ini.Selesai tarian tradisional,seorang penyanyi wanita dengan band pula ambik alih,bukan main interaktif lagi singer sorang ni,dia berjalan dari satu meja ke satu meja dan ajak orang menyanyi berkaraoke sekali dengan dia.Tiba di meja kami takda sapa yang sudi menyumbangkan suara yang memang sumbang..so terpaksalah dia move on ke meja lain..fooh lega.Selesai makan dan bosan mendengar karaoke aku ajak kak ela ke kawasan sekitar untuk bergambar.Abang leka berbual dengan kawannya,kitaorang pun ronda-ronda sekitar situ dan naik ke tempat statue Wisnu tu diletakkan,seram juga malam-malam ke tempat berhala yang tersergam gedabak kat situ,dahla malap aje takda lampu terang,mujur ada penjaga kawasan tersebut yang meneman kami menjengok-jengok tempat tu.

10 lebih kami pun bersurai dan bergerak pulang dengan coach masing-masing,campur 2nd group ada 4 coach semuanya.Sampai di hotel lepas solat kami bertiga keluar balik nak survey area sekitar hotel..memang alive kawasan kuta ni di watu malam,ada 2 kedai spa berhampiran hotel yang masih dibuka so kami pun menyinggah.Setelah tawar menawar dengan bayaran lebih kurang rm45 kami buat sejam treatmnt urutan reflexology kaki plus manicure utk aku dan k ela.Spa ni nampak cikai je,actually salon cum spa...and service kat sini pn aku boleh bagi 1 bintang aje,tu pn utk hospitality mereka,tang skill memang hampeh ler,tkda rasa reflexology langsung,just macam urut biasa je yang aku pn boleh buat sendiri,manicure pun so-so aje.Mereka beria-ia mjemput untuk datang lagi esok harinya,kami senyum-senyum simpul ajela.

So there goes my 1st day in Bali..lepas ni sambung journal untuk 2nd day pulak,over and out.....zzzzzzzzzzzzzzzzz