Friday, November 26, 2010

BALI PART 3- Northern Tour





Saturday 30 oct 2010

Hari ni free and easy..aktiviti bebas,aku,abang dan kak ela agree untuk join tour ke area gunung berapi Batur di Kintamani,arah utara Bali.Tour ni our guide yang arrange jadi setelah dikumpul sapa yang nak pegi cukupla korum untuk satu coach around 20 people.Bayarannya 300 000 rupiah termasuk makan,lebih kurang rm95.


Lepas breakfast kat hotel lebih kurang 9.30am bas pun bergerak meninggalkan kesibukan pekan Kuta yang sesak itu.Perjalanan dianggarkan 2 jam,seronok menikmati pemandangan luar kota yang lebih mendamaikan.

Kami melewati beberapa buah daerah,setiap kawasan nampaknya popular dengan aktiviti seninya yang tersendiri..maklumlah masyarakat Bali ni memang tersangat kreatif dan very fond of art and crafts.Contohnya Batubulan village popular dengan tarian barong dan stone carving,di kampung Celuk pula popular dengan silver and gold crafting,Batuan village dengan traditional paintings,Guang village dengan wood carving dan Sukawati adalah center untuk art market..memang unik pemandangan sebab boleh katakan setiap kedai dan rumah yang dilalui ada saja aktiviti kraftangan,painting atau carving yang sedang berlangsung.Kedai yang jual hasiltangan penduduk setempat jangan cakapla..memang melambak-lambak di sana sini.Patutlah ramai yang suka buat interior design konsep Bali.






Dalam perjalanan kami singgah ke sebuah territorial temple di desa Batuan,desa ni terletak dalam Gianyar regency.Temple bernama Pura Desa dan Pura Puseh Batuan ni dah terbina hampir 1000 tahun lamanya,penuh dengan ciri klasik Bali yang dapat dilihat pada senibina,ancient sculptures dan ornament yang ada di situ.Di seberang temple ni terdapat dewan terbuka tempat berlangsungnya function atau mesyuarat,di dewan ini juga setiap pelawat diberikan sarong yang harus dipakai sebelum memasuki kawasan pura tadi.Seperti biasa ada candi bentar as entrance gate ke pura tersebut yang dipanggil Kori Agung,heavily sculpted dengan guardian statues.


Tengah berjalan dan sibuk bergambar kat dalam pura tu tetiba kak ela dengan excited tarik tangan aku,dia tunjuk satu statue yang dinamakan Ida Ratu Selimpet..hehe,kelakar lak ai bunyi,ada gak nama panggilan aku terpahat kat situ.Ni antara ancient statue yang dah broken dan tak jelas sangat rupa bentuknya.Dikatakan asalnya statue tu adalah 2 garuda yang standing back to back,dipanggil jugak Ratu garuda kembar.Apparently Ida dalam bahasa mereka bermaksud highness....perggh,bangga aku.Mesti bergambar wat kenangan nih...



Perjalanan di teruskan arah Kintamani,sebelum sampai ke area volcano tu bas berhenti lagi kat souvenir centre,kata guide tu boleh dapat discount 40% untuk semua barangan kat sini.Agaknya ada deal kedai tu dengan travel agent yang bawak bas pelancong kot.Atau pun harga sebenar barang memang less 40% dari yang dia display...saja nak bagi orang excited konon2 bagi diskaun tinggi.Banyak barangan kraft dan arts,tapi aku tak minat sangatlah,pusing punya pusing last-last beli t-shirt design batik dan key chain,baru sikit..takpa banyak lagi tempat boleh menyopping nanti.













Selesai membeli-belah,bas pun bergerak ke arah Kintamani,dalam 12.30sampailah kat area Gunung Batur tu,view memang cantik cuma cuaca gloomysikit.Gunung ni adalah volcano yang masih aktif lagi,dari 1804 dah 26 kali gunung ni meletus,last sekali pada tahun 2000.
Cepat-cepat kami bergambar sebelum kabus melitupi gunung,lepas tu proceed untuk lunch di restoran Kintamani.




Food memang sedap and interior pun nice,bercirikan Bali.Ada musolla disediakan untuk solat,yang tak bestnya takda partition untuk ruangan lelaki dan perempuan,terpaksala solat di belakang saf lelaki.Usai solat di luar ada ramai penjaja souvenir yang agak agresif juga menarik pelanggan,habis kita dikerumunnya,tapi memang tak dinafikan murah-murah harga barang yang dijual.
Mula dengan kak ela membeli,aku pun ikutmembeli t-shirt 10 helai dengan harga lebih kurang rm35.Kak ela memang borong banyak,lepas tu ramai lah yang lain mengikut.



Hujan mula turun dan kami bergerak meninggalkan Gunung Batur.Dalam
perjalanan turun kami singgah di sebuah farm yang produce kopi
luwak.Best jugak tengok pekerja dia tengah roast coffee manually guna
dapur tradisional,mainly farm ni produce kopi n koko produk.Luwak ni
sejenis musang yang makan biji kopi masak,somehow kopi tu undigested
tapi fermented dalam usus musang tadi and biji kopi tadi keluar balik
and diproses lah macam kopi biasa,sebabkan proses tadilah kopi luwak
yang exotic ni ada flavour yang unik dan harga pun mmg tersangat
mahal.Di sana kopi ni memang certified halal,so aku try la juga..sebab
kan aku ni bukanlah peminat kopi so tak dapatla nak appreciate sangat
flavour dia...biasa je pada tekak aku.Lepas u kami ke kedai untuk beli
produk dari farm tu...dpatla beli salak,passion fruit n serbuk koko yang
dipacking dalam bekas kayu berukir untuk souvenir.



luwak tido.......... coffee break.......

















Kami pun teruskan perjalanan melalui beberapa kawasan desa,sana sininampak banyak sangat aktiviti carving batu atau kayu yang sememang aktiviti utama orang-orang bali ni.Adabanyak sawah dan kami lalu kawasan padi bukit di tegalalang...nice,soothing green paddy terrace
view yang memang mengasyikkan,malangnya kerana size bas yang agakbesar,jalan pulak sempit and takda parking space yang sesuai tak dapatla nak stop kat area tu,snap gambar dari atas bas ajelah.Dari sini kami pun head straight back to Kuta.


Dekat pukul 7pm sampai hotel,dah refresh and solat aku abang dan kak ela
keluar balik,kali ni nak pergi spa dan dinner seafood di sebuah halal
chinese restaurant dekat2 area hotel ni.First stop kami singgah di spa
melati sebelah hotel ni..spa ni tutup pukul 10,so maksimum kami boleh
choose pakej yang untuk 2 jam.Dengan harga lebih kurang RM80++,dapat
pakej massage/scrub/lulur and flower bath yang memang memuaskan.Memang
sesuai untuk badan dan kaki yang lenguh2 lepas seharian berjalan.

Lepas mission spa accomplished,kami pun naik teksi ke restoran seafood
Sri Dewi..tak jauh pun dari situ cuma nak menapak tu jenuh la jugak.Suma
seafood fresh sebab di tangguk dari akuarium...perut pun memang
berkeroncong..apalagi..lobster,crab,sotong,ikan suma jadi pilihan..tak
lama menunggu mouth watering dishes pun siap untuk di 'ngap'.Lobster
masak merah,black pepper crab,steam ikan kerapu? kot,sotong and kangkung
goreng..mmg penuh meja tapi amazingly boleh licin kitaorang
kerjakan,cukup puas hati.Harga pun boleh tahan tapi setandinglah dengan
kelazatan makanannya.Simple,fresh and delicious...


yummy..... sekejap ada......... sekejap takda.....




Berlalulah sabtu di Bali,amazing day.....it's time to rest,and
bersambung untuk journey yang selanjutnya.....

Tuesday, November 23, 2010

Tergendala.......



Huhuuu...lama siaran travel log tergendala,tahu jelah semangat yang meluap-luap nak mengarang ni kalau terhenti dan terbiar lama mulalah menyusut dan meminggir ke tepian.Bermulanya sebab laptop yang jahanam internalnya seminggu lepas gara-gara online time kilat sabung menyabung,walaupun anak buah yang guna laptop time tu tapi aku menyalahkan diri sendiri gak kerana bg permission time aku takda kat rumah.Time kluar tu bahasa alam pada awan dan langit sudah mengisyaratkan petanda serangan ke atas syaitonirrajim yang cuba mencuri dengar rahsia langit bakal bermula...tapi tak terfikir pulak nak melarang diorang online time tu.

Di tengah perjalanan kala cuaca dah begitu memburuk dengan pancaran kilat maha dahsyat macam flash camera gergasi memancar-mancar aku memberanikan diri telefon rumah dan mengarahkan laptop dan modem di off kan ASAP.Tapi mungkin sudah terlewat kerana pulang ke rumah laptop enggan berkhidmat lagi,segala macam arahan untuk start up repair di launched kan tp akhirnya hanya kata-kata fatal error dan entah apalagi deskripsi kegagalan yang tertera di skrin biru kemudian berganti skrin hitam pekat memaksa aku menelan hakikat pahit bahawa khazanah yang kusayangi ini sakit tenat dan memerlukan rawatan....i don't like this status...isk,isk...aku mengagak saja yg laptop rosak disebabkan kilat walaupun tiada kejadian obvious panahan petir pada mana-mana litar elektrik di rumah.Kalau sebab lain macam mustahil pulak,virus?tapi takda pulak threat yg meragukan....memang laptop uzur?umurnya baru mencecah 3 tahun,dengan tender loving care yang aku berikan padanya, sihat wal afiat aje takda problem apa pun sebelum ni.

Terputuslah aku dengan cyber world pada weekend yang malang itu,ku hubungi bangah di melaka minta pendapat,dia kata ada kemungkinan arus kilat melalui modem dan merosakkan hard disk laptop tersebut.Bangah yang memang pakar komputer berjanji akan cuba repair bila dia pulang pada hari raya korban nanti,lega mendengarnya tapi bermakna terpaksalah aku menunggu 3 hari lagi..huhuu...

Dari petang sampai ke tengah malam bangah merepair laptop,begitu teruk kerosakan hard disknya sampaikan segala memori dalam brain laptopku itu lenyap sama sekali,mujur beberapa bulan sebelumnya tindakan proaktif telah dilakukan untuk menyimpan segala data penting ke external HD.Bangah kata mungkin perlu beli hard disk baru sebab tak boleh guna dah yang rosak ni...isk..isk i don't like this status either...

Namun begitu pagi aidiladha kedua yang mulia itu hati ceria kembali,dengan izin Allah,berkat kepakaran dan kebijaksanaan bangah laptop ku sedia berkhidmat seperti sediakala,tak suka mc lama2 mungkin macam tuannya juga,hehe.Kini tampil dengan perisian baru...windows 7, no more hasta la vista baby...sayonara to windows vista,jasamu dikenang.Dengarnya windows 7 is best upgraded version of XP series.Million thanks untuk bangah,semua software penting dah siap install termasuk karpersky antivirus.

So nak share kan beberapa tips don'ts yang penting daripada bangah dan yang aku google untuk menjaga kesejahteraan laptop :

1.Jangan letak laptop atas permukaan lembut macam tilam,bantal.carpet,sofa etc sebab akan mengganggu ventilation bahagian bawah laptop.Ini boleh menyebabkan overheating dan bakal memusnahkan hard disk.

2.Jangan biarkan switch AC power turn on bila bateri detached dan laptop dah shut down,electrical energy yang tak tau nak g mana sebab bateri takda akan pegi pada internal hard disk dan menyebabkan overheat.

3.Jangan on laptop dengan modem on time kilat sabung menyabung,kalau laptop je ok lagi sebab biasanya ada lightning protection,tapi kalau modem on itu macam doorway untuk jahanamkan sama ada modem atau laptop atau kedua-duanya sekali.

4.Jangan letak laptop di tempat panas terik macam bawah matahari atau dalam kereta yang diparking lama time cuaca panas.

5.Big NO pada air dari terkena laptop atau bateri,walaupun berfungsi balik bila dah kering tapi circuit yang dah basah tu akan perlahan-lahan berkarat dan memendekkan jangka hayat laptop tersebut.

Moralnya jaga diri dan harta sendiri baik-baik,walaupun patah tumbuh hilang berganti tapi kalau yang nak diganti tu kerana kecuaian sendiri tak ke membazir namanya plus duit yang terbang bukannya senang nak dicari :))

Friday, November 12, 2010

BALI PART 2-Uluwatu




Jumaat 29/10/10
Pukul 5.30pm kami bergerak menuju ke Uluwatu,yang mana terletaknya temple or dalam bahasa indonesia dipanggil pura luhur Uluwatu.Ulu=hujung and watu =batu,kawasan ni di bahagian barat daya bali dan pura ni berada di tebing tinggi yang terletak di most southern tip of Bali 250 kaki dari paras laut,menghadap Indian ocean.

Dalam perjalanan kami melalui kawasan Udayana University,antara top uni kat Bali ni,cuma kat sini kawasan universiti taklah eksklusif untuk uni tu aje tapi ada jugak kampung and rumah-rumah dalam kawasan yang sama.

Sampai di Uluwatu kami diminta mengikat selendang pelbagai warna ke pinggang sebagai menghormati tempat ibadat mereka.Kalau ada pelancong yang pakai shorts atau skirt pendek diorang kenala pakai sarong sekali.Ada banyak betul monyet berkeliaran kat kawasan ni.Guide dah bagi warning jangan pakai cermin mata,gelang or apa-apa aksesori yang boleh menarik perhatian.Mujur takda yang kacau aku,dalam pada tu aku,abang dan kak ela berlari-lari ke tepi tebing supaya dapat tengok sunset,dah hampir nak terbenam matahari masa tu,so tak dapatla shot yang cantik sangat.Ada cliff yang cantik dengan cave di bawahnya remind aku of cliff o moher yg terkenal di Ireland,lebih kurang aje rupanya.Laut di sini ombaknya besar,so banyak pelancong especially mat salleh yang suka surfing kat sini.



Dah nak gelap tu kitaorang bertiga berjalan lagi mendaki anak-anak tangga ke pura yang terletak kat tebing tinggi tu.Dah bergambar-gambar dengan background pura yang memang jadi trademark Bali tu kitaorang pun beransur ler naik bas and ready to go untuk special dinner di restoran yang terletak di Garuda Wisnu Kencana Cultural Park tak jauh dari situ.

Park ni mula dibina tahun 97 di area berbukit Jimbaran,seorang pengukir iaitu Nyoman Nuarta telah mengukir statue patung Wisnu dan garuda,idea asal adalah membina gold plated statue of Wisnu menunggang garuda tersebut berketinggian 146m dengan sayap garuda merentang sepanjang 64m,lebih tnggi dari statue of liberty di new york,namun atas pelbagai faktor projek ini dan pembikinan cultural park ini terbengkalai dan masih belum setel sampai sekarang,yang dapat dilihat adalah kepala dan separa badan dan lengan Wisnu yang dibina menggunakan tembaga dan gangsa setinggi 23m dan juga sebahagian dari badan garuda,keduanya berada di tempat berhampiran tapi berasingan

Dinner diaturkan di Restoran Jendela Bali yang terletak dalam Cultural Park tersebut,suasana memang cantik dan bercirikan Bali,kami disambut dengan sekuntum bunga kemboja diletakkan ke telinga..hehehe,macam dolu-dolu pula.Kami bersembang-sembang sambil menunggu kedatangan 2nd group yang menaiki flight agak lewat dari kami,sepatutnya tiba awal petang namun kerana flight delay selama 3 jam maka mereka pun tiba waktu malam.Lama menunggu akhirnya kami makan dulu,dinner disediakan secara buffet,sambil itu dihiburkan dengan welcome dance yang dipanggil Legong Dance,ada sekumpulan lelaki bermain alat muzik tradisional dan seorang atau 2 orang penari wanita akan menari berganti-ganti dengan pakaian tradisi Bali yang berbeza-beza.





Di penghujung tarian barulah group kedua rombongan sampai,kesian mereka,sempat dinner ajelah untuk hari ini.Selesai tarian tradisional,seorang penyanyi wanita dengan band pula ambik alih,bukan main interaktif lagi singer sorang ni,dia berjalan dari satu meja ke satu meja dan ajak orang menyanyi berkaraoke sekali dengan dia.Tiba di meja kami takda sapa yang sudi menyumbangkan suara yang memang sumbang..so terpaksalah dia move on ke meja lain..fooh lega.Selesai makan dan bosan mendengar karaoke aku ajak kak ela ke kawasan sekitar untuk bergambar.Abang leka berbual dengan kawannya,kitaorang pun ronda-ronda sekitar situ dan naik ke tempat statue Wisnu tu diletakkan,seram juga malam-malam ke tempat berhala yang tersergam gedabak kat situ,dahla malap aje takda lampu terang,mujur ada penjaga kawasan tersebut yang meneman kami menjengok-jengok tempat tu.

10 lebih kami pun bersurai dan bergerak pulang dengan coach masing-masing,campur 2nd group ada 4 coach semuanya.Sampai di hotel lepas solat kami bertiga keluar balik nak survey area sekitar hotel..memang alive kawasan kuta ni di watu malam,ada 2 kedai spa berhampiran hotel yang masih dibuka so kami pun menyinggah.Setelah tawar menawar dengan bayaran lebih kurang rm45 kami buat sejam treatmnt urutan reflexology kaki plus manicure utk aku dan k ela.Spa ni nampak cikai je,actually salon cum spa...and service kat sini pn aku boleh bagi 1 bintang aje,tu pn utk hospitality mereka,tang skill memang hampeh ler,tkda rasa reflexology langsung,just macam urut biasa je yang aku pn boleh buat sendiri,manicure pun so-so aje.Mereka beria-ia mjemput untuk datang lagi esok harinya,kami senyum-senyum simpul ajela.

So there goes my 1st day in Bali..lepas ni sambung journal untuk 2nd day pulak,over and out.....zzzzzzzzzzzzzzzzz

Wednesday, November 10, 2010

BALI PART 1- Kuta



Lama juga tak berjalan ke luar negara,last pun tahun 2008 masa pegi LA dulu.Tahun ni dapat peluang utk fly lagi,best part is FOC...sponsored vacation by pharmacy company.So everything organized,kita just prepare diri and follow aje schedule yg ditetapkan.
So teringin la pulak tulis travel journal kali ni,byk interesting experience bila berjalan tmpat org nih...

Rabu 27/10
malamnya aku dah sibuk packing itu ini,aku ni jenis banyak barang punya orang,satu benda pn tak boleh miss,pening jugak nak padan2kan baju,seluar and tudung apa nak pakai..nasib baik aku bukan gila pesen nak padan2 kasut dgn handbag segala,kalau tak lagi jenuh nak packing

Khamis 28/10
balik kerja aku sibuk packing lagi,tak siap2...jenuh uruskan itu ini sbb malam ni akan btolak ke nilai tdo rumah ateh sbb esok pepagi dah kena g airport,mujur mak aku pn ikut sekali ke nilai..so adala teman aku travel malam ni,pkul 10mlm baru kitaorg btolak.Malam ni mata payah tul nak lelap...excited sgt nak berjalan agaknya.

Jumaat 29/10
The day finally arrived,dalam keadaan tak cukup tido tu aku bersemangat bangun,pkul 4.45 dah terjaga,5 lebih dah start bersiap,solat..pkul 6 lebih abang dengan kakak ipar aku yang akan pergi sama ke Bali sampai dari rumah along tak jauh dari rumah ateh aku.Banglong dengan mak antar kitaorang and 6.45am reached KLIA.

Kat KLIA officer dari travel agent dah tunggu untuk uruskan group check in ke Bali.We just hand in d passport and baggage and lepas tu melepak pergi breakfast sambil2 melayan internet.7.45am dapat boarding pass and booklet utk trip ni and we move to departure gate.Best jugak evrything been arranged and managed by org lain..mmg bawak badan aje.

Flight MAS ke Bali bergerak sharp pukul 8.50am...aku dok seat 44A,tepi tingkap and sebelah aku empty je,Alhamdulillah perjalanan smooth,lepas branch aku tdo sebab masih mengantuk yang amat sangat kesan tak cukup tido malam tadi.Tau2 dah 11.30am and tak lama pastu selamat landed in Bali..yihaaa..


Selesai urusan imigresen kitaorang bergerak ke luar dan disambut pula oleh kalungan bunga kemboja atau frangipani oleh gadis-gadis bali.Hehe terasamacam kat hawaii pulak,cuma tak bestnya kemboja ni kalau orang kita lebih sinonim dengan bunga kubur kan...hesh,tapi lawa pulak bunga nya kemboja dia berwarna warni sekali pandang macam orkid pun ada. Ada 2 coach pelancong yang disediakan,bas pelancong di sini di kenali sebaga bas pariwisata.Kami pun split into group A&B dan bergerak meninggalkan airport.



Ada candi batu berukir di kiri kanan jalan yang simetri,dikenali sebagai candi bentar.Candi ni adalah split gate atau pintu terbelah sebagai tanda entrance ke satu-satu tempat,lebih kurang macam gerbang cuma ianya terletak dikiri kanan jalan dan tak bersambung.Dipercayai gerbang semacam ini wujud dari zaman Kerajaan Majapahit.Menurut kata tourist guide candi ni berbentuk gunung yang terbelah dua sebab masyarakat di sini memang menganggap gunung suatu tempat suci yang ada dewa-dewa yang mereka puja.Jadi bila melalui candi bentar ni seolah-olah macam purification of d soul lah bagi diorang.Candi bentar terdapat pada kebanyakan entrance untukdistrict,town,temple,building,universiti etc.



Destinasi pertama ialah lunch kat restoran padang..namanya Restoran Sederhana,humble je bunyinya...sesuai dengan nama food kat situ pun so-so jugalah..plus dah kenyang breakfast pagi dengan tuna baguette and branch dlm flight dengan beef lasagne,so tak berialah aku makan kat situ.
Lepas makan kitaorang bergerak ke Kuta Paradiso Hotel,terletak ditengah bandar yang sibuk and center of tourist attraction dengan beach,shopping malls,spas and night life activities..lebih kurang macam area bukit bintang.


Proses check in makan masa gak,semuanya again diuruskan oleh travel agent,kitaorang dok tunggu je sambil mnum welcome drink dari pihak hotel and bergambar sana sini di lobi.Depan pintu masuk je ada 2 patung di kiri kanan,dekat lobi tengah fountain ada patung orang in group yang tengah perform Kecak Dance.Di kiri lobi ada patung berhala hindu yang besar menjulang kat situ.Dalam 40minit menunggu,lebih kurang 3pm kitaorang pun dapat bilik masing-masing,syukur dapat bilik yang bersebelahan dengan abang and kakak ipar aku.


Masuk bilik je dah ada patung kecik menyambut kat tepi pintu tu..ish aku mngeluh,obses tul diorang ni ngan patung,buat seram aku je,terus aku cover patung tu ngan towel hotel.Unpack barang,solat and rest kejap sambil nonton rancangan-rancangan Indonesia sementara tunggu pukul 5 untuk memulakan Bali tour,destinasi pertama...Uluwatu
Temple kat tebing laut....

to be continued....