Sunday, October 28, 2012

GOLD COAST 5 - Paradise Country Farm & Harbour Town

28 May 2012

Pantasnya masa berlalu
Dah hari ke 4...
Santai je aktiviti hari ni
mula-mula ke Paradise Country Farm untuk setengah hari lepas tu ke factory outlet Harbour Town

Macam biasa 9 lebih shuttle Con-X-ion datang...macam semalam jugak perjalanan lebih kurang 20 min.
Di pondok serahan voucher kita akan di bagi pilihan menu untuk lunch (provided dalam pakej)..steak daging,chicken atau ikan.
Rasa sedih gak sebab mestila tak boleh nak choose beef steak...
Surprisingly kami dibagitau makanan disediakan semua halal meat
Ah memang Australia sangat accomodative untuk muslim tourist,langkah yang sangat bijak
Happily kami pilih beef steak la kan :-D





Aktiviti sini adalah untuk mengenali lifestyle country diorang,mula-mula spend time dulu dengan kanggaroo,macam biasa bagi makan,bgambar2..tp kanggaroo kat sini macam kurang mesra sikit berbanding di Currumbin aritu,nak kata dah letih pagi lagi...mungkin food dia yang bercampur daun kering tu tak menyelerakan sangat dan diorang dah muak kot tengok pelancong hari-hari.So kenala pandai-pandai nak dapat angle yang best time snap gambar.





Lepas tu beratur untuk ambik gambar dengan koala...yang ni optional,kena bayar extra,AUD25 untuk 2 keping pose..mahal, tapi memandangkan koala ni memang native kat sini terpaksala lebur duit sikit.Sal nasib tak baik sebab time dia nak cuddle koala tu tak pasal-pasal kena kencing pulak...hehhe,nasibla kan,terlebih ong la tu.





Lepas tu follow jadual farm tu untuk show diorang,first show Billy Tea and Stock House arena..duduk dalam bulatan around campfire and tengok stockman demonstrate few cowboy punya skill,sambil-sambil diorang masak roti &sediakan Billy tea cowboy style.Abis show kita disajikan Billy tea dengan roti tu..sedap makan roti panas n teh o tu.Sambil tu tengok horsemen demo riding horse.







Next show beralih ke padang lapang...kat sini Stockmen &Sheep dog show..demo tunjuk trained dog dia mengawal flock of sheep untuk berjalan n masuk kandang,milking d cow,tunjuk cara guna tali 'whip'...bukan untuk pukul binatang tapi loud cracking sound dari whip yg diperbuat dari kulit kanggaroo tu guna untuk control n train binatang macam kuda,lembu,sheep kat ladang.Ada demo membaling boomerang jugak walaupun tak dapat di tangkap balik ke tangan sebab angin kuat time tu.







Next beralih ke dalam sebuah hall tertutup,atas stage demo untuk sheep shearing,mula-mula diperkenalkan dulu dengan type2 sheep yang ada,ada nama masing-masing.Bukan main megah bebiri ni berjalan di tengah dewan dan naik atas pentas.Lastly demo shearing bulu bebiri yang tebal tu sampai gonjeng satu badan,tapi sheep ni takkan kesejukan pun sebab ia ni akan produce lanolin iaitu wax yang akan protect  kulit.Lanolin boleh di extract daripada wool bebiri tadi dan di proses sebagai krim yang biasa digunakan sebagai moisturiser & emollient.Dengar kata orang-orang yang kerja handle wool ni kulitnya tangannya lembut sebab selalu pegang lanolin ni.





Bila show dah habis waktu lunch pun tiba..kami awal-awal before show tu habis dah standby kat luar dewan,maklumla ramai orang so biar cepat supaya tak kena que panjang.Memang kami orang pertama tiba kat dewan makan tu..punyala excited nak makan steak,superb lunch hari ni,memang gendang gendut tali kecapi ler.










 Sebelum beransur keluar sempat singgah ke kandang untuk feed baby animal...seronok gak bagi makan kat kambing lapar,tak menyempat-nyempat meragut rumput kat tangan.Lepas snap lagi gambar sana sini kami pun beransur keluar.Transport dah tunggu dan bila semua dah naik kami pun bergeraklah ke Harbour's Town.













Harbour's Town factory outlet ni takla besar mana...memang sempat sangat nak round semua kedai yang ada.Tiba kat Nine West ada sale...Sal dengan cekapnya dah rembat 3 handbag kot.Aku takda berkenan apa-apa.Jalan-jalan lagi ada la jugak sale handbag tapi local brand rasanya...beli jugakla 1 handbag n purse.Lain-lain barang tu kalau US brand rasanya harga lebih kurang Malaysia gak...dah kali 3 lebih tu memang mahal jugak jadinya.So tak worth la membeli,souvenirs kat sini pun lagi mahal berbanding kat Surfer's Paradise.Ada prayer room yang sangat selesa, kunci kena mintak kat tourism lounge.Bas datang lebih kurang pukul 7pm+.






Malam macam biasa cari kebab lagi,misi mencari souvenir dah semakin ligat dan sempat singgah kat woolworths beli coklat.Kedai dah tutup barulah balik hotel.



Sambung lagi nanti........







Friday, October 12, 2012

GOLD COAST 4- Movie World

27 May 2012

Hari ni takda nak berpagi-pagi sangat..just follow schedule,spend d day kat Movie World.
Breakfast pukul 8 lebih,dah ramai orang time ni,macam biasa isi full tank,by 9am dah tunggu transport pick up kat luar hotel.




Movie World agak jauh sikit dari Surfer's Paradise...ambik masa lebih kurang 20min nak ke sana.Kawasan ni memang area untuk theme parks &tourist attractions...dekat-dekat situ ada Wet n Wild Water World,Australian Outback Spectacular ,Paradise Country Farm seberang sana sikit Dream World.Memang convenient nak berjimba-jimba kat Gold Coast ni..suppose tak payah ambik pun apa-apa pakej sebab semuanya boleh arrange sendiri..nanti diulas lebih lanjut.

Movie World ni theme parks by Warner Bros,taklah se gah Universal Studios di LA tapi biasalah theme park mesti happening.Alhamdulillah cuaca baik..untungnya Gold Coast ni weather dia agak stabil dan tak extreme  i.e subtropical climate...so selalu sunny walaupun time winter,cuma bila ada angin tu yang sejuk.Time ni tempat macam Sydney dan Canberra dah snow &sejuk sangat suhu kadang sampai negative,tengok peta macam tak jauh Brisbane dengan Sydney tapi bila baca road sign jaraknya lebih 900km...mak datuk jauh eh,patut pun weather dia tak sama.

Macam biasa bila masuk theme park first mesti tengok peta,then plan aktiviti..rides and show yang nak pergi.Rides yang paling thrill adalah Superman Escape...tu yang first kami tuju sebelum ramai orang beratur.Rides ni mula-mula santai macam konon-konon kisahnya macam naik metropolis subway,then tetiba ada earthquake so superman nak selamatkan korang dengan bawak rides ni terbang out dari subway tu....sebelum keluar terowong rides stop at 0km and suddenly propell  skyward at 100km/hr in 2 secs,tinggi pulak tu...then drop down...fuuh rasa macam nak melayang dari seat pun ada...betul2 terobang makcik...memang jerit kaw2 tak hengat dunia.Mujur dah warm up dengan rides kat seaworld semalam.




Lepas tu kami bgegas nak catch show Hollywood stunt driver...real-live drama involve aksi stunt dengan keta n motor...memang sangat cool..siap ada explosion di hujung citer.Habis tu kitaorang continue lagi enjoy rides yang best -Arkham Asylum,ada Green Lantern coaster nampak best tapi close for maintenance.Batwing spaceshot rides yg duduk and tetiba melonjak naik 60m and drop balik tu memang tak naik...aku tak suka feeling dia.Yang lain macam biasa ada 4D show,ada muzikal teater looney tunes character...kitaorang dah masuk tapi keluar balik sebab macam boring je..budak-budak suka la kot.









Kalau nak makan ada restoran halal di park ni tp sebab dah  full tank mcm biasa tak lunch pun,just makan kuih churros kegemaran kami,3pm + dah masuk asar so solat je kat prayer room yang disediakan.Lepas tu tengok parade untuk Warner Bros character..Batman,Robin,Catwoman,Joker,Looney tunes characters,Scooby Doo etc,tak sebanyak dan semeriah Disney tapi happening jugakla tengok diorang menari shuffle.Habis parade bgegas beratur untuk Scooby Doo spooky rides...rides dalam gelap,memang cool and best jugak yang ni.Habis tu cepat-cepat tour around untuk sesi bgambar dan membeli souvenir pulak..ngam-ngam masa sampai 5.30pm,cover la semua yang dah di plan.

















Malam keluar balik nak cari makan sekitar Surfer's Paradise,banyak jugak restoran halal.Kami singgah di small Egyptian takeaway,tak banyak kerusi meja kat situ tapi dapatla jugak duduk dan menikmati kebab yang sangat besar & sedap,1 serving lebih kurang AUD10,lebih rm30 tapi memang dah cukup mengenyangkan,ramah jugak tauke dia berborak,siap dapat fries free lagi.Dah makan kami pun jalan-jalan area tu,kedai sini by 7pm tu banyak yang dah tutup.Ada few souvenirs shop yang bukak..so ronda-ronda la dulu sambil tengok-tengok harga.Kebanyakan souvenirs shop sini tauke cina,nak beli kena rayau semua,baru dapat best price..maklumla kalau beza aUD50 sen pun convert dah lebih RM1.50,kenala pandai-pandai save mana yang patut kat tempat yang tukarannya mahal ni.


Habis aktiviti hari ni...sambung hari lain pulak



Friday, October 5, 2012

GOLD COAST 3-Yanguwah

26 May 2012

Balik hotel usai solat kami segera bersiap untuk ke Currumbin Wildlife Sanctuary.Silap jugak tak book transport sekali,bila call balik dah terlambat,suppose kena arrange by 2pm.So terpaksa cari public transport.Mujur tempat tunggu bas tak jauh sangat.Agak jauh jugak perjalanan ke Currumbin ni,apalagi petang sabtu waktu peak orang keluar jadi bas banyak berhenti,dekat sejam barulah sampai ke destinasi.




Kami sampai dalam 6.45pm.Ada dalam 20 orang audience malam ni.By 7pm program bermula di foyer cafe...Yanguwah ( perkataan Yugambeh-bahasa aborigin)bermaksud selamat datang.Ada short slide show introduce tentang sejarah  kaum Aborigin Australia ni.Selesai slide show kami di bawa masuk ke area santuary tu,first stop diorang demonstrate cara masakan tradisional yang dipanggil Kup Murri...dishes yang nak dimasak dibungkus dengan aluminium foil secara berasingan...ikan,ayam,pumpkin,mix vegetables,roti etc dimasak secara 'slow cooking' di atas timbunan batu dan bara api dalam tanah .Makanan ni akan dihidang masa dinner nanti...tak sabar nak rasa hasilnya.

Kemudian kami bergerak jalan dalam cahaya samar-samar sambil guide tu bercerita tentang lifestyle zaman dulu orang Aborigin ni dan perkenalkan dengan beberapa jenis tumbuhan yang ada di area tu.Gaya hidup dan tradisi mereka ni ada persamaan dengan suku-suku kaum seperti kadazan & iban yang ada di Sabah & Sarawak.Next stop khemah yang disediakan untuk cultural dance show dan tempat untuk dinner.

A group of Aborigin dancers pun memulakan show dengan tarian tarian asli mereka.Time ni tak dibenarkan ambik gambar sebab ni kira macam spiritual dance diorang,semuanya ada maksud tertentu..tentang asal usul mereka dan  hubungan rapat dengan alam,ada tarian memuja ancestors,ada tarian untuk mengajar anak memburu dan bekerjasama dengan clan mereka.Selesai tarian ni kami dibawa pula untuk melawat native animal.

Kami menuju ke tempat wildlife..macam jalan di night zoo pun ada.Ada Tasmanian devil tapi kecik je dalam kandang.Yang paling best kami dibawa untuk feed kanggaroo...first time encounter memang agak gayatlah jugak...teragak-agak  takut kena terajang ke apa tapi rupanya kanggaroo ni sangat jinak,berebut-rebut nak makan makanan yang kita pegang kat tangan.Wah seronok betul sampai leka kat situ,tapi kena gak beransur..ada sesi bgambar sambil pegang anak buaya kecik tapi kami tak berminat.




Lepas sesi ziarah haiwan native Oz ni kami balik ke khemah tadi untuk dinner dan enjoy show yang seterusnya.Makanan dah terhidang..memang harum bau masakan Kup Murri tadi.Ada nasi dan selection of lauk yang boleh dimakan...ada gulai lemak ikan,gulai lemak pisang campur rebung dan pumpkin/potato/roti baked dalam tanah tadi.Nak bagi spicy sikit kena taburlah banyak black pepper.Tapi memang sedap bertambah-tambah kami makan.Sambil makan diorang perform lagi beberapa cultural dance yang lebih happening lagi,kali ni boleh ambik gambar dan diorang jemput jugak beberapa audience untuk participate.Last session ialah bergambar dengan dancers atas pentas...lepas tu bersurai.Kalau berminat boleh bayar extra untuk bergambar dengan koala.Aku dan Sal nak terus balik je...sebelum tu singgah beli souvenirs sikit kat kedainya yang still bukak.








Kami berdua je nampaknya yang menapak ke bus stop untuk naik bas...orang lain nampaknya ada transport sendiri.Dah 9pm lebih..cuaca betul-betul sejuk malam ni.Lama jugak nak menunggu bas tiba...ada dalam 20min baru bas sampai,lega bila dah naik bas...risau jugak selain sejuk tempat tu agak sepi dan lengang.Dalam perjalanan pulang ada gang perempuan yang nak pegi clubbing tapi dah mabuk naik atas bas dan memekak...mujur tak buat yang bukan-bukan.Dekat pukul 11pm sampailah ke hotel...fooh produktif betul hari pertama ni,maklumla energy & spirit still tip top.Kami pun melelapkan mata...sedia untuk kembara hari kedua.

Bersambung....