Monday, December 19, 2016

CHASING AUTUMN 15-Finale:Back to Busan and Home

Thursday,5th November 2015

  Kami kembali semula ke Busan sebelum menutup tirai perjalanan.Kali ini kami stay di Funstay Inn Guest house,Nampo.Lokasi mmg strategik,just 50m dari exit 1 Nampo station.Dari sini memang senang nak explore Busan city.Cuma yang tak best kena angkut beg naik tangga.Internal nampak cosy,bilik pun oklah cuma bila mula-mula masuk ada bau hapak sikit.

reception at 1st floor

reception counter/dining hall

dining hall,simple breakfast provided

en suite twin

   Pagi khamis tu kami ke tourist info centre dulu untuk dapatkan map bagi memudahkan acara jelajah kawasan.
Busan tourist info

Busan Tower

Busan Tower terletak di Yongdusan Park,direction untuk ke sini dengan menaiki subway:-

Nampo station #exit 7-terus belok kiri ke arah Gwangbok-ro street
Jalan terus 160m sampai jumpa escalator ke Yongdusan Park di sebelah kiri.

   Yongdusan adalah salah satu antara 3 gunung yang terkenal di Busan,syukurlah ada escalator tu maka tak payah susah payah nak mendaki naik ke park.Kalau berminat bolehlah naik ke atas menara tu dengan bayaran KRW4000.Kami tak naik pun,cukuplah dengan menikmati pemandangan dari compound ni saja.


escalator ke Yongdusan Park

mendaki tangga selepas escalator


Busan Tower 129m

statue of Great Admiral Yi Sun-Shin(statue beliau juga ada di Gwanghamun Square Seoul)

The Bell of the citizens

Cheongdongyongtap-Bronze dragon tower


pemandangan dari Yongdusan park


BIFF Square

Direction 
Subway Line 1-Jagalchi station #exit 7- jalan terus dan belok kiri (5mins walk)

   Dari Busan Tower kami berjalan ke BIFF square,singgah jugalah jenguk kedai-kedai kat area ni tapi takda apa yang menarik sangat.Clothing masih mahal sebab baru keluar untuk winter season,jadi time ni takda sale.
   BIFF square terkenal hand printings movie directors dan celebrities tempatan dan antarabangsa.Jalan sepanjang 428meter ini bermula dari Buyeong Theatre di Nampo-dong sehingga jejambat di Chungmu-dong.Setiap tahun opening ceremony Busan International Film Festival diadakan di sini.Festival filem pula berlangsung di Busan Cinema Center yang terletak di Centum City Haeundae.
   Kami baca juga nama-nama pada handprintings yang ada tapi tak kenal sesiapa,rupanya BIFF ni memang fokus kepada filem baru yang diarahkan oleh pengarah baru terutamanya dari negara-negara Asia.

BIFF Square


handprintings at Star Street



Gukje Market

Direction
Subway Line 1-Jagalchi st #exit 7-jalan 30meter dan belok kiri-jalan straight lebih kurang 5 minit untuk sampai ke Gukje Market

   Dari BIFF square kami terus stroll sampailah ke Gukje market town yang terdiri dari Gukje market,Bupyeong market(a.k.a Kkangtong market),the Alley of antique objects dan Changseon arcade.Bermacam benda yang ada dijual di sini...pakaian,beg,barangan dapur,aksesori,makanan dan souvenirs.Suasananya lebih kurang macam Naemdamun market di Seoul.Pasar ini dibuka dari 9 pagi hingga 8 malam.Tutup pada hari Ahad minggu pertama dan ketiga setiap bulan.

   Gukje market ni asalnya dipelopori oleh Korean war refugees yang lari ke Busan.Mereka buka stall jualan untuk menyara hidup.Dari situ ia berkembang hinggalah menjadi antara market yang terbesar di South Korea.

   Di sini kedai souvenirs tak sebanyak di Seoul,pilihan pun agak terhad sebab kebanyakan kedainya kecik-kecik sahaja.Bagaimanapun kami terjumpa sebuah kedai yang agak besar dan banyak barangan,memang menyinggahlah kat situ memandangkan masih ada souvenir yang tak cukup dibeli masa di Seoul aritu.
Harga pun agak berpatutan di kedai ni,ahjussi tak bagi diskaun tapi bagi free souvenir masa bayar,lagi banyak membeli lagi mahal free gift yg diberi.Aku dapat free gift kipas korea yang bersaiz agak besar juga.

nama kedai souvenirs  yang kami singgah

pilihan agak banyak di kedai ni

free gift daripada ahjussi

kedai lain di Gukje Market

Jagalchi Market

Direction
Subway Line 1-Jagalchi st #exit 10
Jalan terus dan belok di simpang kedua sebelah kanan
Jalan straight sehingga sampai ke Jagalchi market yang terletak di kawasan pelabuhan

  Kami teruskan berjalan sehingga sampai ke area Jagalchi market,biggest fish market di Asia Timur.Boleh jumpa segala macam marine product kat sini..yang basah,kering semua ada.Banyak juga spesies yang pelik rupa bentuknya dan gagal dikenalpasti.

   Ada banyak juga stall kecil di luar bangunan Jagalchi market menjual seafood..tak pasti pula kalau harganya lebih murah dari yang dalam bangunan.Sebelum masuk ke dalam bangunan market kami ke bahagian belakang dan ambil angin laut di kawasan pelabuhan di situ.Bersih betul persekitaran market ni,kalaulah ada pasar macm ni kat Malaysia kat seronok...bahagia mata dan hidung menikmati angin segar laut di sini.

outdoor market Jagalchi
Nampo port




laman belakang Jagalchi market yang menghadap laut


menikmati udara laut

   Kami berniat nak dinner di sini,tempat makan ada di tingkat satu.Dekat ground pasar basah,kalau rajin boleh beli seafood raw dan bawak naik atas minta diorang masakkan.Kami tengok-tengok saja kemudian terus ke atas nak cari makan,dah berkeroncong sangat perut ni.


suasana indoor Jagalchi market...bersih!


berbagai spesis marine 

   Tanpa survey banyak kedai kami duduk saja di kedai kedua yang kami singgah,main angguk je nak makan kat situ.Punya banyak dish yang ada,tapi amazingly memang habis semua kena bedal...sedap n fresh sesangat.Tapi bila nak bayar terkesima jap sebab dia kira price per head,bukan set...dah silap faham nampaknya masa mula-mula tanya harga tadi.Nak buat camna,pasrah sajalah membayar,mujur memang kenyang perut suka hati makan kat situ.

tempat makan di 1st floor Jagalchi market



big dinner sempena malam last di Busan

   Dah malam menjelang habis makan di Jagalchi market.Dari situ kami ke Lotte mall nak memborong kimchi untuk bawak balik,tak lupa beli banana uyu juga yang lebih murah harganya berbanding convi store,sempat jugalah tapau beberapa botol bawak balik.

   Kemudian kami pun berjalan pulang ke guest house,teringat pulak nak membeli skin product.AJ yang dah keletihan kusuruh naik saja ke bilik sementara aku sambung lagi shopping ke beberapa kedai skin care.Dah dapat apa yang dihajati barulah pulang.Agak lewat tidur malam ni sebab kena packing barang..besok dah nak berangkat pulang.

Friday 6th November 2015

  Pagi ini kami check out awal pagi dan menyeberang jalan depan Funstay Inn untuk naik limousine bus ke airport.Ada sedikit kesilapan pada jadual bas yang diperolehi dari reception guest house.Rupanya bas datang awal 10minit dari dijangkakan,jadi kami terlepas bas yang 6.53am tu..terpaksalah menunggu selama 40minit lagi untuk bas yang berikutnya.


bus stop airport limousine bus di Nampo

exit 6 Nampo underground shopping centre adalah paling hampir dengan bus stop airport bus

bas seawal 5.33am

   Jalan agak sesak sebab waktu orang keluar nak pergi kerja,mujur tak tersasar dari masa untuk check in. Some of the best things don't last forever,begitulah jua berakhirnya kembara autumn kami di bumi South Korea ini.

   Alhamdulillah misi pemburuan autumn foliage dilaksanakan dengan jayanya.Next trip nak merasa winter pula di sana which is real soon sebab ia merupakan penutup trip untuk tahun ni.Nampaknya tahun depanla pula bercerita tentang tiga trip 2016 yang aku rasakan sangat happening sebab kali ni pergi dengan gang yang lebih ramai.Sebab tu tahun ni extra slow menghapdet blog sebab kebanyakan masa terluang dihabiskan untuk research dan planning trip-trip mega tahun ni..alasan sangat kan.

   Till next year..happy December to all my beloved readers,moga tirai 2016 ditutup dengan kenangan manis lagi gembira dan 2017 membawa lebih cerita bahagia.

Tamat.



Tuesday, November 22, 2016

Shanghai Fridge Magnet Giveaway by Jari Manis & Scdha Sein Travel

22 November 2016

   Di petang yang kedinginan saya melangkah masuk pejabat,sedikit basah dek rembesan hujan lebat ketika keluar kereta tadi.Agak lapang waktu ini saya berhasrat menyambung travelog di FB untuk trip yang terbaru,maaflah penulisan di blog agak terabai dengan cerita basi setahun yang lalu.Tinggal sedikit siri yang bersisa,nanti akan saya tamatkan jua.

  Sesejuk cuaca di luar begitulah juga beku dan bantutnya idea ketika ini,ah marilah melayari blog kawan-kawan pula.Teringat GA di blog JM,teringin nak join tapi tiada pengalaman Ada entri terbaru JM,baca,komen dan kemudian saya ke entri GA...hadamkan dan fikir eh taklah susah mana,yakin boleh saya pun mengorak langkah jari jemari menghasilkan entri ini...China belum ada dalam list pengembaraan ,belum bersedia tapi entri dari kawan-kawan memang membibitkan rasa teruja.Mana tahu fridge magnet yang menawan tu bakal ke genggaman saya.



                                                                     Shanghai Fridge Magnet GA


Ini syarat-syarat penyertaan:

SYARAT - SYARAT PENYERTAAN :


1. WAJIB FOLLOW blog Jari Manis : Travel List  dan Scdha Sein Photo And Travel .

2. BUAT dan PUBLISH satu entri bertajuk 'Shanghai Fridge Magnet Giveaway by Jari Manis & Scdha Sein Travel'.

3. TAMPAL BANNER penyertaan dan backlink kepada entri INI sahaja.

4. TAG sekurang-kurangnya seorang rakan blogger atau lebih.

5. JANGAN LUPA tinggalkan tinggalkan link penyertaan anda di ruangan komen entri INI sahaja.

6. Nota Penting : Pastikan follow syarat 1 -5. Jika salah satu syarat tidak dipenuhi, penglibatan TERBATAL.



INGAT!!!! Tempoh penyertaan dari "07 November 2016 hingga 07 Disember 2016 sahaja".

Dengan Izin Bersaksi saya tag :-

Viniamey
GA yang osemm dari fellow travel bloggers...jemputlah ke Shanghai Fridge Magnet Giveaway by Jari Manis &Scdha Sein Travel untuk memeriahkan majlis.

All the Best!!


Saturday, November 19, 2016

CHASING AUTUMN 14: Jeonju Hanok Village

Tuesday 3rd November 2015

Kongnamul Gukbap

   Kami tiba di pekan Jeongeup sekitar 8pm dan terus beli tiket bas pulang semula ke Jeonju,bas bertolak dalam masa 10minit.Pukul 9 dah sampai ke Jeonju intercity bus terminal.Dari sini kami naik teksi untuk ke sebuah restoran bernama Jeonju Waengi Kongnamul Gukbap.Kami berikan alamat dalam hangul yang dah aku print siap-siap.Rupanya restoran ni terletak dalam area hanok village juga,mudahlah nak balik guest house nanti.

Ahjumma yang melayan kami di Kognamul Gukbap

   Kami pun order set kongnamul gukbap (nasi dengan sup taugeh).Makanan ni adalah Jeonju specialty food.Kami  dihidangkan dengan semangkuk sup taugeh,nasi,telur mentah dalam mangkuk dan banchan 3 jenis kimchi dan seaweed.Sup taugeh tu memang bland je tapi jadi sedap bila makan dengan seaweed dan kimchi tu semua.



kognamul gukbap

   Ahjumma explain cara nak makan telur tu,tambah kuah sup taugeh yang tengah menggelegak tu dan sprinkle seaweed yang dikoyakkan kecik-kecik dalam tu,sangat sedap..peminat telur pasti akan suka sangat rasa dia.Dah habis appetizer telur tu barulah kami makan nasi dengan sup taugeh...berselera makan sampai refill kimchi tu lagi.Ternyata taugeh jeonju ni memang special..fresh sangat rasanya.

sup telur separa masak+seaweed

   Dalam pada tu ada seorang wanita Korea yang datang bersama maknya,sangat fasih cakap English,rupa-rupanya dia bekerja di Singapore.Diorang datang lewat dari kami tapi beredar dulu,kami lambat sebab sapu licin semuanya.Harga makanan cuma KRW6000 sahaja untuk set yang sangat mengenyangkan tu.

   Informasi penting tentang makan di Jeonju,biasanya restoran di Korea menghidangkan air kosong dengan meal mereka,tapi kadang-kadang ada juga restoran yang offer free drinks air berperasa macam air kotak atau yakult.Tapi di Jeonju ni kena hati-hati sikit sebab specialty di sini adalah makgeolli (rice wine) dan moju iaitu minuman herba yang dicampurkan dengan makgeolli.Jadi kalau diorang offer air yang pelik rupa dan baunya janganlah diminum pula.

   Lagi satu specialty di sini yang sangat famous ialah Jeonju bibimbap iaitu nasi yang dicampur sayur-sayuran dan telur mata kerbau.Kebiasaannya bibimbap ni selamat untuk dimakan sebab takda campuran daging,tapi Jeonju bibimbap ni lain sikit sebab nasi tu dimasak dengan beef broth,ala-ala nasi ayam yang dimasak dengan chicken stock tu kan...jadi memang tak bolehlah nak merasa kecuali ada restoran halal yang menyajikannya.

   Selesai dinner kami pun berjalan kaki pulang ke guest house yang terletak cuma 10 minit dari restoran tersebut.

Wednesday 4th November 2015

Jeonju Hanok Village


   Pagi ni kami bertemu dengan anak owner guest house semasa nak check out.Mujur dia boleh cakap English sikit jadi mudahlah nak bkomunikasi.Kami tumpang beg dulu di situ sementara nak ronda-ronda area hanok village ni.

   Jeonju adalah antara major tourist cities di South Korea,rank ketiga selepas Seoul dan Busan.Jeonju gah dengan sejarah kerana pernah menjadi pusat pentadbiran di era Baekje Dysnasty dan merupakan tempat kelahiran pengasas Joseon Dynasty,King Taejo-Yi Seong Gye.Siapa yang tengok drama Korea Six Flying Dragons pasti sangat mengenali watak ini.

   Sebelum berjalan pastikan dah dapatkan Jeonju Tour map dari tourist info dulu,jadi mudahlah nak merancang perjalanan.Kawasan Jeonju Hanok Village ni memang sangat luas,ada lebih 800 hanok houses kat sini.Asalnya perkampungan hanok ni adalah tempat tinggal golongan kelas atasan,tapi sekarang dah jadi village tumpuan pelancong dengan kebanyakan hanok dijadikan guest houses,bengkel kraftangan,mini muzium,cafe,teahouses dan juga butik.

Pemandangan sekitar hanok village :-


















rombongan kanak-kanak pre school

Jeonju Traditional Culture Center

    Kalau banyak masa dan berminat boleh tengok macam-macam cultural show kat sini...pansori(muzikal drama),minyo(folk songs),tarian etc.Boleh rasa Korean cuisine juga di Traditional Restaurant Hall dalam center ni,tapi kami tak masuk pun...bergambar di luar saja.
Add caption


tengah practice untuk pansori agaknya..perempuan tu tengah menyanyi

Gyeonggijeon Shrine

   Dibina pada tahun 1410 sebagai memperingati King Taejo (Yi Seong Gye),yang mengasaskan Joseon Dynasty pada tahun 1392.Terdapat potret baginda di situ dan pewaris takhta yang ternama seperti King Sejong,Yeongjo,Gojong dan Jeongjo.
Tempat ini juga merupakan shooting location untu drama Princess Hours dan Empress Myeongseong.

Gyeonggijeon palace yang dibina pada tahun 1410

Pungnam Mun(Gate)

   Gate ini merupakan tinggalan sejarah yang penting pada Jeonju.Daripada 4 gate yang dibina untuk tembok yang mengelilingi Jeonju city castle,hanya southern gate ini sahaja yang masih wujud sehingga hari ni.


Pungnam-mun gate dibina penghujung kurun ke 14
Statue of Peace (Pyeonghwabi)

   Juga dikenali sebagai Comfort Woman statue,ianya adalah sebagai tugu peringatan mengenang sejarah hitam untuk para wanita yang menjadi mangsa perhambaan seks di zaman penjajahan Jepun semasa perang dunia ke 2.



Bergambar bersama warga tempatan ...













hari dah petang...jomlah beransur
   Memandangkan dah jalan merata di hanok village yang luas ni,kami teringin nak makan Omogaritang (Jeonju style freshwater fish soup) seperti yang di rekemen dalam tour map.Tapi bila tiba di restoran Hanbyeoklu Hanjeongsik entah kenapa ahjumma2 yang kerja di situ bagi isyarat tak payahlah makan,rasanya mereka cakap makanan overpriced sebab tourist spot,...kami agaklah sebab memang mahal pun harga around KRW30000/set.Jadi tak jadilah lunch dan kami makan ice cream hagen daz dan minum banana uyu beli kat convi store tepi jalan.

   Kami tumpang solat di salah sebuah hanok culture center yang ada,lepas tu jalan semula ke guest house untuk ambil beg.Dari guest house ke jalan besar dekat je dalam 5 minit jalan kaki.Kami ambil teksi untuk ke express bus terminal,harga tambang ialah KRW4900.Tiba di terminal jam 4+ petang,bas ke Busan pula bertolak pukul 5.40pm,tambang bas berharga KRW23700.

   Sementara tunggu bas kami pun lepak di Lotte fast food restaurant,layan internet guna free wifi bus terminal sambil makan wild shrimp burger set,dengan harga KRW6500 kenyang jugaklah,cover lunch dan dinner sekali.Tepat masa kami pun menaiki bas meninggalkan bandar bersejarah Jeonju...anyeong!


Sambung