Friday, August 3, 2012

Journey to Bandung -Finale

16 December 2011

Belum abis lagi aktiviti arini

Sambung jalan-jalan Factory outlet pulak.First stop Jalan  Dago...banyak betul outlet kat sini.Tapi aku dan azma je masih berstamina nak berjalan,orang lain surrender dok melepak je kat dalam keta.Ikutkan perut meragam dan badan yang agak lembik sekarang memang kalau boleh nak melepek sama,tapi rugila la pulak rasanya,lagipun keta ni hire sampai malam,so senangla nak ke sana sini.

Macam mana pun mood shopping tu terjejas juga,tak dapat nak fokus sebab nak mencari toilet aje,kalau tak terpaksa memang tak sanggup nak menyinggah ke public toilet sedemikian rupa.Azma bersemangat jalan dari satu kedai ke kedai lain..dia ada misi mencari beg dan kasut.Aku pula sekadar melawat tapak...scan tru macam tu aje.

                             

tempat azma sambar kasut-House of Donatello

Heritage FO-colonial building di Jalan Riau


Selesai lawatan di jalan Dago kami bergerak ke jalan Riau pulak...hari pun dah gelap,aku beli brownies dan kek kat small bakery outlet.Tak sempat nak ke Kartika Sari,esok balik awal pagi.Takda apa yang aku beli kat FO rasanya,bagus jugakla shopping time tak boleh fokus,jimat gak belanja.

Akhirnya kami pun bergerak pulang,dalam kepala tergambar satu agenda lagi,apa pun antar mak,nurul &d gang balik ke hotel dulu,kesian diorang dah jenuh menunggu dalam kereta dari petang tadi.Lepas ke hotel Kenangan,kami bergerak ke Aston Tropicana..agenda baru dibincangkan,azma pun setuju.

Agenda baru ialah merehatkan diri yang dah lenguh and sengal2 di spa,minta driver hantarkan kami ke spa Bali Heaven tak jauh dari situ.Bali Heaven actually FO jugak,shopping mall complex yang ada restaurant and spa sekali berkonsepkan Bali.Memang puas hati massage kat sini,lepas massage badan memang segar dan semua pegal2 hilang.

Nak balik hotel terpaksa la cari public transport sebab  deal dengan driver tadi servis last dia cuma hantar time nak pergi je.Keluar dari spa tempat tu dah lengang,lebih kurang 11pm time tu,tak nampak pulak teksi di perkarangan mall tu.Kami pun berjalan arah jalan raya,rasa cuak juga time tu sebab persekitaran dah lengang.Kami tunggu teksi depan sebuah bank yang ada security guard.Malangnya takda pulak teksi yang lalu,last-last ada van angkot yang lalu.Tanya pergi Aston Tropicana tak dia jawab ya,fuuh lega rasanya.

Angkot terus jalan,tapi terasa macam jauh pulak tak sampai-sampai,pergi tadi rasa kejap je.Akhirnya angkot tu berhenti depan sebuah hotel yang tak familiar,katanya Aston....eh ni bukan hotel kami.O rupanya ada 2 hotel Aston,satu Aston Braga dan satu lagi Aston Tropicana.Aah sudah...ada penumpang lain bagitau kami dah salah naik angkot,van ni tak lalu kat hotel kami tu.Akak tu offer untuk tunjukkan kat mana nak ambik angkot yang betul,katanya nanti ikut time dia turun,kami setuju.

Sampai masa akak tu turun,tiba-tiba driver angkot tu kata takpa nanti dia tolong hantar kitaorang,takut nanti salah lagi,kami pun terpinga-pinga kejap and tak jadi turun.Akak tu pelik kami tak ikut dia,kami bagitau takpalah nanti driver ni tolong hantar.Penumpang pun dah tak banyak.Angkot pun teruskan perjalanan,dalam pada tu semakin ramai penumpang naik,last-last sampai dah bersesak-sesakmacam tin sardin kat dalam tu,dengan badan yang tak berapa sedap sekarang rasa pening dan nak termuntah je kat situ.Aku rasa angkot tu masih berjalan dengan route yang sama,tak pulak dihantarnya kitaorang.Azma bertanya juga pada driver tu,bila nak hantar kitaorang ni,dah capek berpusing2 tak sampai2.

Aku dah tak sedap hati,driver ni saja nak kenakan kitaorang ke apa,atau ada niat yang tak baik??hati dah berdebar semacam..nak bercakap dengan azma dia dok jauh pulak,kami terpisah hujung sana dan sini.Tapi dari pandangan mata aku tau instinct kami sama.Dalam kepala terfikir nak turun je dan ambik teksi,tapi sebab kan dah malam buta macam ni takut juga nak main turun je.Syukurlah ada 3 orang lelaki Melayu Malaysia naik angkot tu(dapat dikenalpasti bila diorang bercakap).Mujur jugak azma ringan mulut nak bertanya,diorang nak balik hotel,azma bagitau nanti kitaorang nak ikut turun sekali dan nak ambik teksi dari hotel mereka.Sampai ke destinasi guys bertiga tu turun kami pun turun sekali,driver tu menolak duit tambang yang azma hulur & cuba jugak yakinkan kami supaya terus ikut angkot dia...nanti dihantarin,nanti dihantarin...banyak la kau punya hantarin,dah sejam tak sampai-sampai.

Azma  letak je duit tambang tu dan segera turun...akhirnya angkot tu berlalu.Kami rasa lega,pemuda tadi minta tolong pada security hotel tu untuk tahankan teksi yang lalu.Tak lama lepas tu angkot hampeh tu lalu lagi dan melambai-lambai panggil lagi kitaorang naik angkot dia...ish tak paham bahasa pulak tu,kami tegas menolak.Tak lama lepas tu dapat juga teksi,alangkah leganya.Sangat-sangat berterima kasih pada Malaysian guys yang kami jumpa tu,sambil melambai-lambai kami pun berlalu pulang.Tak sampai 10 min dah sampai pun sampai ke hotel kami...arrgggh geram betul dengan angkot ngeng tu,dahla letih free2 je buang masa.Nak kena packing lagi,esok seawal 6 pagi dah kena check out.

Tak berapa lama tidur masa berangkat pulang pun tiba.Rupanya ahli rombongan mostly kena food poisoning jugak.Pucat and tak bertenaga je masing-masing pagi tu,syukur simptom aku dah reda.Perut orang kita memang kurang toleran dengan food kat sini,aspek hygiene tu mungkin kurang sikit,maka kena hati-hati pilih  makanan & minuman dan bersedia dengan ubat untuk food poisoning.And janganla ngada-ngada nak balik lewat malam kalau jalan sesama perempuan je...scary betul pengalaman semalam,syukur Allah pelihara keselamatan kami.

So tamatla coretan trip ke Bandung tahun lepas,tahun ni insyaAllah pergi lagi,kali ni trip arrange sendiri and solely untuk shopping purpose kot....hehe.



Wednesday, August 1, 2012

Journey To Bandung 4- Sapulidi

16 December 2011

Banyak betul aktiviti hari ni
Sambung perjalanan untuk bersantap kat special place Restoran Sapulidi.Biasanya orang ke Restoran Kg Daun.Tapi atas cadangan adik aku kami try ke Sapulidi,google di internet tempatnya pun nampak menarik.

Kurang setengah jam kami pun sampai ke destinasi...wah setting memang cukup menarik,lanskap kawasan ni berkonsepkan tradisional...boleh pilih nak makan cara biasa di meja makan atau secara santai di pondok-pondok makan tradisional bergantung kepada citarasa pelanggan nak makan mengadap tasik ke,padi ke,tali air ke.Kalau dah ready nak order makanan boleh panggil waitress or waiter dengan guna tabuh kayu yang disediakan kat setiap pondok tu.

Mak aku cukup teruja dengan suasana tradisi kat situ...katanya macam zaman retro 20-30an,bila makanan sampai fuh memang cukup puas hati.malangnya aku tak dapat nak menikmati sepenuhnya memandangkan perut yang masih meragam.Tapi tengok mak makan penuh berselera memang sahih la sedap tahap berbintang2 jugakla  tu.Nurul dalam dah terlepek kat situ digagahkan juga bangun berjalan2 sekitar tempat tu and sempat bersampan pulak kat tasik tepi tu.Nak describe lebih2 pun payah nak imagine,biar gambar bercerita,lagi mudah nak feel ambiance tempat ni.....





 








Lama juga melepak sini..santai benar rasanya,makan,solat,jalan-jalan,baring-baring....dah complete semua nak taknak terpaksa jugakla meninggalkan tempat yang permai nih.Kami bergerak semula ke arah bandar Bandung...lepas ni agenda shopping kat factory outlet lak.

Bersambung

Journey to Bandung 3-Tangkuban Perahu


16 December 2011

Hari last untuk ronda Bandung,kami akan tour ke north side of Bandung dengan rental car yang dah prebooked dari msia lagi.Kat sini kalau sewa kereta memang siap dengan driver sekali memandangkan memang payah tourist nak drive sendiri sebabkan banyak jalan sempit dan sesak sepanjang masa,culture drive kat sini pun beza dengan Malaysia,walaupun sesak dan sempit yang amat sampai rasa macam nak berlaga dengan kenderaan sebelah   tapi tak pernah pulak tengok accident berlaku,toleransi mereka atas jalan mmg sgt impressive,selamba je mereka keluar masuk jalan tanpa signal,memotong walaupun ada kenderaan dari depan dan takda pulak kenderaan lain tu nak bg lampu tinggi or hon sebab bengang.

Pagi tu aku bangun dengan perut yang rasa memulas dan start ada diarrhoea...alamak,not a good sign la camni.Azma relax je pulak tak sakit perut ke apa,tak lama lepas tu adikku nurul call and mtak aku bawakkan ubat sakit perut..dia dengan kawannya nani dah start muntah dan diarrhoea bberapa kali since malam tadi lagi,mujur mak sihat2 aje.Wah ni mesti sebab dinner makan sate semalam kot..mesti dah contaminated dengan bacteria apa2 ni.

Driver dah sampai since 7.40am lagi,kami mtak dia tgu sbb nak breakfast dulu,selesai makan kami bertolak ke hotel Kenangan,sampai2 diorang baru nak breakfast,9.30am baru bertolak ke arah north menuju ke Gunung Tangkuban Perahu,sebuah gunung berapi yang masih aktif.Kesian adik aku dgan nani,symptom food poisoning diorang agak teruk sampai lembik dibuatnya.Perjalanan menuju puncak gunung setinggi 2084m tu dengan jalan yang berliku2 menambahkan sengsara bagi badan yang tak sihat...mual,pening,loya,perut memulas etc2..Mujur aku steady lagi walaupun perut memang still rasa uneasy.Macam mana pun pemandangan tanah tinggi boleh tahan cantik dengan deretan pokok pine dan ladang teh di sana sini.

11.30am sampailah kami ke Gunung Tangkuban Perahu.Mahal jugak entry fee untuk ke puncak gunung ni Rp50000 lbh kurang RM18 sorang plus Rp30000 utk fee kereta.Sampai ke puncak bau sulphur memenuhi ruang udara.Bentuk gunung ni yang seakan perahu terbalik ada lagenda tersendiri..kisah tentang Sangkuriang yang mengamuk dan menendang perahu yang dibinanya sebab frust cintanya ditolak oleh Dayang Sumbi yang merupakan ibunya sendiri.Ada animasi menarik di youtube yang menceritakan full version of lagenda ni tajuknya Mount Tangkuban Perahu.


Aku dan azma berjalan ke area kawah terbesar yang dinamakan kawah ratu,bergambar2 dan membeli-beli souvenir di deretan gerai yang ada.Banyak jugak barang unik kat sini...ada jual belerang dan lumpur kawah volcano,kata orang bgus untuk penyakit kulit.Ada pokok yang ada corak ukiran batik semulajadi bila dikikis kulitnya,pokok ni boleh dijadikan pelbagai jenis container mengikut saiznya.Ada jual tasbih,gelang,rantai dari batuan gunung..solid and sejuk je rasa batu tu.Macam-macam lagi souvenir hasil kraftangan yang menarik kat sini.Ingat nak berjalan ke kawah domas,menurut kata driver tu lagi cantik and siap boleh pegi dekat2 kawah and rebus telur lagi,tp memandangkan dah letih berjalan-jalan kat situ dan nurul and nani pulak lembik melepek je maka tak jadilah nak ke kawah domas.Cukupla setakat ni exploration tangkuban perahu kami.



















 Kami pun bergerak menuju ke kebun strawberry pulak,ingat nak ke Ciater Hot spring tapi driver macam tak keen nak ke sana,katanya ambik masa lagi 2 jam dan jalannya berliku2,bakal menambah sengsara pada 2 orang budak yang dah lembik abis tu.Akhirnya kami agree lah untuk picking strawberry,ingatkan ladang besar tapi kebun kecik je,buah pun tak banyak sangat,mungkin baru lepas di petik.








Selepas agenda memetik strawberry selesai kami pun bergerak ke Restoran Sapulidi yang  tak jauh dari tempat tu untuk berehat dan lunch kat situ.Ni citer kat part selanjutnya pulak la.



Bersambung....