Sunday, September 20, 2015

Nabana No Sato Winter Illumination

15 January 2015

Nabana No Sato,Nagashima



  Nabana No Sato adalah botanical garden yang merupakan sebahagian dari Nagashima resort.Park ni dipenuhi dengan pelbagai jenis bunga,dengan setiap musim menampilkan jenis bunga yang berbeza.

  Taman ini juga merupakan antara lokasi terbaik winter illumination di Jepun.Ada lebih dari 8.5 juta colourful light bulbs digunakan untuk tujuan tersebut.Winter illumination bermula dari November sehingga Mac dan kadangkala dipanjangkan sehingga Mei.

  Perjalanan dengan bas dari Mitsui outlet park mengambil masa kira-kira 15minit.Admission ticket semasa winter ialah JPY2100,agak mahal tapi tu termasuk kupon bernilai JPY1000 yang boleh digunakan di restoran atau kedai souvenirs yang berada dalam park.

  Bila masuk je wah memang terpana dengan keindahan lanskap berjuta-juta lampu yang berwarna warni di sini,siap ada background instrumental music buatkan ambiance di sini cukup romantik.Sebelum melangkah lebih jauh kami terus aje singgah ke restoran pertama yang kami nampak untuk mengisi perut yang dah lama berdendang.

japanese restaurant


makan duluuu...
   Kami pilih menu seafood salad,potato wedges dan casserole(cheesy seafood rice),okla boleh tahan sedap,cuma tang cheesy rice tu memang jenuh jugak nak habiskan,maklumla tekak cili api ni bukan boleh telan makanan gitu bebanyak.Kami gunakan sepenuhnya kupon 1000 yen tadi untuk bayar makan.

  Selesai menjamu selera kami pun beredar untuk explore park ni.Ada lebih kurang sejam je lagi sebelum bas terakhir bertolak ke Nagoya.Aktiviti snap gambar berkali-kali adalah agenda utama di sini,maklumlah malam..gambar mudah gegar.Ada observation deck yang naik setinggi 45 meter dan rotate 360 degree kalau nak tengok bird eye view of the park,tapi sebab kena bayar lagi 500yen maka tak jadilah naik,lagipun masa kami agak suntuk.Rasanya best juga kalau dapat tengok colourful illuminations seluruh park ni dari atas.

a dazzling place i never knew





observation deck




Antara lokasi yang best ialah  light tunnel, bulbs mostly berbentuk yellow field mustard flower disulami dengan lampu bentuk bintang pelbagai warna.


200 meters  long tunnel of lights

  Selepas lalu light tunnel tu kami pun tiba ke area hujung garden,di sini terletaknya flower field yang sangat luas,kebiasaannya dipenuhi spesis bunga hydrangeas,irisis,cosmos atau tulip.Semasa winter ianya dipenuhi berjuta lampu-lampu kecil.Di sinilah huge scale animated light show setinggi 20 meter dan selebar 120 meter diadakan.

  Show ni akan memaparkan tema  yang berbeza setiap tahun,tahun ni bertemakan Niagara Falls,tahun lepas tema Nature dan memaparkan Mount Fuji sebagai highlight.Shining,shimmering splendid...memang enjoyable show ni walaupun kami tengok dah separuh jalan,nak menunggu next show masa pula tak mengizinkan.

animated light show

awesome show!

 glittering flower field

Untuk berpatah balik  lalu pula Kawazu Sakura light tunnel  kira-kira 100 meter panjang...tunnel ni tona warna dia bertukar-tukar dari hijau ke warna hijau+pink.

Kawazu Sakura tunnel




chapel and central pond
  Sedar tak sedar dah dekat pukul 9pm,sempatlah cover main attractions kat park ni.Kami bergegas keluar menuju ke bus stop di hadapan park.Lebih kurang 10 minit kemudian kami dah berada dalam perut bas untuk kembali semula ke Nagoya.


tiba di Nagoya
   Di Nagoya kami menggunakan wifi di JR station untuk menghubungi Dewi.Kami tak pernah berjumpa,aku mengenalinya melalui seorang rakan yang dulu pernah tinggal di Jepun.Dia mencadangkan agar aku bertanya info yang diperlukan dari Dewi yang dah bertahun-tahun menetap di Jepun.Dari perkenalan maya tersebut Dewi mempelawa kami tinggal di rumahnya semasa berada di Nagoya.Agak segan juga  tapi disebabkan sungguh-sungguh dia menjemput maka akhirnya kami pun bersetuju.

   Kami menaiki train untuk ke station yang paling hampir dengan rumah Dewi,kira-kira 15minit dari main station.Sampai di station tersebut Dewi dan suaminya datang menjemput kami.Memang seronok dan excited pertama kali bertemu dengan Dewi yang sangat friendly dan peramah,suaminya pula seorang warga Jepun lebih banyak senyum sahaja kerana language barrier.Terima kasih tak terhingga pada beliau kerana tolong angkut beg sarat kami ke tingkat atas rumahnya malam tu.

   Sebelum tidur kami berbincang tentang plan esok hari.Mereka berdua memang dah siap-siap ambil cuti nak bawa kami jalan-jalan.Selain Nagoya castle,tempat lain lebih merupakan industrial attractions macam Noritake garden,Toyota museum,railway museum,science museum...hmm takpalah boleh skip kot.Akhirnya sekali lagi kami putuskan untuk berjalan luar dari Nagoya....ke mana destinasi seterusnya..sambung di entri selanjutnya.


Sambung

Sunday, September 13, 2015

CHUBU :Nagoya & Mitsui Outlet Park Nagashima

15 January 2015

Kyoto - Nagoya

  Pagi ni sambil bersiap sempatlah breakfast dan kami cuba menghabiskan stok makanan  sebab nak mengurangkan load yang ada.Aku makan last bekalan maggi cup...tapi pagi ni memang tekak tak boleh nak terima makan mee segera,jadi memang tak dapatlah nak menghabiskan.Selesai sarapan ala kadar tu tanpa berlengah lagi  kami pun check out.

  Kyoto menangis mengiringi langkah kaki kami yang berlalu meninggalkannya.......cewaah kot iya jela,kami yang rasa nak nangis sebab  kena bertabah redah hujan yang turun sedari awal pagi lagi, tangan and bahu fully occupied,nak tarik beg,nak sandang beg,beg kamera,pegang payung lagi...perjalanan dekat pun rasa sangat mencabar sekali.

shinkansen tiba

sayonara Kyoto
  Sampai station sempatlah redeem air dari voucher minuman yang diberi semasa purchase tiket puratto Kodama tu.Terpulang pada citarasa sendiri nak air apa,nak ngopi,nak ngeteh,ngejus semua pun boleh.Tepat masa shinkansen Kodama pun tiba dan kami pun bertolak ke Nagoya,kopi yang di redeem tadi aku tak minum,simpan dalam knapsack dulu.

Nagoya - Nagashima


Sendu di Nagoya

  Kurang sejam kami pun tiba di Nagoya,tepat seperti yang diberitahu oleh Dewi sememangnya di sini pun hujan,lebih lebat dari Kyoto.Plan asal pagi ni nak ronda-ronda bandar Nagoya dibatalkan,kami dah plan nak ke winter illumination park Nabana No Sato di Nagashima pada sebelah petang,kebetulan Mitsui outlet park iaitu sebuah factory outlet terletak tak jauh dari situ.Sebelum meneruskan misi kami pun simpan dulu beg di locker room Nagoya station.

  Dari train station kami berjalan ke Meitetsu bus center yang terletak di bangunan bersebelahan.Kena naik tingkat atas untuk beli tiket bas,mudah sebab bas ni memang direct pergi ke attraction di Nagashima termasuk factory outlet tersebut.Kami beli return ticket berharga JPY2000 merangkumi semua destinasi yang nak dituju:-

Nagoya --> Nagashima Onsen --> Nabano No Sato-->Nagoya

   Nagashima ialah sebuah pekan yang terletak di daerah Kuwana,Mie prefecture yang merupakan area di bawah Kansai region.Nagashima Resort adalah rangkuman 5 major attractions iaitu Nagashima Spaland (amusement park),Joyful waterpark,Nagashima Spa Yuami no Shima (hot spring complex),Mitsui Outlet Park Jazz Dream(outlet shopping mall) dan Nabana no Sato (flower park).Dari Nagoya boleh ambil bas bound to Nagashima Onsen dan bas ini akan cover semua attractions tersebut.Actually hanya flower park tu je yang jauh sikit,yang lain tu memang terletak dalam area yang sama.

  Bas memang frequent (setengah jam sekali) dan kami dapat tiket untuk naik bas pukul 12pm.Platform bas juga letak di tingkat atas.Sekitar nampak lengang je,bus station ni nampak sangat organized ,tak hectic pun dengan bas keluar masuk seperti kebiasaan pemandangan terminal bas yang kita lihat di tempat lain.

platform bas


  Tak lama menunggu di platform 22 bas yang dijadualkan bertolak pukul 12 pun tiba.Cuaca memang sendu sepanjang jalan,banyak tempat hujan hari ni,lebih kurang sejam perjalanan kami pun tiba di Nagashima dan turun di hentian terakhir.

hujan sepanjang jalan

dah nak sampai


tiba di Nagashima resort


Mitsui Outlet Park Jazz Dream,Nagashima


Mitsu Outlet Park Jazz Dream,Nagashima

  Hujan agak reda masa ni.Mitsui outlet park terletak bersebelahan dengan theme park Nagashima Spaland,memang saja dibuat begitu supaya para suami boleh bawak anak-anak pergi main kat theme park sementara menunggu para isteri shopping berjam-jam....eh jangan percaya,teori agaknya semata-mata.

  Jadi kami pun sambung aktiviti tertangguh di Kyoto semalam...explore lah sehabis mahu mana-mana kedai yang berkenan di hati...boleh cover semua kalau tak berlama-lama sangat di setiap kedai.Agak lama terhenti di Coach...takda plan pun nak beli kat sini,tapi tumpas juga dengan godaan setelah bertanya harga,selain dari discounted price harga akan slash lagi untuk tourist setelah ditolak tax,tapi kena tunjuk passport masa nak bayar.Sememangnya brand ni takkan dibeli kat Malaysia sebab harga melambung tinggi...so dah dapat good bargain why not kan...maka masing-masing pun sengih sambil menjinjit handbag ke kaunter check out.



suasana dalam outlet mall
  Lepas tu leka lagi keluar masuk kedai sampai kami semua terpisah ikut haluan dan preference masing-masing.Aku singgah kedai sport dan beli beg balik kampung adidas,tak ingat harganya yang pasti sangat murah...nak buat beg spare isi souvenirs.Setelah puas meronda baru nak cari member,jenuh jugak terjenguk sana sini ,finally jumpa juga dekat area toilet...kami solat dekat baby changing room..open space je,tapi ruang tu memang selesa.

mall di malam hari

sudah-sudahla tu bshopping
   Hampir pukul 7 jugak baru kami beredar meninggalkan Mitsui Outlet Park.Kembali ke tempat turun tadi untuk  tunggu bas ke Nabana no Sato.Sangat sejuk masa ni..mujurlah hujan dah berhenti sepenuhnya.Lebih kurang 15minit dicengkam kesejukan bas pun tiba,sambung kisah selanjutnya next entri.



Sambung



Saturday, September 5, 2015

KANSAI : Shopping di Kyoto

14 January 2015

SHIJO KAWARAMACHI

  Bermula agenda penting dan aktiviti terakhir di Kyoto sebelum berangkat ke Nagoya esok.
Target utama shopping ni ialah untuk mencari souvenir,maklumlah dah jauh berjalan kenalah ada buah tangan untuk keluarga,kenalan dan juga diri sendiri untuk kenang-kenangan.

  Tempat utama nak terjah untuk shopping di Kyoto dah tentulah di area Shijo Kawaramachi.Di Shijo street terdapat department store yang besar macam Takshimaya,Daimaru dan Marui.kedai high end  pun banyak terdapat di sini.Di persimpangan Shijo dan Kawaramachi street letaknya Nishiki Market,Teramachi dan Shin kyogoku.Ni kira area yang lebih mesra budget berbanding kedai di Shijo street.Vibe kat area ni memang meriah,moden dan crowded dengan orang.

Shijo street

meriah!

  Kalau just nak shopping souvenirs dan feeling2 zaman retro Kyoto lebih sesuai ke area sekitar Kiyomizudera dan Higashiyama sebab di situ masih preserve suasana tradisional dengan bangunan kedai kayu dan stone paved streets.Souvenirs dan kraftangan tempatan lebih banyak di situ,sayang juga kami tak jelajah sepenuhnya area tersebut.

  Mode of transportation hari ni memang naik bas semata sebab dah beli 1 day bus pass.Dari Kyoto station boleh ambil bas bernombor 17,4,5 dan 205.Turun di Shijo Kawaramachi stop.

SHINKYOGOKU ARCADE





  Misi mencari souvenir pun bermula sebaik saja menjejak Shinkyogoku ,kami mencari sebuah kedai yang dikatakan agak murah.Arcade ni agak panjang,jadi jenuh kalau nak cari satu persatu.Kami bertanya pada seorang makcik,nampaknya dia pun kurang pasti..kemudian seorang akak  mencelah katanya dia tau kedai tu di mana,bukan setakat tunjuk arah tapi dihantarnya kami sampai depan kedai,agak jauh juga berjalan dari hujung sini ke hujung satu lagi....arigato gozaimas kak jepun,jasamu dikenang...kami tertunduk-tunduk berterima kasih yang amat sangat kepada warga yang helpful itu.

kak jepun menunjukkan kedai souvenir

arigato gozaimas!!

  Kedai ni memang agak bagus,barang boleh tahan banyak choice dan memang murah sikit banding dengan yang lain,kami jalan juga survey harga di kedai lain dan memang akhirnya banyak souvenir dibeli di sini.

panjang list nak beli ni...


   Tapi selain key chain dan fridge magnet barang lain agak susah nak jumpa yang tulis nama tempat macam Kyoto ke,Japan ke.T shirt agak pricey juga kalau nak beli yang best quality....mana taknya harga key chain pun kalau convert dah dekat rm10.Sementelah barangan berunsur japanese crafts macam kipas,seramik ,terompah jepun lebih lagi mahal harganya. Setelah membeli barangan macam key chain,fridge magnet,sapu tangan,mug dan t-shirt aku rasa macam masih ada yang tak cukup.Tapi dah habis belek takda apa lagi yang berkenan  jadi  target nak beli selebihnya di Nagoya nanti.Banyak juga  barangan souvenir di sini berupa barang makanan tempatan mcm kuih-kuih,green tea,snek dan sayur-sayur jeruk.

antara hasil belian di Shinkyogoku arcade

  Lepas dah settle hal souvenir kami pun berjalan melihat-lihat barangan lain terutamanya  clothing macam jaket,boot,stokin,sarung tangan etc...tapi tak beli apa-apa.Sambil tu bertembung juga dengan beberapa orang serumpun,bila dah banyak kali berselisih kami pun bertegur sapa,ingatkan dari Malaysia rupanya orang Acheh yang merupakan pelajar-pelajar PhD yang tengah buat research tentang tsunami.
  Tak jauh dari sini terletaknya Nishiki market yang popular tu, juga dikenali sebagai Kyoto's kitchen sebab semua barang dagangannya adalah makanan...dari seafood,sayur,buah,jeruk,kedai makan semua ada,tapi by 6pm dah tutup,jadi tak sempatlah ronda situ.

SHIJO STREET

   Dah habis round Shinkyogoku arcade kami pun keluar,waktu ni banyak juga kedai yang tengah sale.Tengok ada sale di kedai socks Tutu Anna...agak rambang mata kat sini sebab design yang kiut miut plus harga yang murah.3 barang nilainya tak sampai pun rm30,memang berbaloi. Lepas tu singgah pula GAP store....masa ni dah 7 lebih ,kurang 20minit lagi kedai nak tutup.Bila masuk dalam wow amaze dengan harga runtuh...on top of discounted price yang tertera di tag ada lagi 50% off dari harga tu...wah tetiba sangat menyesal sebab tak pergi round sini dulu.

Sempatlah member aku Sal tu beli bubble jaket yang sangat comfy... harga JPY3995,time tu kalau convert lebih kurang RM120 je.Aku pulak dapat beli mafla wool  dengan harga 495yen ,sengih lebar time bayar sebab just keluarkan syiling 500yen je,nilainya 15 ringgit duit kita.Azma pula terpaksa menahan rasa sebab dia dah sambar jaket di Osaka.Memang mood shopping hyper sangat time ni sebab dapat good quality material yang murah amat....tapi setakat tu jelah yang dapat kami explore sebab pukul 8 kedai dah banyak tutup...kerna terpaksa kami melangkah pergi meninggalkan Shijo street dengan sedikit ralat di hati.

belian di Tutu anna & Gap

  Kami pulang dan start packing untuk berangkat pagi-pagi esok...tak boleh lewat sebab dah beli discounted ticket untuk shinkansen Kodama...kalau miss memang menangis.Aku berwhtsapp dengan kenalan kami Dewi di Nagoya,ada perubahan rancangan sedikit setelah Dewi memaklumkan pada kami esok Nagoya hujan,ramalan cuaca kat sini sangat reliable jadi better plan sebaiknya.Dengan hati yang masih dalam mood hyper teruja bershopping maka ad hoc plan dibuat malam tu...ke mana kembara seterusnya,bersambung next entri.


Sambung