Thursday, December 5, 2013

SOUTH KOREA 10 : SEOUL:Changdeokgung

2 April 2013

Pagi  Selasa yang dingin dan hujan lebat di Seoul.
Plan hari ni adalah untuk melawat Changdeokgung Palace dan lookig forward untuk follow Secret Garden tour.Changdeokgung ditutup pada hari Isnin.

Seperti biasa ahjumma menyedikan traditional Korean breakfast yang superb,hari ni kami berkesempatan merasa minum teh beras yang dipanngil sik hye tea.Rasanya menyegarkan macam minum air barli.Mungkin inilah rahsia ahjumma berkulit cantik sebab sentiasa mengamalkan minum teh beras ni.

Hidangan hari ni ....

sik hye tea


Selesai breakfast,kami clearkan bilik untuk check out,sempat aku beri souvenir pada ahjumma salah satu koleksi kerongsang yang dibawa dari Malaysia,beg kami tumpang letak di tingkat bawah sebab Changdeokgung palace tu cuma 10 minit berjalan kaki aje dari hanok,dah selesai nanti baru kami ambik teksi untuk check in ke Namsan 3 hostel pula.

Untuk follow secret garden tour kena book online,tapi kami tak jumpa website untuk booking in English,yang ada cuma in korean language saja,jadi anak ahjumma Joshua tolong book untuk kami semalam.Hari masih hujan,ahjumma pinjamkan payung untuk kami semua.
Sampai di Changdeokgung kami follow english guided tour pukul 10.30am.Mujur istana ni tak sebesar Gyeongbokgung,tambah dengan cuaca macam ni agak tak berapa seronok jugak nak jalan outdoor ke sana ke mari.

Changdeokgung adalah istana kedua dibina pada tahun 1405 di zaman pemerintahan King Taejong pada era Joseon Dynasty. Dipercayai istana ini dibina kerana King Taejong yang merampas takhta selepas membunuh saudara tirinya agak reluctant untuk tinggal di Gyeongbokgung yang menjadi tempat tragedi berdarah itu.Selepas semua istana di Seoul dibakar dan dimusnahkan semasa penaklukan tentera Jepun (1592-1598),runtuhan Gyeongbokgung terbiar dan ditinggalkan sehingga pembinaan dan pemuliharaan semula dilakukan pada tahun 1868,dalam tempoh itu Changdeokgung yang dipulihara pada 1610 menjadi istana utama selama  kira-kira 270 tahun.


Main Gate-Donhwamun Area


Injeongjeon Area-the throne hall

ondol heating system


Nakseonjae complex-King's quarters



Secret Garden of Changdeokgung

Selesai palace tour kami pun follow Secret Garden tour pada pukul 11.30am,mujurla hujan dah beransur reda.
Secret garden adalah taman larangan yang menjadi tempat rekreasi dan bersantai bagi keluarga di raja.Ia adalah tempat untuk mencari ketenangan dan inspirasi,mengarang puisi,jamuan makan,lapangan memanah,memancing,boating,berkebun,menternak ulat sutera dan sebagainya.Natural setting dikekalkan dan dipulihara sebaiknya dengan binaan artificial lanskap diminimumkan.

Heart of Secret Garden-Buyongji &Juhamnu area



Buyongji-rectangular pond

Juhamnu Pavilion-on the high ground

Yeonghwadang Pavilion



Yeongyeongdang-venue to receive foreign envoys & throw parties 



Jondeokjeong Area-last to be added to Secret Garden

Gwallamjeong pavilion at the brim of Gwallamji pond

Seungjaejong pavilion

Jondeokjeong pavilion-hexagonal with double layered roof,built in 1644

Ongnyucheon Area


Ongnyucheon-brook flowing through the deep valley

Cheonguijeong -the only thatch-roofed pavilion



Jalan-jalan di taman





National Natural Monument-Hyangnamu tree (aromatic tree) -around 700 years old

Macam biasa pace tour guide kat sini sangat laju,kami agak ketinggalan di belakang tour group ni sebab sibuk bergambar,tapi memang tak boleh jalan-jalan sembarangan sendiri kat sini,mesti follow tour group. Selesai tour untuk 2 important palace di Seoul..dua pun dah cukup,yang lain tu kalau berminat nak pergi memang tak jauh pun,macam Changgyeonggung palace bersebelahan aje dengan Changdeokgung.
Dalam renyai hujan yang masih belum berhenti kami pun berjalan pulang semula ke Bukchonmaru Hanok,time to say goodbye...huhuhu.

Ahjumma tolong telefonkan cab untuk kami,malangnya jumbo taxi hanya available dlm dua jam lagi,terpaksalah kami agree untuk ambil 2 taxi lagi..itupun kena tunggu lama jugak.Ahjumma bagi cadangan kalau nak husband dia boleh tolong hantar,kereta muat untuk kami berempat dan beg yang bagak-bagak tu.Cuma bagi duit minyak saja sebanyak KRW10000 (lbh kurg rm30) satu kereta,kalau naik teksi memang  lagi mahal.Kami bersetuju dengan offer ahjumma.

Agak jauh juga Namsan 3 guest house di Myeongdong dari kawasan Hanok Village ni,apalagi berkereta jalan yang sibuk melambatkan lagi perjalanan.Tapi kami seronok berbual dengan ahjussi yang juga kelakar dan sporting macam ahjumma.Ahjussi bersungguh-sungguh cuba berbual dengan kami meggunakan Genie talk,app yang boleh auto translate bahasa korean-english...kagum tengok warga emas kat sini ramai yang celik IT.
Akhirnya kami sampai juga ke Namsan 3 Guest house di area Myeongdong yang happening.Ini adalah accomodation terakhir kami untuk perjalanan ini.Gamsahamnida ahjussi....bermulalah episod perjalanan yang baru.

Sambung.......









Saturday, November 16, 2013

SOUTH KOREA 9 :SEOUL-Nami Island




1 APRIL 2013
Hari kedua di Seoul.
Setelah kekenyangan dengan heavy traditional Korean breakfast,kami pun bertolak ke Nami island.

NAMI ISLAND







Ada 2 option untuk ke Nami Island,yg pertama dengan shuttle bus yang bertolak dari Tapgol Park,Insadong,tapi kami tak pilih mode ni walaupun hanok tak jauh dari Insadong sebab kena ikut pick up time yang dijadualkan iaitu 9.30am bertolak dan 4pm untuk balik,dan kena buat reservation dulu.

So kami pilih option kedua iaitu dengan train sebab lebih bebas ikut time sendiri.

Dari hanok kami berjalan kaki ke subway-perjalanan seperti berikut:
Anguk station-->Jogno 3 st-change to line 1-->Cheongnyangni st-dari sini kena ambik train  (ITX) untuk ke Gapyeong dan kena beli tiket berasingan.

Servis ITX Cheongchun line ni agak baru dan sangat menjimatkan masa berbanding dengan laluan train biasa KORAIL yg memakan masa sehingga sejam lebih Tiket ni boleh purchase di mesin yang disediakan,tambang berharga KRW4000 sehala.Perjalanan mengambil masa lebih kurang 40minit.


Gapyeong Station

ITX train
Sampai di Gapyeong st ambil teksi untuk ke Nami Dock lebih kurang 5minit je,tambang teksi KRW2800.
Di Nami dock beli tiket untuk ferry +admission ke Nami Island berharga KRW8000.


Nami Dock


Feri to Nami Island



Namiseom Island  memang sinonim dengan drama popular Winter Sonata,pulau ini terbentuk kesan pembinaan Empangan Cheonpyeongdam.



welcome signboard untuk pelancong Malaysia,Indonesia & Singapura



Nama pulau diambil sempena nama General Nami,seorang panglima tentera yang terkenal di era pemerintahan King Sejo semasa Joseon Dynasty.Pada usia 26 tahun beliau telah dilantik sebagai Minister of War.Bagaimanapun 2 tahun selepas itu terdapat konspirasi untuk menjatuhkannya dan beliau telah dituduh sebagai pembelot semasa pemerintahan King Yejong dan dihukum bunuh,lokasi sebenar kuburnya tidak diketahui bagaimanapun terdapat legendary stone mound di Nami Island yang dipercayai tempat beliau dikebumikan.400 tahun selepas kematiannya seorang menteri pada masa itu mengusulkan agar namanya dibersihkan dan title dikembalikan.



Nami Island  jadi sangat famous selepas penggambaran drama Winter Sonata,tree lane yang merupakan simbolik site pada pulau ini adalah terdiri dari deretan pokok Metasequoia.Pokok ini dibawa dari Kolej Agrikultur Seoul National University pada tahun 1977.Pokok yang membesar dan tumbuh meninggi dengan pantas ini membentuk walking path yang cantik dengan menampilkan pemandangan indah dan unik mengikut musim.Masa kami datang ni dah spring season tapi pokok -pokok ni masih botak tak berdaun...still sangat osemm lagi.





Sebagai tempat rekreasi Nami Island sangat sesuai untuk bersantai-santai sama ada berseorangan,berkawan atau bersama family untuk menghayati keindahan alam,mencari erti kehidupan  atau saja lepak-lepak.Dari awal aku dah target untuk berbasikal di sini.Antara pilihan lain untuk meronda adalah dengan electronic car tour,skybike dan unicef train.Kami sewa 2 basikal biasa harga KRW5000/sejam dan 1 tandem bike KRW10000/sejam.Jadi boleh tukar-tukar nanti.Cuaca yang sejuk dan nyaman menjadikan aktiviti berbasikal sangatlah menyeronokkan.Itulah pengalaman first time bawak tandem bike,dua-dua kena synchronised mengayuh,baru jadi.Orang depan kena pandai kemudi,sebab basikal panjang dan senang jatuh kalau tak pandai corner.Mula-mula cuak jugak,tapi dah biasa memang fun...rasa sekejap sangat pulak sewa 1jam.
Wajah-wajah riang beraksi..............






Selesai berbasikal kami pun cari tempat solat...ada musolla disediakan di sini,masa kami datang dalam bangunan tu masih dalam renovation,tapi still boleh solat di ruang musolla yang disediakan.
Kemudian kami berpusing-pusing mencari restaurant halal yang ada di situ,simple aje menu untuk halal lunchbox ni,terdiri dari nasi +kimci +telur,kita akan dapat sarung tangan untuk pegang aluminium box panas yang bertutup dan kena kocak dulu,simple dish tapi cukuplah untuk kami yang kelaparan ni makan dengan berselera sekali,oh tambahan ada bawak bekal serunding dan order seafood pancake,tulah jadi lagi sedap.Lunchbox ni berharga KRW4000.





Selesai makan kami sambung ronda-ronda pulau sambil snap gambar sana sini...







Sekejap je hari pun dah beransur petang dan orang pun semakin kurang,sampai jeti kebetulan feri dah nak jalan,terus aje kami naik dan beransur tinggalkan Naminara Republic ni.Di Nami dock dah takda orang,time nilah syok bergambar sebab lengang je.Pulang dengan route yang sama juga..ambil teksi ke Gapyeong station,naik train ke Cheongyangni station,tukar ambik subway ke Anguk station.Dari Anguk station jalan sikit ke bus stop berhampiran dan terus naik minibus no 1 dan berhenti betul-betul depan hanok.Fooh selesai sudah misi sonata Nami Island hari ni.



Sayonara Nami Island







Monday, October 7, 2013

SOUTH KOREA 8 :SEOUL-Bukchon Hanok Village


1 April 2013

Ready untuk  episod jelajah Seoul yang seterusnya

Bermula dengan tempat kami stay, Bukchon Hanok Village adalah salah satu tourist attraction di Seoul.





Bukchon Hanok Village ialah perkampungan lebih dari 900 rumah traditional Korea yang dipanggil hanok dan ada sebilangan kecil darinya  wujud since Joseon Dynasty lagi...sebab tu letaknya pun di antara historical sites ie Gyeongbokgung Palace,Changdeokgung palace and Jongmyo shrine.Bukchon hanok dalam sejarahnya merupakan high-end residential disrict bagi royal family member dan high ranking palace officials di zaman Chosen Dynasty.

Tipikal Hanok adalah rumah setingkat diperbuat dari tanah liat,batu dan kayu dilengkapi dengan sistem pemanasan lantai yang dipanggil ondol dan bumbung yang melengkung.
Bukchon bermakna nothern village,disebabkan kedudukannya terletak di bahagian utara bagi 2 landmark utama Seoul iaitu Cheonggyecheon stream dan Jogno.Kini sebahagian hanok merupakan private residential area,sebahagian lagi hanok pula beroperasi sebagai cultural centers,craft shops,guesthouses,restoran dan tea houses.

Pagi ni kami akan dihidangkan traditional korean breakfast,oleh kerana ahjumma masik sibuk memasak di dapur kami pun meronda Bukchon Village.Bukchon Maru adalah nama guesthouse yg kami stay ni,rumah ni 2 tingkat ,family tuan rumah tinggal di tingkat bawah,di tingkat atas ada dapur dan 3 bilik tetamu, 1 deluxe wt attached bathroom dan 2 standard room with shared bathroom.Kami tinggal di bilik deluxe yang agak besar dan sesuai untuk 4 orang.Pada masa yang sama ada family dari Jepun yang stay di 2 bilik yang lain.Rate bilik deluxe lebih kurang Rm971 untuk 2 malam,jd sorang bayar lebih kurang RM240.Memang tiada katil disediakan,kita akan tidur cara tradisi korea dengan bentang tilam atas lantai.













Berpandukan peta Bukchon Hanok Village kami mula berjalan keliling kampung dan pergi ke viewpoint seperti yang terdapat dalam peta tu.Oleh kerana masih awal belum ada apa-apa kedai atau cultural centers yang dibuka lagi.Seluruh kawasan pun agak lengang,hanya ada beberapa murid-murid sekolah yang kelewatan berlari-lari menuju ke sekolah di kawasan tersebut.Ahjumma bagitau kami sekolah tu tempat penggambaran drama popular Winter Sonata,padanlah di luar pagar sekolah tersebut ada gerai kecil yang jual poster,majalah dan barangan berkaitan drama tersebut.



shooting location Winter Sonata-entrance ke sekolah




Kepenatan dibuatnya meronda village ni sebab berbukit-bukit,sampai di BukchonMaru kami betul-betul dah kelaparan.Hidangan pun dah ready,ahjumma berpakaian tradisi korea dan dibantu oleh anak buahnya,semua hidangan adalah sesuai untuk vegetarian sebab kami dah bagitau awal-awal.Ahjumma breakfastbersama kami dan explain tentang hidangan yang disediakan serta cara nak makan,serta cara guna chopstick.
Barulah tahu macam mana nak makan kepingan seaweed yang perlu digulung bersama nasi dan side dishes lain..memang sedap.Bila dah pandai makan macam tak boleh berhenti pulak sampai ahjumma kena top up seaweed tu dua kali,melampau kebulur kitaorang ni.Tapi masakan ahjumma memang superb,tenggelam dalam indulgence with korean dishes.

Memang seronok bersembang dengan ahjumma yang peramah dan kelakar,walaupun bahasa berbeza tapi kami tetap dapat berkomunikasi dengan efektif.Sedikit sebanyak beberapa kerat vocab yang dipelajari melalui drama Korea dan jugak apps Learn korean sangat membantu,dalam bab ni Azma penonton setia channel Korea yang paling advance vocab nya berbanding kami yang lain..memang besar manfaatnya bila travel ke sini.Selain tu ahjumma pun memang pandai buat isyarat dan gaya tentang apa yang nak disampaikan.







Selepas bersarapan kami bergerak ke Nami Island.Entry Nami Island akan ditulis berasingan.Sambung cerita tentang hanok,selepas pulang dari Nami Island kami terus pulang sebab dah janji dengan ahjumma nak berposing dengan baju tradisional korea yang dipanggil Hanbok.

Malam tu memang meriah hanok ni dengan sesi berhanbok,ahjumma memang sporting..bersungguh-sungguh ajar kami berhanbok dan ambikkan gambar.Siap send lagi gambar kami pada anaknya yang menelefon dari Beijing ketika itu.Ahjumma memang excited sebab sebelum ni tak pernah ada Malay n Muslim ladies yang stay di hanok tu.Dia minta kami war-war kan pasal hanoknya pada orang lain...sudi-sudilah stay di sana,walaupun rate hanok ni mahal sikit  tapi memang berbaloi untuk merasai dan menyelami  Korean culture,apalagi tuan rumahnya memang sangat peramah dan helpful.






Selesai sesi berhanbok...masing-masing dah perasan jadi ala-ala princess korea dari zaman silam,kami pun beradu dengan nyenyaknya berteman mimpi nan  indah....zzzzzz


Sambung