Thursday, November 20, 2014

PERTH HOLIDAY 8 : Fremantle

Saturday,30 August 2014

         Seawal pukul 8 pagi kami dah bersiap untuk keluar,selain nak mengelakkan kena bayar parking tiket yang bermula  pukul 8,kereta juga perlu dipulangkan pagi ni.Tak jauh pun Aries Car rental dari hotel,lebih kurang 5 mins drive je,tambah pulang jalan lengang lagi pagi ni.

Alhamdulillah takda masalah apa-apa dengan kereta,resit dikeluarkan untuk pemulangan bond $400 dari kredit kad.Selesai urusan di Aries,kami berjalan di bus stop yang berhampiran untuk menunggu CAT bas.

Journey To Fremantle

Transperth bus menyediakan perkhidmatan percuma di area central Perth,Fremantle dan Joondalup yang dipanggil CAT (Central Area Transit) Bus,colour-coding system digunakan untuk route yang berbeza.Di central Perth CAT bus ada 4 route dengan coding colour merah,biru,hijau dan kuning. Bas free ni taklah available sepanjang masa,weekdays biasanya bermula 6am-7.30pm,on Friday extend sehingga 9pm,weekend mula agak lewat pada pukul 8.30am sehingga 7pm.Luar dari waktu ni kenalah bayar tambang.

Sedikit basah dek hujan gerimis yang turun kala ini.Sekitar Perth CBD ni masih lengang lagi,hanya beberapa orang yang menunggu CAT bus seperti kami,rasanya dari kalangan pelancong juga.Agak lama juga menanti kelibat bas tak kelihatan,seseorang menekan button khas di bus stop,kedengaran announcement estimated time ketibaan bas,weekend perkhidmatan CAT bermula agak lambat.Ada lebih kurang 20mins lagi sebelum bas tiba,akhirnya kami putuskan untuk berjalan kaki sahaja ke train station.


Perth Railway Station

Lebih kurang 15mins sampailah kami ke train station.Beli tiket di vending machine,harga tiket adalah mengikut zon,untuk kepastian Sal bertanya di kaunter dan Fremantle berada di zon kedua,jadi kena beli tiket untuk 2 zon yang berharga $4.40 sehala.Dah dapat tiket kami pun bergegas ke Fremantle Line di platform 7.Dalam 10min train pun sampai dan kami memulakan perjalanan,tak ramai orang pagi-pagi ni.



Platform 7-Fremantle line

stations on Fremantle Line
Dalam perjalanan ada pengumuman semua passenger diminta turun di North Fremantle,one stop sebelum Fremantle station disebabkan masalah teknikal.Lebih kurang setengah jam sampailah di second last station yang menjadi destinasi terakhir train untuk hari ini.Jadi semua orang pun turun di North Fremantle,shuttle bus dah sedia menunggu untuk pengangkutan ke Fremantle station.




Di Fremantle Station kami singgah ke station untuk ambil pamplet train dan CAT bus.Dari situ kami menunggu CAT bus di bus stop berhampiran,di Fremantle CAT ada 2 route sahaja iaitu merah dan biru,hujung minggu service CAT bus di sini bermula lambat iaitu pada pukul 10am.
Beberapa minit saja Blue CAT bas yang dinanti pun tiba,kami nak ke restoran fish n chips dulu,apa-apa hal sebelum jalan haruslah isi tank kosong yang dah menjerit kelaparan ketika ini,


Fremantle Railway Station

Bas yang mengangkut penumpang dari North Fremantle ke Fremantle Station

Bus stop berhampiran train station

Cicerello's Fish n Chips

Fremantle ni old town yang kecil je,untuk route Blue CAT ada 18 stop semuanya,Fremantle Station adalah stop yang pertama.Kami tekan loceng semasa bus melalui Esplanade Reserve,selepas satu roundabout kecik bas pun berhenti di stop yang ke 17 iaitu Fishing Boat Harbour,turun je terus nampak Shipwreck Galleries beberapa meter di hadapan.


Esplanade Reserve di sebelah kanan dan roundabout sebelum stop ke 17


Direction board berhampiran Stop 17

Cicerello's Fremantle

Berjalan ke belakang sedikit selepas turun bas,tersergam bangunan biru Cicerello's  di hadapan kami.Restoran ini terletak di lokasi strategik di area Fishing Boat Harbour di Fremantle ini.Satu lagi cawangan Cicerello's terletak di Mandurah.

Bisnes baru sahaja bermula,kedai pun masih lengang.Kami ke kaunter untuk order makanan,seperti yang dirancang aku pun order fish n chips,Sal pula tertarik nak makan mussels,bertanya dulu pada staff ingredients dalam menu tersebut,memang wine ada digunakan,jadi Sal pun minta tukang masaknya omit alcohol dlm masakan tersebut.Selesai order ,kami diberikan buzzer yang akan menyala bila makanan dah ready.Kami pilih seat di dalam restoran saja memandangkan cuaca di luar agak berangin dan sejuk.

Cicerello's menu

buzzer

Kalau diperhatikan di bahagian siling Cicerello's ni terdapat surf ski rosak yang tergantung...apa cerita di sebaliknya?Rupanya ianya adalah surf ski yang rosak akibat shark attack,ada 2 surf ski yang tergantung melibatkan 2 kejadian shark attack yang berlaku pada tahun 1997 di Cottesloe Beach dan pada tahun 2012 berhampiran Mullaloo Beach di mana mangsa terselamat dalam kedua-dua kejadian.Terdapat gambar dan keratan akhbar yang menceritakan tentang insiden tersebut dipamerkan dalam restoran ini.

damaged surf ski berwarna merah yang tergantung di siling restoran

Buzzer menyala dan vibrate selang 15min penantian,apalagi kami bergegas ambil makanan dan mula bersantap,walaupun pernah rasa fish n chips yang lebih sedap namun aku tetap makan dengan berselera,hikmah makan bila lapar,semuanya terasa sangat nikmat.Mussel yang dipesan Sal memang tak mengecewakan,fresh lagi..aku yang tak berapa gemar kerang-kerangan pun boleh layan jugaklah,sedap di makan bersama kuah ala-ala pasta dan roti.

Fresh Chilli Mussels

Traditional Fish n Chips 

makan time!!

Selesai menjamu selera kami berjalan di boardwalk di bahagian belakang restoran,snap sana sini berlatar belakangkan  fishing boat harbour dan juga restoran  Kaili's yang berhampiran.Suasana memang relaxing dan nyaman je,tambah pulak time ni orang tak berapa ramai.

Fishing Boat Harbour

Fishing Boats

sekawan silver gull

Kaili's Fish Market Cafe

stroll along boardwalk

Kami menyambung perjalanan,ikut perancangan nak ke Fremantle prison,tapi bila ternampak sesuatu hajat tersebut tergendala pula....hmmmm,cerita selanjutnya di entri akan datang.

Sambung

Sunday, November 9, 2014

PERTH HOLIDAY 7 :JJCM & Harbour Town

Friday 29 August 2014

CHARCOAL CHICKEN,CANNINGTON

Misi jalan-jalan cari makan bermula,berpandukan pembacaan di blog kami ke Cannington mencari Restoran halal Kebabbque Charcoal Chicken.Khabarnya terkenal dengan kesedapan ayam grill,alamat restoran ialah 1336 Albany Highway,Cannington.

Berpandukan GPS kami sampai pun sampai di area Cannington,problem bermula bila GPS tak dapat detect exact location utk restoran ni,jenuh kami mudik ke hulu ke hilir dan ke hulu semula nak mencari ,ada beratus-ratus kot lot kedai area ni..tpaksalah kami slow-slow drive dari satu lot ke satu lot mncari alamat 1336,aduhai sabarlah perut ya.Setelah hampir nak give up akhirnya bertemu juga dengan lot kedai yang dicari,mujurlah aku pernah tengok gambar restoran ni,warna sama cuma nama sekarang dah lain,dari Kebabbque skrg dah jadi Ispa Kebab Charcoal Chicken.

Kebabbque yang dah bertukar nama Ispa Kebabs

So tanpa berlengah kami pun order nasi dengan charcoal chicken,sementara tunggu order Sal g solat dulu,staff tu bagi tumpang kat dapur dia,bentang kotak jd alas.Hidangan dh sampai jd aku pun makan dulu...nikmatnya makan nasi..tp chicken tu tak mcm grill,lebih pd rasa ayam goreng dan agak dry.Mungkin dh bbeza dari resipi asal memandangkan owner dah bertukar..aku agak jelah.Tapi sebab lapar sangat aku rasa sedap je,bubuh sos banyak kurangla sikit rasa dry tu,tapi nasi dia mmg sedap.

Usai makan Sal pun dah setelkan kewajipan dia...turn aku pulak tumpang dapur diorang,tak selesa mana,tapi memandangkan hujan dan hari pun nk hampir maghrib so kena jugaklah solat di sini.
Senang hati dh dapat isi tank masing-masing,kami pun beredar.Next destinasi ialah Harbour Town shopping centre,sempatlah nak shopping memandangkan hari Jumaat business hour panjang sikit,tutup pukul 9pm berbanding hari biasa ttup 5.30pm dan weekend 5pm.


HARBOUR TOWN SHOPPING CENTRE

Kami sampai di Harbour Town yang terletak di Wellington Street lebih kurang  7pm.Untuk shopping memang masa tersebut agak suntuk,tapi ni jelah masa yang tinggal memandangkan hari ni banyak sangat masa terbuang atas jalan.

Harbour Town di sini jauh lebih  kecil berbanding di Gold Coast dulu.So taklah banyak sangat brand name yang ada.Some of the shop barang tak banyak dan  choices agak limited.Dalam pada tak berapa banyak kedai tu dapat jugaklah beli few items dengan harga yang berbaloi.

First stop kami adalah kedai Levi's,harga memang sah murah sangat dari Malaysia and further 50% reduction lagi dr sale price yg tertera.Spend masa agak lama di sini mencari size dan cutting yang sesuai,last-last dapat sehelai je sluar jeans yg berharga $59 dan lepas discount hanya $29.5 yang kalau convert lebih kurang RM90 je.

Kemudian jalan-jalan lagi..singgah kedai baju kanak-kanak,teruja tengok di Pumpkin Patch ada sale seluar-seluar jeans budak yang harganya $5-7 je,beli 3 helai untuk nephew yang kecik-kecik,mana nak dapat harga branded jeans budak di Malaysia dlm rm15 gitu ye tak.

cute jeans for toddler
Dah tak banyak masa sebelum kedai tutup,last sekali singgah di Oakley outlet,tertarik ada sale sunglass yg sgt murah,design may be outdated la sikit tapi rasanya berbaloi jugak untuk di buat pakai harian pegi keja,aku beli dua pair dengan harga $80,kalau satu $50...boleh bagi satu kat mak yang kadangkala mengadu pedih mata bila naik kereta time hari panas terik,convert rm120 satu..mcm dalam mimpi la kan kalau beli kt tempat sendiri harga mcm tu.

2 pair dengan harga AUD80
Pukul 9 dah abis business hour,so setakat tu jelah aktiviti shopping kami di Harbour Town,memang banyak benda yang diimpikan nak beli takda kat sini.Takpala jimat sikit duit.Yang dapat dibeli memang harga berbaloi-baloi murah.

RENDEZVOUS STUDIO HOTEL PERTH

Time untuk call it a day...tak jauh pun dari sini nak ke area city centre,GPS masih lagi pening-pening tak dapat exact location untuk Rendezvous Studio Hotel,syukur Allah permudahkan urusan...ikut instinct hati dan signboard jalan akhirnya sampai ke destinasi,tak jauh dari jalan besar tapi terceruk sikit kedudukannya.Kami parking di luar hotel saja,kalau parking hotel ratenya $25 per day.Nak save budget cari parking di jalan,free dari pukul 6pm-8am,cuma space agak limited.Sal bertanya pada seorang wanita di situ untuk kepastian,katanya tempat kami park tu untuk taxi,boleh kena saman nanti.Kebetulan dia pun nak keluar jadi kami pun alih kereta ke tempat dia parking tadi.Mujur jugak bertanya dulu,pernah terbaca ada orang kena fine $120 sebab salah park.


parking space depan hotel

Hotel ni agak selesa,dapat offer price harga standard room lebih kurang rm240 semalam.Kebiasaaan range harganya adalah lebih dari rm350/nite.Bilik hotel spacious,standard facility,takda apa-apa peralatan masak atau microwave,free wifi di bilik,ada option berbayar kalau nak speed lagi laju...tapi yang free pun dah ok,cuma lepas 3hr kena log in balik.Sebelah kiri hotel adalah bangunan lain,jadi dari bilik kami hanya pemandangan brick wall ajelah,tak jadi hal pun buat kami,janji interior selesa pun dah cukup baik.



Berakhir perjalanan hari ni,panjang,mencabar dan ada plan tak menjadi.Setelah berbincang kami decide untuk rent semula kereta hari ahad nanti,tapi bukan dengan Aries sebaliknya dengan Budget Car rental,boleh pick up di city dan return di airport.Kami book online mlm tu juga.Masa untuk rehat dan beradu..............zzzz

Sambung



Monday, November 3, 2014

PERTH HOLIDAY 6 - Araluen Botanic Park

Friday 29 August 2014

Cuaca hari keempat masih lagi kurang memberangsangkan.


Bunbury kami tinggalkan dipagi yang masih sendu dan kelabu.Bunbury merupakan bandar pelabuhan yang agak besar juga,menarik juga untuk dilawati namun tak berkesempatan,kena gerak secepatnya supaya sempat cover outdoor attractions hari ni.

Destinasi pertama ialah Araluen Botanic Park,Roleystone...tak jauh dari central Perth.Perjalanan menggunakan Forrest Highway dan State Route 2 dengan jarak 175km.
Lebih kurang 2 jam pemanduan kami sudah hampir sampai,sepanjang perjalanan cuaca masih mendung,namun semakin dekat ke destinasi nampak macam langit cerah sedikit,berbunga hati...menggunung tinggi harapan moga cuaca cerah sepanjang hari.....





ARALUEN BOTANIC PARK,CROYDEN ROAD,ROLEYSTONE

Araluen Botanic Park terletak 35km arah tenggara dari central Perth.Dibuka setiap hari dari 9am-6pm.Admission fee untuk park ni ikut musim,kalau ada special season harga mahal sikit..range dalam $4-$15.Masa kami pergi ni musim tulip festival,jadi admission fee ialah $15.

Cuaca di Araluen agak cerah walaupun kawasan berhampiran nampak mendung,tapi staff di situ kata elokla naik Araluen train ride dulu sebab nampak macam tak lama lagi hujan kat sini.Kami pun bergegas masuk dalam park....MasyaAllah indahnya dengan tulip kembang setaman.
Untuk train ride kena beratur,ramai nampaknya mak-mak arab yang berkunjung ke park hari ni dan berebut-rebut nak naik train tu.Jadi sebelum hujan eloklah kami bergambar dulu.








Dalam pada bergambar seperti yang dijangka tak lama kemudian hujan pun turun...makin lama makin lebat.Kami pun masuk ke shelter dan beratur untuk train ride.Malang sekali bila train sampai ada pula kumpulan mak arab yang diluar pondok cepat-cepat merebut tempat tanpa beratur.Sukar untuk staff mengawal keadaan sebab hari hujan..jadi dia pun hanya merungut-rungut.Rasa malu pula sebab  sikap macam tu membawa impresi negatif kepada umat Islam,sepatutnya kitalah yang menonjol dengan disiplin dan akhlak yang mulia.

Sambil menunggu aku berbual dengan makcik yang beratur di belakangku,bermula dengan keluhan dia tentang sikap orang yang potong queue,kemudian bercerita tentang asalnya...pelarian dari Iran,katanya dia beragama Baha'i,terpaksa melarikan diri dari tanahair kerana di sana tidak dibenarkan untuk mengamalkan ajaran tersebut,penganutnya akan ditangkap dan dihukum.Jadi setelah pengembaraan yang panjang dia dan keluarganya bermaustautin di sini.

Train pun sampai...bagusnya makcik belakangku tadi tolong cop sekali tempat kami.Hujan reda sedikit,train pun ronda kawasan park yang berbukit tu,sambil tu audio player dimainkan untuk informasi tentang Araleun Park.Creek yang mengalir sepanjang lembah di kawasan ini mewujudkan climate yang sejuk dan lembab.Oleh itu founder park J.J Simon memberikan nama Araluen,perkataan Aborigin yang bermaksud "singing waters" atau "running waters" atau ''place of lilies.
Kalau tak hujan memang best untuk stroll around atau picnic sambil menikmati garden yang cantik ni.
hujan dalam taman


Habis train ride hujan semakin mencurah lebat..kami berteduh di bawah bumbung foodstalls yang ada di situ.Agak lama juga,hujan masih belum ada tanda mau berhenti.Agak-agak reda sikit kami pun redah je untuk ke car park.Masih belum puas sebenarnya di sini,kami decide untuk bawa kereta  ke dalam park dan pergi ke spot menarik yang dilalui oleh train tadi...berhajat sangat nak bergambar walaupun kasut dan kaki seluar dah lencun dek hujan.








Mujur hujan reda sikit...dalam renyai tu bertabah je kami lari-lari dan ambik gambar mana yang sempat.Berjaya jugaklah menyelesaikan misi dalam hujan..not perfect but good enough.
Masa untuk bergerak...agak ragu-ragu nak proceed untuk next plan...nak ke Caversham Wildlife,tapi berbaloikah pergi dengan cuaca macam ni.Tapi kereta kena return pagi-pagi esok,agak susah nak ke tempat begitu tanpa kenderaan sendiri.

Kita hanya merancang......

Dalam keadaan hujan on off tu kami pergi jugaklah ke arah Whiteman Park,Caversham Wildlife terletak di dalam park ini,GPS buat hal pula,direction tak tepat...puas berpusing-pusing,area dah betul cuma Whiteman Park tak dijumpai..akhirnya kami sampai di  Guildford town,ternampak info centre dan berhenti untuk bertanya di situ.

Lebih kurang 3pm berjaya juga menemukan Whiteman Park,cuma time tu hujan lebat...akhirnya kami putuskan tak jadilah singgah sebab amat tak berbaloi rasanya.Nampak gaya kena adjust plan.

Pada masa yang begini kelaparan melanda,berapa hari tak jumpa nasi menyebabkan kami teruja sekali nak indulge diri dengan makanan yang lazat,tapi kena bersabar sebab kena cari berpandu GPS lagi...berjayakah misi jalan-jalan cari makan ni...kisahnya bersambung nanti.

Sambung