Thursday, November 19, 2015

CHASING AUTUMN 1 : South Korea-Pre Journey



    Chasing autumn trip tahun ni kami revisit South Korea pada 28 Oct-6 Nov 2015,kali kedua selepas spring  trip 2013.Negara sama  tapi kebanyakan tempat lawatan adalah berbeza.Kami berdua saja sebab BFF sorang lagi baru balik dari Makkah,join team petugas haji tahun ni.

    Kami mendarat di Busan,jadi dari situ kami berkelana ke 4 penjuru South Korea...BUSAN-SOKCHO-SEOUL-JEONJU/JEONGEUP-BUSAN.

Yongdusan Park,Busan

Seoraksan National Park,Sokcho

The Garden of Morning Calm,Gapyeong

Naejangsan National Park,Jeongeup


Hanok Village,Jeonju

   Budget kali ni memang melonjak berganda,nak menangis rate KRW1000=RM3.84,berbanding RM2.8 dua tahun lepas.Sebab cita-cita tinggi nak jugak menjejak segenap tempat yang dirancang maka untuk jimat kos  kami menggunakan bas untuk semua perjalanan jarak jauh.Alhamdulillah semua berjalan lancar,trip dengan bas pun sangat selesa dan kebanyakan trip dapat direct express jadi memang cepatlah sampai ke destinasi.

    Persediaan macam biasa,flight dah book seawal bulan Februari sebab nak dapatkan best date ke sana.Harga ke Busan lebih murah berbanding Seoul,dapat base fare RM443,tapi memandangkan kami ni memang suka add itu ini maka final fare jadi RM776.50.

    Accomodation pun dah settle awal-awal,Cuma bila dah detailkan itinerari  aku ubah beberapa tempat sebab lebih strategik dan sesuai dengan perjalanan kami.Untuk accomodation aku lebih suka gunakan Expedia sebab selalunya rate lebih murah dan payment akan  dibayar terus masa book,jadi tak perlu pening-pening nak asingkan duit bayar accomodation kat sana...semua dah setel dari sini.No problem kalau cancel awal booking tu sebab bayaran akan dipulangkan semula kecuali dinyatakan ada cancellation fee.Jadi kena cek T&C baik-baik...tapi kebanyakannya memang boleh refund.

    Bekal makan kali ni kami bawak  nasi instant Brahim’s,sambal bilis,rendang,kari ayam dan tuna dalam tin.Selain tu makanan ringan macam biskut   sangatlah berguna time emergency lapar melanda.

     Untuk transport jarak jauh  oleh kerana semua trip naik bas memang tak perlu nak booking awal,boleh beli walk in saja,insyaAllah tiket sentiasa available.Yang kena tahu ialah kat terminal mana nak ambik bas,sebab kebanyakan bandar memang akan ada 2 terminal,satu express bas terminal dan satu lagi intercity bas terminal.Kadang boleh ambil dari mana-mana terminal,kadang tu salah satu.Tak berapa nak faham sangat sistem dia,lebih baik confirm kan dengan orang  tempatan.Kalau di Seoul pulak lagi banyak bas terminal dan each terminal ada cover area tersendiri.Jadi kena pastikan dulu area kita nak pergi covered by terminal apa.

   Transport untuk jalan-jalan dalam city bagi Busan dan Seoul memang sangat mudah sebab ada subway,walaupun ada area yang jauh sikit kena naik bas.Kami guna je kad  T-money yang beli masa trip 2 tahun lepas..Alhamdulillah takda masalah nak guna sama ada di Busan atau Seoul.Kalau dah biasa dengan sistem subway di Seoul maka subway di Busan adalah 10x ganda mudahnya.

   Untuk area Sokcho,Jeonju dan Jeongeup public transport ialah bas atau teksi.Walaupun takda subway tapi kedua-dua pengangkutan bas dan teksi adalah sangat efficient.Teksi pun taklah mahal sangat,malah kalau berempat lebih kos efektif naik teksi berbanding bas.Tapi sebab berdua tak bolehlah naik teksi kerap sangat kan,jadi act like local and hop sajalah atas bas,kalau nak turun last stop senang hati kami,kalau tengah memang ada gundah sikit sebab kena alert sebab takda announcement in English.

    Details itinerary hanya dapat aku siapkan seminggu sebelum berangkat,walaupun dah lama book flight tapi sebab beberapa  halangan dan kesibukan urusan dunia yang lain maka dah last minit baru dapat siapkan.Seboleh mungkin segala maklumat berkaitan aku compile sebaik mungkin supaya smooth perjalanan kami,tapi dalam pada tu biasalah ada juga  tersengguk sana sini,Alhamdulillah masih berjalan lancar dan misi kami tercapai....walaupun sangat mencabar stamina tapi pengembaraan ini sangat berbaloi.




Begitulah adanya overview trip kali ni....insyaAllah perlahan-lahan akan dikisahkan ceritanya nanti.





Sambung


Thursday, November 12, 2015

FROZEN JAPAN :Finale -Travel Itinerary & Budget

Winter Trip Japan  7- 17 January 2015




  Coretan akhir trip ke Jepun just nak kongsikan ringkasan itinerary dan budget kami ke sana.Sebelum tu nak share sedikit fakta yang agak woww tentang Jepun dari kornea mataku yang baru pertama kali menjejak bumi matahari terbit ini.

1.Disiplin
Ya memang tidak disangkal lagi,warga Jepun memang berdisiplin terutama dari segi ketepatan masa,bukan level individu saja tapi diaplikasikan kepada sistem yang ada,makanya kalau naik public transport jangan lengah-lengah,lewat seminit pun pasti terlepas.

2.Bersih
Boleh kata semua tempat yang kami pergi memang terjaga kebersihannya,takkan nampak apa-apa sampah pun bersepah di jalanan serta pengangkutan atau kawasan awam.Sedap sungguh mata memandang apalagi time snow...nampak bersih lagi suci aje semuanya.

3.Menghormati pelanggan
Etika berjual beli adalah sama di mana sahaja,ada bekas khas untuk meletakkan duit,kemudian mereka akan terangkan tentang jumlah baki yang diterima dan disudahi dengan ucapan terima kasih dan selamat jalan sambil tunduk hormat,kadangkala mereka melambai di luar kedai sampai kita dah berlalu pergi,seronok rasanya menjadi customer di sini.
Selain tu pemeriksa tiket di dalam train akan tunduk hormat sebelum memulakan tugas mereka.Pemandu bas pula akan mengucapkan terima kasih kepada setiap penumpang yang turun,ada 20 orang maka 20 kali jugalah dia mengucapkannya tanpa jemu.

4.Teliti
Jepun amat teliti dan menitik beratkan perkara-perkara yang nampak remeh tapi impaknya  besar.Contohnya bila membeli hadiah atau souvenir peniaga akan  balut  dengan wrapping paper barangan yang dibeli,kalau banyak akan disertakan sampul-sampul kecil wrapping paper untuk kita isi souvenir tersebut.

Ketelitian atau attention to details ni memang menarik perhatianku.Dalam ketepatan masa,dalam kiasu bekerja dan mengejar masa ketelitian pada perkara-perkara kecil ini memang buat kita rasa terharu.Sampaikan di tandas ada disediakan button untuk bunyian bising seperti air sebab nak menjaga air muka orang yang tengah berbisnes di dalamnya,jadi kalau terkeluar bunyi yang agak kuat taklah malu nak keluar toilet tu nanti sebab dah di cover dengan bunyian tadi...hehe.

Hal ini juga diaplikasikan dalam semua hal termasuk bab penyediaan makanan,cara penyediaan,cara susunan malah cara menuang teh pun ada seni dan makna tersendiri.

5.Selamat
Alhamdulillah perkara yang paling seronok tentang mengembara di Jepun ialah rasa aman dan selamat.Kadar jenayah amat kurang di sini.Fakta ini memang diakui oleh Dewi sendiri,katanya setakat ni kalau terlupa kunci pintu kereta memang takda kejadian buruk yang berlaku.
Anak-anak kecil pula bebas ke sekolah menaiki kenderaan awam termasuklah train yang agak jauh juga dari rumah mereka tanpa ada pengawasan orang tua,tiada kisah anak diculik atau dilarikan orang.

Itulah antara 5 perkara utama yang menarik perhatian kami,selama ni cuma mendengar tapi kali ni merasai sendiri.Sudah pasti ada sisi yang negatif juga  tapi biarlah itu tolak ke tepi,mana yang bagus eloklah jadikan teladan,lagipun semua nilai baik tersebut dah diajarkan dalam agama kita,sayang umat Islam sendiri tidak ramai mengamalkan sebab nilai itulah yang membina kehebatan dan kemajuan masyarakat Jepun.

Itinerary

Ini ringkasan itinerary perjalanan kami

Wed 07.1.15     Kuala Lumpur - Nagoya (12.45-8.30 am)
                          Nagoya - Shiga Kogen  
                                   Check in Shiga Kogen Prince Hotel

Thurs 08.1.15   Yakebitaiyama Ski Resort
                         -Rental -Snow wear and ski set
                         -Private ski lesson for 3 people

Fri 09.1.15      Check Out
                        Jigokudani Snow Monkey Park

                        Nagano - Takayama
                            Check in K's House Takayama

Sat 10.1.15     Old town Takayama walking tour
                       Shirakawago
                              -J Hopper half day tour  

Sun 11.1.15    Check out

                       Takayama - Kyoto

                           Check in Villa Court Karasuma Nanajo
                       Fushimi Inari shrine
                       Gion Street
                       -Gion Corner-Cultural show at Yasaka Hall 6pm

Mon 12.1.15   Kyoto - Osaka
                        Museum of House & Living -Kimono wearing session
                        Tenjinbashisuji Shopping street

                       Osaka - Nara
                       Nara walking tour

                       Nara - Kyoto
                       Dinner at Rose Cafe

Tue 13.1.15    Kyoto  
                       Kinkakuji Temple
                       Toei Kyoto Studio Park
                       Arashiyama Bamboo Grove 

Wed 14.1.15   Kyoto
                        Nijo Castle
                        Kiyomizudera
                        Shinkyogoku Shopping arcade

Thurs 15.1.15   Check out

                          Kyoto - Nagoya
                             Nagoya - Nagashima
                          -Bus from Meitetsu center

                                   Mitsui Outlet Park Jazz Dream Nagashima
                          Nabana No Sato Winter Illumination Park


Fri 16.1.15    Central Japan
                      Inuyama Castle,Inuyama
                      Osu Kannon Shopping District
                      Nagoya station shopping mall
                      Dinner-Japanese Cuisine

Sat 17.1.15       Nagoya - Kuala Lumpur  (9.35 - 15.55)
                       
               
Budget

Exchange rate  JPY1000=RM2.94

Flight-Base 777 + seat+baggage +meal = RM1029

Accomodation- Shiga Kogen Prince Hotel -2N=JPY11 404 (RM335.30)
                          K's House Takayama-2N=JPY7600 (RM223.40)
                          Villa Court Karasuma Nanajo,Kyoto-4N =JPY11867 (RM348.90)

                          Total Accomodation-JPY30871(RM908)

Transport - JR Pass(7 Days)-JPY29110 = RM874
                   Subway/Bus/Taxi -JPY16 770 (RM493)
         
                   Total Transport=RM1367

Admission -JPY9400 (RM276.40)

Ski-Ski gear rental+ski class=JPY14167 (RM417)

Locker-JPY960 (RM 28.20)

Food-JPY6483.3 (RM190.60)

Grand Total =RM4216

  Begitulah budget untuk trip ni,tak termasuk perbelanjaan personal untuk souvenir dan shopping bagai.Ada ruang untuk penjimatan lagi namun kami berpuas hati jugaklah dengan jumlah tersebut.

 Maka dengan ini berakhirlah kisah winter di Jepun 2015.Arigatou gozaimashita kerana membaca,siri akan datang beralih ke pengembaraan chasing autumn yang baru saja selesai...layan daun-daun luruh pula,till next time,Sayonara.

Tamat

Tuesday, October 20, 2015

CHUBU : Nagoya

16 January 2015

Nagoya Station
Nagoya JR station twin tower
   Kami sambung jalan-jalan di underground mall Nagoya station.Memang luas sangat station ni sampai boleh menempatkan pelbagai department stores dan ada beratus-ratus kot lot kedai kat underground ni.

   Pada kami kalau dari segi clothing di sini lagi up to date dan menarik berbanding Osu Kannon tadi.
Banyak kedai yang buat sale time ni...nak habiskan stok winter clothing,tapi kata Dewi kalau bulan 2 lagi drop harganya.

   Anyway time ni pun boleh dapat good bargain jugak,selepas menjenguk sana-sini memang tergoda sungguh nak beli jaket.Aculah berbagai jaket yang agak berkenan,jangan risau tak kena marah pun kalau tak beli.Aunty kedai yang aku singgah  tu sangat helpful and bagi komen mana yang padan atau tak....rasanya intipatinya begitulah,sebab memang tak faham kesemua skrip jepun yang dituturkan.Bila aunty tu try nak explain tentang harga memang blur juga...bila bayar baru faham rupanya harga yg dipamerkan tu tak campur tax lagi.Tapi oklah still berbaloi beli.




   Aku sambung misi nak cari souvenir sementara Azma dan Sal ke department store yang lain,risau ni ada yang belum dapat beli lagi...tapi adapun kedai souvenir kat station ni hanya jual barangan makanan sebagai buah tangan,memang tak retilah nak membelinya.Last-last singgah di convenience store nampak ada souvenir kecik-kecik macam key chain dan fridge magnet...oklah tu dari tak dapat apa-apa.Pukul 7pm kami berkumpul semula dan gerak ke naik subway menuju ke station Arokagawa untuk bertemu Dewi semula

Japananese Dinner

   Ha nilah acara special yang dinanti-nantikan...apalagi kalau bukan makan.Sempena malam last untuk trip kali ni maka kami pun nak berfiesta sikit dengan local dishes.Dewi dan suaminya datang menjemput kami di metro station dan kemudian terus  bertolak ke sebuah restoran Jepun.

   Dengan recommendation dari Dewi dan suaminya maka kami pun order main course ikut selera masing-masing plus dengan satu hidangan besar sushi untuk kami kongsi bersama.Seafood kat sini memang sangat fresh jadi tak jadi masalah nak makan sashimi yang mentah tu...tapi pada aku paling penting kena touch up dengan wasabe,baru terasa kick.Setiap hidangan datang dengan nasi dan miso sup.Miso sup Nagoya agak berbeza dari tempat lain kerana warnanya yang gelap kemerahan,miso sup tempat lain biasanya jernih kekeruhan sikit.

sushi plate & miso sup

shashimi with rice

tempura with rice

Dewi dan suaminya belanja lagi malam tu,aduhai terharu sungguh rasanya.Alhamdulillah bergendang gendut tali kecapi kami malam tu...pulang rumah suka hati.

mentah pun sodapp

fokus..
   Sedih rasanya untuk menelan hakikat trip kali ni dah sampai ke penghujung.Cuti habis bermakna haruslah kembali ke rutin seharian, sambung cari rezeki mudah-mudahan ada kesempatan untuk mengembara lagi.Malam tu tidur agak lewat mengemas beg...jenuh menyusun barang yang dah beranak pinak.

Nagoya- Kuala Lumpur

Kurang 3 jam diulit mimpi,kami dah kena bangkit untuk bersiap pulang.Pukul 5.00am Dewi dan suaminya menghantar kami ke train station kira-kira 20minit dari rumah mereka untuk catch train terawal ke airport.

Kami pun berpamit-pamitan di train station itu,terima kasih tak terhingga buat Dewi sekeluarga kerana sudi meraikan kami sebagai tetamu mereka,walaupun sebentar cuma tapi terasa keakrabannya...sungguh,ukhwah itu indah.

Pukul 6 sudah tiba di airport...masih awal jadi sebelum check in kami ke surau dulu untuk solat.Memang selesa tempatnya,ada booklet pelancongan di central Japan untuk Muslim...banyak info berguna dalamnya,malah ada translation untuk ditunjukkan di kedai-kedai makan tentang restriction kita.

surau di Chubu Airport,Nagoya

booklet Muslim guide

kulit belakang booklet -very useful

   Urusan check in berjalan lancar cuma masa scan beg pegawai tu nak cek knapsack aku,rupanya coffee yang redeem sblum naik shinkansen tu ada dalam beg...lupa betul.Dia suruh je aku minum kat situ,ok jangan membazir...teruskan habiskan masa tu,nasib baik sedap.

   Masa yang panjang membolehkan kami meronda kedai-kedai airport,surprisingly harga souvenir tak jauh beza pun dengan kat luar,malah ada macam-macam choice lagi...wah hajat yang tak sampai di Nagoya station semalam dilunaskan di sini,tambahan dapat pula beli perfume dengan harga yang berbaloi murah,puas hati betul.

   Masa untuk boarding tiba jua,jam 9.35 am pesawat pun berlepas meninggalkan Nagoya.Tak ramai sangat penumpang jadi kami pun beralih seat ambik satu row sorang...masa ni memang letih yang amat,dapat baring di 3 kerusi terus lena tak sedar apa walaupun turbulence agak kuat.

   Begitulah kisahnya perjalanan winter trip ke Jepun kami.Pahit manis semuanya jadi memori indah belaka. 10 hari taklah panjang mana,walaupun nak menukilkan ambik masa 10 bulan...hahaha...tu hanya terpakai untuk blogger yang menyiput seperti aku.Next entri adalah entri finale untuk details itinerari dan budget whole trip.


Sambung


Monday, October 5, 2015

CHUBU:Inuyama Castle & Osu Kannon

16 January 2015

   Hari terakhir untuk jelajah Jepun kami bersiap awal untuk keluar jam 8 pagi.Dewi pula dah bangun seawal 3 pagi untuk menyiapkan bekal bento untuk anak-anaknya sambil menyiapkan sarapan.Turun ke dapur je dah ada macam-macam makanan...nasi goreng,mee goreng,sosej,roti.Kata Dewi memang biasa begitu sebab anak-anaknya punya selera yang berbeza-beza.Apalagi memang seronok kami menjamu selera dengan big breakfast pagi tu.

   Kami pun keluar awal sebagaimana dirancang,sebelum memulakan perjalanan singgah dulu ke tadika untuk menghantar 2 orang anak kecil Dewi ke sana.Dua orang lagi anaknya yang bersekolah rendah dan menengah dah keluar awal pagi lagi.

perjalanan ke Inuyama

Perjalanan ke Inuyama mengambil masa lebih kurang 40minit...sempat tido seround,hehe.Kalau menggunakan public transport boleh naik train Meitetsu line dari Nagoya station ke  Inuyama Yuen station dan kemudian berjalan kaki kira-kira 15 minit.Kami melewati Sanko Inari Shrine dulu sebelum tiba di Inuyama Castle.

Sanko Inari Shrine di kaki bukit

torii gate

menapak ke atas

Inuyama Castle



   Innuyama Castle terletak di atas sebuah bukit yang bersebelahan dengan Kiso River.Castle ni dibina pada tahun 1537 dan merupakan salah satu dari 12 istana di Jepun yang bangunan utamanya merupakan bangunan asal yang masih kekal sehingga ke hari ini.Tiket masuk berharga 550 yen,Dewi insist membayarkan tiket untuk kami semua,alahai segan pulak rasanya.

poster panorama keseluruhan kompleks Inuyama Castle

   Dah dapat tiket kami pun berjalan masuk ke Inuyama castle..Cuaca sangat baik dengan langit biru menjadikan istana yang tersergam megah ni nampak cantik sangat.Sebelum masuk kita snap-snap dulu di luar.






Interior castle ni memang sangat klasik,ada  4 tingkat semuanya dan kena bertabahlah mendaki tangga-tangga kayu yang curam.Kebanyakan ruang kosong je,tak banyak sangat bahan pameran di sini.

mari mendaki


tangga terakhir ke tingkat paling atas

samurai armor

ruang bersidang beralas tatami mat

model struktur istana

  Di tingkat atas kita dibenarkan untuk keluar ke beranda dan boleh pusing keliling untuk menikmati panorama indah Kiso River dan bandar Inuyama.Mujur juga tak ramai pengunjung waktu ni,kalau tak susah juga nak bersesak di beranda sempit tersebut.


halaman depan istana

Kiso River yang tenang

bandar Inuyama
kedai souvenir 

   Selesai melawat castle kami pun beredar meninggalkan Inuyama dan bertolak semula ke Nagoya.Di Nagoya husband Dewi turunkan kami semua di Nagoya station dan dia beredar ke masjid untuk solat Jumaat.Kami berempat menuju ke Takashimaya store,alang-alang Dewi ada bersama mudahlah nak beli snek dan makanan Jepun sebagai buah tangan sebab boleh consult dengan dia dulu.

  Dalam perjalanan ke pasaraya tu kami di sapa oleh dua orang polis Jepun,opps...jangan panik sebab pemeriksaan random macam ni memang perkara biasa.Mereka cuma nak periksa dokumen pengenalan,jadi jangan sesekali lupa bawa pasport atau salinannya bila berjalan ke mana-mana.Dah melepasi "roadblock" tu kami pun menuju ke bahagian basement untuk pergi ke food section Takashimaya.

   Ada banyak juga snek dan makanan Jepun yang boleh dibeli,tanpa bantuan Dewi kami yang buta huruf Jepun ni dah tentulah sukar nak beli apa-apa sebab kebanyakan makanan memang label dalam bahasa tempatan.Tapi tak juga berbelanja banyak sangat sebab harga yang agak mahal.Aku beli sedikit rice crackers,mochi dan green tea di sini.

Osu Kannon

  Petang kami decide untuk berjalan sendiri saja ke Osu Kannon,sebuah shopping district di Nagoya.Selepas Dewi dijemput suaminya kami pun naik subway Tsurumai line dari Nagoya station ke Osu Kannon station.

   Tak susah pun untuk ke Osu Kannon,sampai je keluar ikut Exit 2,jalan terus ke depan dan nampak signage arah kiri untuk ke Osu Kannon.Memang takkan miss sebab arah tu ada Torii gate untuk masuk ke Osu Kannon temple.Sebelah kawasan temple ni dah boleh nampak entrance untuk ke Osu Shopping arcade.

signage Osu Kannon di jejantas-

Osu Kannon temple

merpati jinak di perkarangan temple



Osu Kannon shopping arcades



  Kami berjalan menyusuri arked-arked yang berada dalam kawasan ni,nampaknya Osu Kannon ni lebih merupakan shopping area untuk penduduk tempatan.Kalau ada specific barangan Jepun yang dicari macam barangan elektronik,kraf,anime,j-pop mungkin sesuailah ke sini.

  Tak jumpa apa-apa yang menepati citarasa maka kami plan untuk kembali ke Nagoya station dan nak jalan-jalan di underground shopping yang ada di situ saja.Sebelum beredar kami singgah dulu di sebuah kedai makan yang menjual seafood udon.

   Makcik Jepun owner kedai ni sangat teruja dengan kedatangan kami,bolehlah berbual dengannya sebab dia faham jugalah english sikit-sikit.Senanglah nak explain permintaan kami supaya tidak dicampurkan alcohol atau apa-apa daging dalam udon tersebut.Sambil tunggu order makcik sempat bagi kami guest book untuk coretan kenang-kenangan,ramai juga pelancong yang datang ke kedainya termasuk dari Malaysia.






   Memang sedap makan mee udon dengan prawn tempura kat sini,tapi biasalah tekak cili api aku taklah boleh menerima banyak sangat makanan jepun ni sebab rasanya yang agak bland.Walaupun dah campur cili flakes,mana nak sama dengan makan mee sup dengan sambil cili api kicap ye tak.Anyway berbaloi juga pengalaman makan mee udon di tanah tumpah kelahirannya.Selesai makan kami bergambar dulu dengan owner kedai tu dan mengucapkan selamat tinggal kepadanya.Kami meninggalkan Osu Kannon dan sambung jalan-jalan di Nagoya station,masa agak singkat kerana
malam nanti ada special plan menanti...kisahnya sambung di next entri.



Sambung

Sunday, September 20, 2015

Nabana No Sato Winter Illumination

15 January 2015

Nabana No Sato,Nagashima



  Nabana No Sato adalah botanical garden yang merupakan sebahagian dari Nagashima resort.Park ni dipenuhi dengan pelbagai jenis bunga,dengan setiap musim menampilkan jenis bunga yang berbeza.

  Taman ini juga merupakan antara lokasi terbaik winter illumination di Jepun.Ada lebih dari 8.5 juta colourful light bulbs digunakan untuk tujuan tersebut.Winter illumination bermula dari November sehingga Mac dan kadangkala dipanjangkan sehingga Mei.

  Perjalanan dengan bas dari Mitsui outlet park mengambil masa kira-kira 15minit.Admission ticket semasa winter ialah JPY2100,agak mahal tapi tu termasuk kupon bernilai JPY1000 yang boleh digunakan di restoran atau kedai souvenirs yang berada dalam park.

  Bila masuk je wah memang terpana dengan keindahan lanskap berjuta-juta lampu yang berwarna warni di sini,siap ada background instrumental music buatkan ambiance di sini cukup romantik.Sebelum melangkah lebih jauh kami terus aje singgah ke restoran pertama yang kami nampak untuk mengisi perut yang dah lama berdendang.

japanese restaurant


makan duluuu...
   Kami pilih menu seafood salad,potato wedges dan casserole(cheesy seafood rice),okla boleh tahan sedap,cuma tang cheesy rice tu memang jenuh jugak nak habiskan,maklumla tekak cili api ni bukan boleh telan makanan gitu bebanyak.Kami gunakan sepenuhnya kupon 1000 yen tadi untuk bayar makan.

  Selesai menjamu selera kami pun beredar untuk explore park ni.Ada lebih kurang sejam je lagi sebelum bas terakhir bertolak ke Nagoya.Aktiviti snap gambar berkali-kali adalah agenda utama di sini,maklumlah malam..gambar mudah gegar.Ada observation deck yang naik setinggi 45 meter dan rotate 360 degree kalau nak tengok bird eye view of the park,tapi sebab kena bayar lagi 500yen maka tak jadilah naik,lagipun masa kami agak suntuk.Rasanya best juga kalau dapat tengok colourful illuminations seluruh park ni dari atas.

a dazzling place i never knew





observation deck




Antara lokasi yang best ialah  light tunnel, bulbs mostly berbentuk yellow field mustard flower disulami dengan lampu bentuk bintang pelbagai warna.


200 meters  long tunnel of lights

  Selepas lalu light tunnel tu kami pun tiba ke area hujung garden,di sini terletaknya flower field yang sangat luas,kebiasaannya dipenuhi spesis bunga hydrangeas,irisis,cosmos atau tulip.Semasa winter ianya dipenuhi berjuta lampu-lampu kecil.Di sinilah huge scale animated light show setinggi 20 meter dan selebar 120 meter diadakan.

  Show ni akan memaparkan tema  yang berbeza setiap tahun,tahun ni bertemakan Niagara Falls,tahun lepas tema Nature dan memaparkan Mount Fuji sebagai highlight.Shining,shimmering splendid...memang enjoyable show ni walaupun kami tengok dah separuh jalan,nak menunggu next show masa pula tak mengizinkan.

animated light show

awesome show!

 glittering flower field

Untuk berpatah balik  lalu pula Kawazu Sakura light tunnel  kira-kira 100 meter panjang...tunnel ni tona warna dia bertukar-tukar dari hijau ke warna hijau+pink.

Kawazu Sakura tunnel




chapel and central pond
  Sedar tak sedar dah dekat pukul 9pm,sempatlah cover main attractions kat park ni.Kami bergegas keluar menuju ke bus stop di hadapan park.Lebih kurang 10 minit kemudian kami dah berada dalam perut bas untuk kembali semula ke Nagoya.


tiba di Nagoya
   Di Nagoya kami menggunakan wifi di JR station untuk menghubungi Dewi.Kami tak pernah berjumpa,aku mengenalinya melalui seorang rakan yang dulu pernah tinggal di Jepun.Dia mencadangkan agar aku bertanya info yang diperlukan dari Dewi yang dah bertahun-tahun menetap di Jepun.Dari perkenalan maya tersebut Dewi mempelawa kami tinggal di rumahnya semasa berada di Nagoya.Agak segan juga  tapi disebabkan sungguh-sungguh dia menjemput maka akhirnya kami pun bersetuju.

   Kami menaiki train untuk ke station yang paling hampir dengan rumah Dewi,kira-kira 15minit dari main station.Sampai di station tersebut Dewi dan suaminya datang menjemput kami.Memang seronok dan excited pertama kali bertemu dengan Dewi yang sangat friendly dan peramah,suaminya pula seorang warga Jepun lebih banyak senyum sahaja kerana language barrier.Terima kasih tak terhingga pada beliau kerana tolong angkut beg sarat kami ke tingkat atas rumahnya malam tu.

   Sebelum tidur kami berbincang tentang plan esok hari.Mereka berdua memang dah siap-siap ambil cuti nak bawa kami jalan-jalan.Selain Nagoya castle,tempat lain lebih merupakan industrial attractions macam Noritake garden,Toyota museum,railway museum,science museum...hmm takpalah boleh skip kot.Akhirnya sekali lagi kami putuskan untuk berjalan luar dari Nagoya....ke mana destinasi seterusnya..sambung di entri selanjutnya.


Sambung