Thursday, November 12, 2015

FROZEN JAPAN :Finale -Travel Itinerary & Budget

Winter Trip Japan  7- 17 January 2015




  Coretan akhir trip ke Jepun just nak kongsikan ringkasan itinerary dan budget kami ke sana.Sebelum tu nak share sedikit fakta yang agak woww tentang Jepun dari kornea mataku yang baru pertama kali menjejak bumi matahari terbit ini.

1.Disiplin
Ya memang tidak disangkal lagi,warga Jepun memang berdisiplin terutama dari segi ketepatan masa,bukan level individu saja tapi diaplikasikan kepada sistem yang ada,makanya kalau naik public transport jangan lengah-lengah,lewat seminit pun pasti terlepas.

2.Bersih
Boleh kata semua tempat yang kami pergi memang terjaga kebersihannya,takkan nampak apa-apa sampah pun bersepah di jalanan serta pengangkutan atau kawasan awam.Sedap sungguh mata memandang apalagi time snow...nampak bersih lagi suci aje semuanya.

3.Menghormati pelanggan
Etika berjual beli adalah sama di mana sahaja,ada bekas khas untuk meletakkan duit,kemudian mereka akan terangkan tentang jumlah baki yang diterima dan disudahi dengan ucapan terima kasih dan selamat jalan sambil tunduk hormat,kadangkala mereka melambai di luar kedai sampai kita dah berlalu pergi,seronok rasanya menjadi customer di sini.
Selain tu pemeriksa tiket di dalam train akan tunduk hormat sebelum memulakan tugas mereka.Pemandu bas pula akan mengucapkan terima kasih kepada setiap penumpang yang turun,ada 20 orang maka 20 kali jugalah dia mengucapkannya tanpa jemu.

4.Teliti
Jepun amat teliti dan menitik beratkan perkara-perkara yang nampak remeh tapi impaknya  besar.Contohnya bila membeli hadiah atau souvenir peniaga akan  balut  dengan wrapping paper barangan yang dibeli,kalau banyak akan disertakan sampul-sampul kecil wrapping paper untuk kita isi souvenir tersebut.

Ketelitian atau attention to details ni memang menarik perhatianku.Dalam ketepatan masa,dalam kiasu bekerja dan mengejar masa ketelitian pada perkara-perkara kecil ini memang buat kita rasa terharu.Sampaikan di tandas ada disediakan button untuk bunyian bising seperti air sebab nak menjaga air muka orang yang tengah berbisnes di dalamnya,jadi kalau terkeluar bunyi yang agak kuat taklah malu nak keluar toilet tu nanti sebab dah di cover dengan bunyian tadi...hehe.

Hal ini juga diaplikasikan dalam semua hal termasuk bab penyediaan makanan,cara penyediaan,cara susunan malah cara menuang teh pun ada seni dan makna tersendiri.

5.Selamat
Alhamdulillah perkara yang paling seronok tentang mengembara di Jepun ialah rasa aman dan selamat.Kadar jenayah amat kurang di sini.Fakta ini memang diakui oleh Dewi sendiri,katanya setakat ni kalau terlupa kunci pintu kereta memang takda kejadian buruk yang berlaku.
Anak-anak kecil pula bebas ke sekolah menaiki kenderaan awam termasuklah train yang agak jauh juga dari rumah mereka tanpa ada pengawasan orang tua,tiada kisah anak diculik atau dilarikan orang.

Itulah antara 5 perkara utama yang menarik perhatian kami,selama ni cuma mendengar tapi kali ni merasai sendiri.Sudah pasti ada sisi yang negatif juga  tapi biarlah itu tolak ke tepi,mana yang bagus eloklah jadikan teladan,lagipun semua nilai baik tersebut dah diajarkan dalam agama kita,sayang umat Islam sendiri tidak ramai mengamalkan sebab nilai itulah yang membina kehebatan dan kemajuan masyarakat Jepun.

Itinerary

Ini ringkasan itinerary perjalanan kami

Wed 07.1.15     Kuala Lumpur - Nagoya (12.45-8.30 am)
                          Nagoya - Shiga Kogen  
                                   Check in Shiga Kogen Prince Hotel

Thurs 08.1.15   Yakebitaiyama Ski Resort
                         -Rental -Snow wear and ski set
                         -Private ski lesson for 3 people

Fri 09.1.15      Check Out
                        Jigokudani Snow Monkey Park

                        Nagano - Takayama
                            Check in K's House Takayama

Sat 10.1.15     Old town Takayama walking tour
                       Shirakawago
                              -J Hopper half day tour  

Sun 11.1.15    Check out

                       Takayama - Kyoto

                           Check in Villa Court Karasuma Nanajo
                       Fushimi Inari shrine
                       Gion Street
                       -Gion Corner-Cultural show at Yasaka Hall 6pm

Mon 12.1.15   Kyoto - Osaka
                        Museum of House & Living -Kimono wearing session
                        Tenjinbashisuji Shopping street

                       Osaka - Nara
                       Nara walking tour

                       Nara - Kyoto
                       Dinner at Rose Cafe

Tue 13.1.15    Kyoto  
                       Kinkakuji Temple
                       Toei Kyoto Studio Park
                       Arashiyama Bamboo Grove 

Wed 14.1.15   Kyoto
                        Nijo Castle
                        Kiyomizudera
                        Shinkyogoku Shopping arcade

Thurs 15.1.15   Check out

                          Kyoto - Nagoya
                             Nagoya - Nagashima
                          -Bus from Meitetsu center

                                   Mitsui Outlet Park Jazz Dream Nagashima
                          Nabana No Sato Winter Illumination Park


Fri 16.1.15    Central Japan
                      Inuyama Castle,Inuyama
                      Osu Kannon Shopping District
                      Nagoya station shopping mall
                      Dinner-Japanese Cuisine

Sat 17.1.15       Nagoya - Kuala Lumpur  (9.35 - 15.55)
                       
               
Budget

Exchange rate  JPY1000=RM2.94

Flight-Base 777 + seat+baggage +meal = RM1029

Accomodation- Shiga Kogen Prince Hotel -2N=JPY11 404 (RM335.30)
                          K's House Takayama-2N=JPY7600 (RM223.40)
                          Villa Court Karasuma Nanajo,Kyoto-4N =JPY11867 (RM348.90)

                          Total Accomodation-JPY30871(RM908)

Transport - JR Pass(7 Days)-JPY29110 = RM874
                   Subway/Bus/Taxi -JPY16 770 (RM493)
         
                   Total Transport=RM1367

Admission -JPY9400 (RM276.40)

Ski-Ski gear rental+ski class=JPY14167 (RM417)

Locker-JPY960 (RM 28.20)

Food-JPY6483.3 (RM190.60)

Grand Total =RM4216

  Begitulah budget untuk trip ni,tak termasuk perbelanjaan personal untuk souvenir dan shopping bagai.Ada ruang untuk penjimatan lagi namun kami berpuas hati jugaklah dengan jumlah tersebut.

 Maka dengan ini berakhirlah kisah winter di Jepun 2015.Arigatou gozaimashita kerana membaca,siri akan datang beralih ke pengembaraan chasing autumn yang baru saja selesai...layan daun-daun luruh pula,till next time,Sayonara.

Tamat

8 comments:

  1. tak puas gi Jepun..negara bersih, budaya menarik, view cantik, rakyat displin/sopan...ber autumn di mana lak tuu..tak sabo ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...dah pergi sekali rasa nak g lagi berkali-kali.....autumn di negara sebelah jepun...repeat kali kedua...hihi....

      Delete
  2. Wahhh best kan time tu exchange rate at the lowest. Time akak pi average dlm RM3.00
    Yakebitaiyama Ski Resort tu mmg akak dah nyaris2 nak pi. Tapi bila baca psl Shiga Kogen banyak review kata tempat nih mcm tak happening sangat dan tak ramai orang. Makanan pun susah so kami stayed di Yamanouchi.

    Tapi Nagano tu mmg cantik lah tapi mcm tak cukup jer. Cuti ada satu minggu nak sendatkan dgn bagai2 tempat dari Tokyo hingga ke Sapporo. Mmg tak cukup lah. Ehh baru perasan, Ayda bypass Tokyo, terus ke Kyoto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kan rate time tu,klau skrg makin bganda la kos ke sana.Betul tu kak mmg krg happening sikit yakebitaiyama tu,kalau tak kerana nak g tgok snow monkey mmg tak pilihlah shiga kogen.Hakuba lagi best rasanya.

      Memang trip aritu tak plan ke Tokyo,sbb landing Nagoya so cover area central n Kansai je dulu.Next trip insyaAllah kalau ke Tokyo nak cvr Mount Fuji skali...tp tak taula bila lg nak jejak sana,hrpnya currency exchange ni improve la balik real soon.

      Delete
  3. Serious Japan memang best! Next time nak pergi area lain pulak selain Tokyo hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Sarah,mmg sakan la jalan sana kan,skali pergi mmg tak cukup...nxt time nak kena g Tokyo plak la...bole recce kt blog Sarah :-D

      Delete
  4. MURAHNYA RATE CURRENCY.. RM29.40 JE.. SAYA ARI TU TUKA RM40.15 TAU..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah sekarang dah mencanak naik..budget pun kena lebih,tapi takpa duit boleh dicari,tapi memori dan pengalaman tu sgt berharga dan kekal selamanya kan

      Delete