Friday, September 12, 2014

PERTH HOLIDAY 2 - Perth CBD

Tuesday,26 August 2014

CHECK IN

Berpagi-pagian ke KLIA,6.45am kami dah ready untuk check in.Flight dijadual berlepas pukul 9.30am nanti.
Kena check in &print boarding pass dekat mesin yang disediakan dulu lepas tu baru g kaunter untuk baggage drop.
Okla pagi-pagi ni tak ramai sangat orang,mesin tu pun mudah untuk digunakan,tapi bila dah tiba time nak print tak boleh pulak,kena g customer service counter.
Kaunternya dekat -dekat situ jugak..tak boleh print sebab ETA..mungkin sebab data tu tak integrate lagi dengan pasport kami,so bila dah settle kami pun dapat boarding pass dan pergi balik kat kaunter baggage drop tadi.
Macam biasa masa nak pergi memang tak berat mana,dengan MAS boleh bawa up to 30kg,berat beg kami masing-masing tak lebih 15kg pun...tunggu tengok masa balik nanti berat camna pulak.Kami memang tak bawak makanan apa-apa,aku just bawak periuk kecil kalau-kalau nak rebus spagheti ke telur ke nanti.

Settle semua,masa banyak lagi..kami turun dulu ke tingkat 2 untuk breakfast kat food garden,harga agak reasonable kat sini,aku makan roti sardin and teh tarik.Sal pulak makan pau kacang merah je,nak save space perut makan dalam flight nanti katanya.


DEPARTURE

Tepat jam 9.30am flight pun dah ready nak berlepas,taklah ramai sangat orang,banyak jugak kerusi kosong lagi.Bila dah take off Sal pun cari port kosong kat row tengah yang 4 seat tu.Syok kalau nak tidur baring bagai.Dalam sejam perjalanan makanan pun dihidangkan,ada nasi lemak dan chicken lasagne,aku pilih lasagne dan memang no regret...sedapp sangat,Alhamdulillah.




Lepas makan tidur-tidur sekejap sambil layan-layan tengok drama,malas nak tengok movie.Bila isi kad custom declaration tu rasa lega sebab semua tick dekat No aje...tulah sebabnya kami malas  nak bawak apa-apa kalau pegi Australia ni.Tiba-tiba Sal teringat dia ada bawak inhaler,so taknak ambik risk tick ajelaha dekat medication tu.Aku pun baca balik item yang kena declare,tetiba teringat pulak ada sudu and chopstick kayu la pulak dalam beg...aduii kena declare jugakla ni bawah wooden articles...haiishh..leceh betul.

Rasa sekejap je 5 jam...sebelum mendarat sempat kami solat dulu jama' zuhur &asar,ada space dan sejadah disediakan,so bolehla solat dengan sempurna atas flight tu.Boleh je nak tunggu kalau nak solat di airport tapi risau pulak kami kalau sangkut  lama kat immigration nanti.




ARRIVAL

Selamat mendarat 2.40pm,Alhamdulillah,airport pun lengang je,tak lama lepas kami sampai flight dari Singapore pun tiba juga,mujurlah kami memang dah sprint ke depan dan jadi orang yang awal jugak untuk pemeriksaan immigration.

Semua urusan smooth  je,sebab ada barang yang declare so kenalah lalu kat bahagian pemeriksaan barangan tu,time aku pegawai kastamnya seorang wanita arab,dia just belek-belek sudu kayu tu briefly dan kemudian kami pun dah boleh keluar...fuh syukur semuanya mudah dan pantas.

Tercangak-cangak mencari kaunter untuk beli tiket shuttle bus Connect,seorang lelaki veteran yang berpakaian kemas berkot kuning menyapa kami dan menawarkan bantuan,setelah bertanya hotel mana yang kami nak pergi pakcik tersebut dengan detailnya menerangkan pada kami cara nak ke sana dengan public bus je,katanya naik saja  bas free untuk ke Domestic Airport,dari sana naik public bus Transperth nombor 37 atau 40 dengan tambang AUD4.4.Bagitau driver kami nak turun di depan National Concert Hall,dari situ seberang jalan dan kemudian jalan mendaki sikit sampailah ke All Suites Perth di Victoria Avenue tu....crystal clear gitu directionnya.Kami ucap berbanyak terima kasih dan terus naik bas free terminal transfer yang kebetulan memang dah ada depan airport tu.






Kami sangka pakcik tu memang officer yang bertugas di airport,lepas tu baru tau rupanya mereka yang berkot kuning ni adalah volunteer yang dipanggil 'Gold Coats'.Ni description tentang group mereka yang aku petik dari website Perth Airport:

Perth Airport has a dedicated group of volunteer Ambassadors who deliver exemplary customer service in all terminals and reflect the warm welcoming nature of Western Australians. ‘Gold Coats’ (named for the gold jackets they wear) offer friendly, accurate and up-to-date assistance, aiming to leave a lasting positive impression on all airport users.

Impressive kan,tambahan pula mereka ni kebanyakan dari golongan warga emas...salute!!


CENTRAL PERTH

Cuaca sangat cantik,langit cerah dan membiru.Tak ramai pun orang dalam shuttle bus ke Domestic Aiport tu.Dalam 15 minit sampai,kami pun turun dan tunggu di bus stop yang ada bertulis Transperth.


Untuk kepastian Sal bertanya ke makcik Gold Coat yang ada je berlegar-legar kat situ,dengan senang hati dia menerangkan dengan detail route bus yang akan kami naik nanti.




Sambil menunggu bas kami pun bergambar-gambar kat situ,lebih kurang 10min kemudian bas pun sampai,bayar kat driver AUD4.40 sorang,dapat berjimat banyak kat situ sebab kalau naik shuttle Connect tu tambangnya AUD15.Ni cheapest cara nak ke central Perth,tapi kalau luggage banyak memang payah lah,setakat beg troli sorang satu dan backpack kira ok,lagipun bas taklah ramai orang pun,mungkin sebab bukan peak hours.


shuttle Connect yang tak jadi naik

bas dah sampai


Ada tempat letak beg disediakan,tapi limited space,sebab dah ada bag besar orang lain kat situ kami pun kenala bawak sekali beg troli tu kat tempat duduk,ada priority seat macam bench panjang tu,lagi senang kalau duduk kat situ dengan beg-beg ni,tapi kami takut pulak nak pilih seat tu,tapi tengok orang tempatan selamba je duduk je kat situ,tapi kalau ada yang memerlukan macam warga emas,OKU or pregnant woman memang kena bangunlah.

Dalam perjalanan entah mengapa tergamit pula nostalgia di Dublin dulu,ada similarity suasana kat sini dengan di sana....suasana dalam bas,pemandangan,bangunan...tak serupa tapi ada certain part yang macam nak sama.

Dalam setengah jam kami pun tiba di central Perth,driver pun bagitau bila dah nak sampai stop yang kami nak turun.
5 min berjalan sampailah kami ke All Suites Perth di Victoria Avenue pada pukul 4pm,check in sekejap je,semua payment dah settle through Agoda,cuma mereka ambil security deposit AUD200,kalau takda tambahan bayaran apa-apa masa check out ambik balik deposit,kami pakai cash untuk bayaran tu.
Kami dapat bilik di tingkat tiga,studio room dengan kitchennete lengkap (microwave,stove,oven,toaster,kettle) ,washing machine dan free  wifi.

pemandangan dari bilik hotel

depan hotel


studio room

kitchennete
washing machine+dryer


Lepas baring-baring dan regang-regangkan kaki,pukul 5 kami pun keluar semula nak menjelajah area sekitar sambil cari makan dan beli groceries.

Kami menyusuri Hay street,satu blok di belakangnya adalah Murray street,di tengah Murray street ni ada satu dataran pedestrian walk dipanggil Forrest Place  yang menghubungkan Murray street dan Perth train station di Wellington street.
Di dataran ni terletaknya heritage building yang menempatkan Commonwwealth Bank dan General Post Office.Ada bangku untuk lepak-lepak dan di tengahnya ada floor fountains,cantik bila kena biasan strobe light yang berwarna warni.


bangunan Forrest Chase Mall





GPO di Forrest Place






floor fountains




Perth Train Station



Sambil stroll sambil cari kedai makan,kami lalu di kaki lima blok kedai antara Hay & Murray street,ada beberapa fast food di situ termasuk Kebabbque yang halal dan decide makan kat situ.Kami order Gozleme chicken satu dan beef satu..sedap,tapi portion dia memang banyak,ada lebih sikit aku pun tapau bawak balik.





Kemudian kami singgah Woolworth pulak untuk beli stok makanan,susu,orange juice,air mineral,roti,tuna,spagheti,salmon dalam tin,sos spagheti,mushroom,coklat dan buah-buahan.Ada kaunter self checkout di sini,tapi kami pergi kaunter biasa je,total barangan kami lebih kurang AUD46.Kami pun berjalan pulang sambil menggalas backpack yang sarat dan mengendong plastik barangan yang dibeli tadi.

self checkout


Kebanyakan kedai dah tutup time ni,hanya kedai-kedai makan dan pub yang beroperasi.Ada juga golongan gelandangan di sana sini,jalan ke arah hotel kami memang semakin lengang dan sepi.Ada juga yang memandang kami dengan senyum yang mencurigakan...kecut juga perut, kami mempercepatkan langkah supaya segera sampai.Walaupun tempat ni generally safe tapi orang jahat tetap ada di mana-mana,perlu sentiasa berwaspada.

Perth underground Murray Street




Begitulah hari pertama percutian kami berlalu.Tiba masanya untuk berehat...road trip bakal bermula esok hari..........zzzzzz


Sambung


5 comments:

  1. Ayda! Lepas baca entri ni terus rindu sama perth. Wowww hotel complete ngan facilities! Berapa rate per night eh

    ReplyDelete
  2. Haha..tula kan bila travel ni memang rindu rasa nak repeat tempat yang best,tapi banyak pulak lagi tempat lain yang belum cover.Bilik ni kami dpt hrga rm383,book tru Agoda

    ReplyDelete
  3. oookay.. hari first sampai lepak city dulu kan.. heeh noted =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi...biasala ambik feel like a local katanya....

      Delete
    2. Hihi...biasala ambik feel like a local katanya....

      Delete