Monday, January 16, 2012

Journey to Bandung 2-Shopping

Khamis 15 December 2011 (HAPPY BDAY MAK!!)

Pagi ni ada technical visit ke Klinik Methadone di Hospital Dr.Hasan Sadikin.Lepas breakfast split dengan memberku Azma,aku kenalah join d tour group and azma akan join family aku yang akan memulakan factory outlet shopping pagi ni.Elok je nak naik bas baru aku perasan benda wajib ada untuk hari tu i.e handphone tertinggal la pulak kat bilik,nak taknak terpaksa la berlari naik balik ke bilik g ambik,kalau tak camna plak nak contact family aku nanti.kul 9.15 gerak meninggalkan hotel,tak jauh pun hospital tu,dalam jammed2 jalan Bandung 15mins dah sampai.
So agenda biasa untuk teknikal visit...berkumpul kat bilik seminar dengar taklimat pasal hospital,pasal klinik methadone,soal jawab lebih kurang dan kemudian melawat klinik methadone yang agak sempit di situ.Dalam pukul 11 lebih dah abis sesi lawatan and tour group bergerak ke Jalan Setiabudi untuk agenda makan dan shopping2 di factory outlet.





Tour group singgah ke Restoran Sederhana (masakan Padang) untuk lunch..food so-so lah,yang sedap ialah jus buah...sangat pekat dan terasa keaslian jusnya..aku order jus avocado yang jugak dikenali sebagai jus alpukat...memang terbaik jus kat sini.




Selesai makan aku pun parted from d tour group...lepas ni sampai waktu balik nanti memang free & easy,so dapatlah aku meneruskan kembara Bandung ni dengan family pulak.They all dah tunggu kat Factory Outlet Rumah Mode just   few blocks je dari restoran tu,masa sampai tercari-carila jugak,rupanya diorang tengah bersantai-santai buat urutan reflexology kaki kat situ,dalam pada berpusing-pusing cari spa kaki yang agak tersorok tu mujurlah mak yang dah selesai berurut nampak aku.So yang lain lama lagi sebab baru je start berurut,aku pusing2 dulu FO tu,tp takda apa yang berkenan nak beli pun,target aku nak shopping kat Pasar Baru yang lebih interesting dan kena dengan selera shopping orang melayu.












Selesai diorang berurut aku pun ajak ke Pasar Baru...kena rush sebab Pasar Baru ni bukak siang je sampai pukul 5pm.Nampak gaya macam tak sempat je nak explore sebab waktu yang suntuk sangat.Esok dah budget untuk tour ke luar kota Bandung.So dah bergambar lebih kurang kat Rumah Mode kami bergerak ke jalan Besar untuk naik angkotan which is van yang dijadikan public transport utama kat Bandung ni,tambang memang fix tak kira berapa jauh,sekali naik cost Rp3000...lebih kurang RM1 duit kita.Jauh jugak dari Rumah Mode ke Pasar Baru,tambahan pulak jalan Bandung ni memang 24jam macet manjang,sampai area Pasar Baru kena jalan lagi dalam 10min baru sampai,kesian mak mesti sakit lutut dan kaki dia.




Sampai Pasar Baru dah 3 lebih...owh kenala explore dengan expressnya..tapi masuk dalam terkedu jap....pergh rambang mata,kata azma kat tingkat atas2 lagi menarik...dalam pada tu sempat jugakla aku sambar 1 telekung bunga2 purple yang harga dia Rp140000.Jalan-jalan tengok kat sini memang banyak sangat fabrik kain ela bersulam..sesuai nak buat jubah atau baju kurung,tp just tengok-tengok dan mula bergerak ke tingkat-tingkat seterusnya.
Sekali lagi tersangkut di gerai jual telekung..mata dah tertancap pada 1 telekung sulam soft pink yg di display...dengan kerawang2 yang cantik dan fabrik lembut,datang dengan pelbagai warna...biru,hijau,coklat,purple etc.Mula-mula nak ambik warna soft green...lembut dan tenang ...tapi mata ni tetap ditarik-tarik pada yang pink tadi...last2 ambik juga yang pink tu plus dengan 1 lagi telekung yang ceria berbunga merah untuk bagi gift pada adik aku.

Masa dah ke pukul 4 lebih...less than 1 hour nak ttup dah tempat ni...nak kena cepat2 ke  kedai yang jual kain ela pulak,dalam pada tu sangkut lagi kat gerai yang jual t-shirt untuk souvenir....kain memang berkualiti,tak sama macam yang jual2 tepi jalan tapi harga sama..pergh apa lagi sakan pulak memborong t-shirt kat situ,dalam pada pilih2 design dan size yang sesuai...hm jam dah ke pukul 5..apa harapan nak shopping kain ela ni,dalam hati dah bkira-kira esok mcm mana pun kena spend time lagi kat sini.

Kami dah nak bergerak turun pakai lif bila aku yang masih ralat tak dapat shopping kain ela tergerak hati nak turun pakai tangga,mana tau ada lagi kedai2 kain yang bukak.Ternyata niat murni aku tak sia-sia sebab memang ada kedai2 yang ttup lambat sikit.Singgah di kedai yang jual kain ela bersulam...hm sempatla sambar 3 pasang.Bergerak ke kedai sebelahnya pulak..kali ni jual kain ela bercorak yang memang sesuai nak untuk buat baju kurung.Tauke dia bangsa India...pandaila pulak dia menyorong-nyorong segala macam jenis kain yang entah kenapa nampak cantik belaka.Tambah excited bila dengar harga yang kaw-kaw murah...lebih kurang 50-70% less dari harga kat Malaysia...apalagi memang sakan memborong,last-last kedai tu je aku dah beli sampai 6 pasang!...fuuh memang tak boleh tahan godaan.Sudahnya aku rasa dah macam tauke kain la pulak.Ni shopping express dah macam ni punya belanja..kalau explore semua floor tak taula berapa guni barang aku beli.Lalu-lalang kat kedai yang jual kain lace fuuh macam penuh glitter mata ni...bersilau2..nasib baik takda agenda nak cari baju pengantin...may be next time la kot..hehe..



















Turun ke pintu utama orang lain semua dah tunggu aku sambil duduk-duduk kat tangga...hm mentang2la diorang dah shopping semalam...tp takpa at least tercapai gak agenda aku nak shopping kain ela kat sini walaupun tak sempat nak explore habis-habisan..tanda nak kena datang lagi lah tuuuu.....




Kami charter je 1 van angkot untuk antar direct ke hotel Kenangan tempat family aku stay.







Malam tu kami nak keluar dinner...nak raikan birthday mak yang ke 64 hari ni.Setelah bertanya recommendation pada orang kaunter hotel tu kami pun naik angkot menuju ke restoran apa ntah namanya.Katanya sate di sini sedap.Bila sampai restoran tu nampak macam biasa and cikai je...takpalah mungkin memang makanan dia sedap kot,kalau tak takkan orang tu rekemen ye tak.


Bila dah order ttiba pekerja tu datang balik dan kata ais lemon tea kosong...kami pun tepinga-pinga...memangla kosong takkan letak susu pulak kot,berulangkali dia kata kosong dan kami terangguk-anguk mengiakan tapi dia tetap bdiri kat situ.Last2 kami agak dia nak tanya air tu letak ais ke tidak kot..and adik aku pun cakapla nak yang panas,dia pun sebut air asam jeruk ke..ha yolah dik,hantam sajalah....lepas tu kami tergelak-gelak jugak sebab dah jadi macam ayam dengan itik.Last2 air lemon tea tak sampai tapi dibaginya pulak jus oren..hm lantaklah...

Kami pun order nasi dengan lauk gulai kambing,tempe,sayur plus sate daging dan ayam.......hmm memang jangkaan meleset,taste makanan dia memang agak cikai ,yang sedap cuma jus buah aje.Sate pun bukan dibakar atas bara tapi atas dapur gas..sate reheat agaknya.Terpaksala telan apa adanya...kecewa betul sebab jadi tak special la dinner untuk celebrate bday mak ni.....frust..!!









 Habis makan kami pun split..azma dan aku ambik angkot utk ke hotel Aston,family and d gang ambik angkot lain untuk balik ke hotel Kenangan.Sampai di kawasan hotel kami jalan2 dulu sekitar jalan cihampelas tu yang jugak terkenal sebagi street yang banyak jual barangan jeans.Tapi kedai2 semua dah tutup...yang bukak pun  cuma kedai souvenir yang jual bermacam jenis snacks tempatan..aku pun belilah kerepek tempe yang berbagai perasa...masin,manis,original,pedas,asam jeruk,bersama dengan pisang salai dan kerepek pisang salai goreng salut tepung...memang sedap.

Balik ke hotel kami bergambar-gambar sekejap di lobi dan bilik sebelum beradu untuk malam keduanya....tak sabar untuk journey ke volcano mountain esok.............zzzzzzzzzzzzzz


bersambung...........

1 comment: