Tuesday, July 31, 2012

PARAM & RAMADHAN 1433H




Salam Ramadhan....




Wah dah masuk berapa purnama tak berblog...banyak membaca dari menulis,citer bandung pun still tgantung,kalau pungguk merindu sure dah mrajuk nangih topi sarang takpek pujuk laiee....

So tinggal dulu citer Bandung,silap2 boleh sambung dengan versi tahun ni,IAllah next trip will be in september.

Kali ni nak citer pasal pasar ramadhan disingkatkan oleh masyarakat kontemporari skrg sebagai PARAM.

Citer simple je...aku bkn kaki param2 nih sbb mak masak kek rumah pun dah sodap terlontang den makan.Tapi mengambil semangat kemeriahan param yang hanya wujud time ramadhan,maka awal posa aritu berkobar2 nak menjejak kaki ke sana,maklumla hari-hari lalu lalang depan param yang agak2 dua pelaung je  dari kediaman,teruja jugak melihat keta bersesak-sesak tiap hari kat situ.

Maka isnin 3 ramadhan misi param berjalan,teringin sangat nak makan custard jagung..kenderaan masih bsesak-sesak macam 2 hari lepas,last2 parking kat rumah and lepas solat asar aku jalan kaki je ke sana...tahun-tahun sebelum ni memang jarang ke bazar ni,sebab apa ek..aku pun dah lupa

Wah seronok tengok makanan,kiri kanan penuh dengan macam2 bentuk dan rupa...satu-satu gerai dilewati,mata melingas kanan kiri cari custard jagung...dah hujung-hujung baru jumpa..ada bberapa gerai tapi kaki masih melangkah nak survey lebih lanjut lagi.

Oh sampai pula ke gerai kuih tako kegemaran,kalau nak beli mmg aku cari gerai yang satu ni,memang specialty dia kuih tako and hanya kuih tu je yang dia jual...so reputasi sedap tu memang agak pasti.Beli sebungkus 5 ketul rm2.Kuih manis dah ada...kansel custard jagung...cari kuih cara berlauk,jumpa 1 gerai ni,nak beli sikit je "nak kuih ni singgit"..."kuih ni 1 40sen...oo ambik rm2 la camtu" akak tu bungkus kuih cara 5 ketul...aku ingat sepasang tu 40sen..rupanya sebelah tu 40sen satu...mak datuk,biar betul,nak mencekik ke menjerut ke tali gantung nih..ish2

Jalan2 nampak murtabak plak...kecik2 je size dia,ambik la satu murtabak daging rm2,buat rasa je.Ok dah cukup tinggi ler kalori side dish aku nih...balik2.Jalan laju2 sampai hujung bazar nampak orang jual tembikai...mcm murah jugak sekilo rm2,ah buah,makanan wajib aku...stok limau/oren kat rumah dh abis,oraiitla posa2 ni sedap gak makan tembikai.Ok  beli sebijik rm5.50 pastu cepat2 balik rumah.

Excited nak buka harini..kuih/murtabak dah terhidang,tembikai dah potong.....azan magrib berkumandang,iftar pun bermula.Kurma..teh-o....tembikai....erk semacam je rasa,tp buah dia merah,tender aje...takpa2 tak tentu rasa kot.Murtabak...so so la...next time beli gerai lain lak,kuih cara...mak komen,kuih ni sedap tapi liat macam semalam punya...dia perangat balik ni...aku rasa,betulla..patutla macam something wrong...amboi mahal bukan main...next time memang aku blacklist gerai tu.

Mak makan tembikai...komen lagi,tembikai ni yang masam agaknya...tadi ingat apa yang rasa semacam..eh betulla..td aku buat ulam,ptut rasa lain macam..aku makan potongan lain.rasa sikit,masam..potongan lain lagi,rasa sikit,masam...whole buah ni dah spoiled...mesti buah lama ni,texture still ok tp dh kategori expired.Mau diarrhoea tahap gaban kalau dok perabis.Maka ke tong sampah ler jawabnya...sedihnya tengok makanan terpaksa buang macam tu.Mujur kuih tako tak mengecewakan..sedap as expected.

Wah sekarang baru la aku recall napa aku memang tak gemar sangat ke bazar param nih....tendency untuk membazir memang tinggi,banyak peniaga kurang sivik yang jual makanan recycle atau expired,banyak harga tak patut,banyak makanan kurang kualiti,kesian untuk orang yang memang bergantung pada makanan bazar untuk berbuka,silap makan perut meragam pulak....maka buatlah pilihan bijak untuk menjaga kesihatan diri,terlajak kata boleh  bermaafan,terlajak makan sengsara badan.

Selamat Berpuasa,moga sihat wal afiat untuk beribadat semaksimumnya...Ramadhan Mubarak !

No comments:

Post a Comment