Tuesday, June 4, 2013

GOLD COAST 7- Q1 Skypoint Observation & Surfer's Paradise

29 &30 May 2012

Sambung perjalanan hari ni..
tamat sesi jelajah theme parks....rasa overdose pun ada
nak jelajah sekitar alam pulak...so kami berangkat balik ke Surfer's paradise

Kami turun di Q1 building iaitu lokasi untuk naik ke Skypoint Observation deck.
Q1 building ni setinggi 322.5m
Skypoint observation deck terletak di floor 77 &78, 230m above sea level
Lif untuk ke observation deck ni adalah antara yang terpantas di dunia...boleh reach tingkat 77 tu dlm masa 42.7 secs je...tk smpai sminit pun..pergghh
Untuk general admission tiketnya adalah AUD21...convert RM mmg mahal ler..tp berbaloi

So kami jalan2 tengok 360 degree view of Gold Coast ..mmg spectacular
dari rembang petang sampailah sunset...yg tak syoknya time sunset bateri kamera pulak dah out..nsib baik ada standby kamera lama...jadilah dr takda langsung wp hasilnya kurang memuaskan skit..










Selesai je kami pun turun...sbelum kluar boleh view dulu gmbar yg diorang tangkap before kita naik ke obsevation deck tadi.Kalau minat boleh beli,harga memang boleh tahan mahal.Tapi bila tengok foto tu agak cun tergoda jugaklah kitaorang beli sbg souvenir,ada diskaun sikit bila beli dua gambar.

Misi malam tu apalagi mestilah redah kedai souvenir untuk last round punya shopping...mujur dah beransur-ansur beli,so kedai mana yg boleh dapat best price pun dah tau.Dinner macam biasa kebab untuk kesekian kalinya,tapi bila dah hari-hari tekak ni muak juga,Sal steady lagi sebab dia mmang minat makan kebab.

Esok paginya jalan-jalan area beach pulak...takdala agenda nak mandi laut pun...mesti sejuk.Kat sini kalau nak mandi laut kena alert dengan bendera-bendera yang di pasang..ada makna suma tu...:




kalau nampak bendera ni it is safest swimming area sbb it is a patrolled beach


layan gambar tepi pantai...........







Dari beach kami berjalan lagi across d area dan bgambar tepi canal pulak...Gold Coast is home to 446km canal which is 9x ganda lebih dari Venice.Sebabkan tu ada lebih 80 000 penduduk ada waterfront land...best kan,boleh nampak rumah2 yg ada waterfront from skypoint view kat atas.








Dari sini kami balik hotel untuk check out,bas untuk ke Brisbane datang pick up pukul 6pm,ada few hours lagi jugak nak tunggu.Tapi hotel memang ada tempat simpankan luggage,so sambung lagi ronda-ronda,lepak-lepak makan scone and coffee kat Gloria Jeans,top up souvenir mana yang tak cukup and lastly makan kat Shiraz Persian restaurant...sebab tak berapa nak lapar kitaorang order satu je heavy meal..Boghli polo with lamb shanks..ala-ala nasi beriani,tapi memang sedap sangat and menyesal tak datang before untuk dinner kat situ,sebenarnya lagi jimat sebab memang satu meal tu cukup untuk 2 portion orang malaysia ni.Lepas makan dah pukul 4 lebih kami gerak balik hotel,bas sampai on time and bergeraklah kami menuju Brisbane...sayonara Gold Coast...huhuuhu sedihnya vacation dah abis....

Sampai Brisbane baru pukul 7 lebih,lambat lagi flight pukul 11 lebih.Sebagaimana dah di plan ,kami pun meronda cari shower sebab masa sampai hari tu memang ada shower kat toilet...jenuh mencari semua toilet kat departure hall ni takda shower,bila tanya rupanya memang toilet kat arrival hall itu aje yang ada shower.So terpaksalah  turun dari tingkat 4 ke tingkat 2.Mujur takda orang pun guna..dah selesai by the time nak check in dah dekat 9pm.Orang pun dah beratur panjang nak check in kat MAS counter.Nampak staff diorang memang strict bab baggage ni,  tak boleh lebih 20kg,hand luggage pun dia akan timbang supaya tak lebih 7kg.Time kitaorang pun adalah kena rearrange sikit,selain dari tu everything smooth and terbanglah kami pulang ke tanahair.

TAMAT LA JOURNEY KE GOLD COAST






4 comments:

  1. seronoknya...tak sabar nak ke sana hujung bulan ni...thanks for the entries!!!

    ReplyDelete
  2. thanks leez sbb sudi bc...njoy ur vacation in GC...iAllah will have great time there :D

    ReplyDelete
  3. hopefully too...my trip will include GC and Sydney as well...so a bit rushing to cover in a week's time...

    ReplyDelete
  4. wow pack tu...tkpa redah je,lg byk tmpat mnarik bole pegi...tk ckup masa in future bole round lagi..

    ReplyDelete