Sunday, September 22, 2013

SOUTH KOREA 1-Pre Departure




Mood  nak menulis kembali,kali ni dengan citer trip ke South Korea pula...

Awal tahun..ketika mood nak berjalan membuak Farah rakan kerja pada memberku Sal mengajak dia ke Korea,apalagi invitation di extend kepadaku dan Azma..dan tentunya kami setuju sebab dari tahun lepas dah berhajat ke sana dan keminatan kami pada drama-drama korea pun tak kurang hebatnya.

Setelah buat research dgn pembacaan di website tourism &di blog-blog terutamanya hasil karya warga Malaysia yang sangat ramai melancong ke sana kami putuskan untuk plan semua sendiri.Maka banyaklah perkara yang nak diuruskan apalagi kami bcadang nak cover Jeju &Seoul sekaligus.

Perkara pertama dah tentulah book tiket..kali ni naik Air Asia,dengan harga lbh kurang RM1200 inclusive baggage/seat/makan...takla murah mana,klau time frame tu lama sikit hrga boleh dpt lagi murah sbb boleh book time offer.Maka date  locked pada 28 Mac-6 April 2013...spring season dgn harapan dapat tengok cherry blossom.

Maka bermulalah perbicangan online/research dan itinerary dirancang bdasarkan semua tu.Untuk Jeju kami serahkan pada Farah untuk uruskan...booking flight from Seoul-Jeju,accomodation dan book untuk guided tour di sana.
Untuk perjalanan di Seoul aku yang handle...banyak nak kena plan...attraction yg nak pegi/mode of transport dan paling penting study map subway,yg ni aku dowload kt tablet dan dr situ boleh plan trip,anggaran kos dan berapa lama perjalanan...apps ni mmg impressive &sangat2 membantu untuk sesapa yg bcadang nak travel sendiri macam kitaorang.

So setelah berhempas pulas menelaah,discuss and plan dengan sehabis detail maka itinerary kami adalah seperti berikut :

28.3.13   LCCT-Incheon Airport  1am-8.20am
               Incheon-Gimpo Airport
              Gimpo Airport -Jeju      2pm-3.05pm
              Jeju Aiport-Check in Yeha Guesthouse

29.3.13  Yeha Jeju Island Tour (East Coast)
             -Hallim Park/Suweolbong trekking/Lunch @ Spirited garden/ALTHR airfield/Mount
              Sanbang/Teddy Bear museum or Cheonjeyeon waterfall

30.3.13 Yeha Jeju Island Tour (West Coast)
            -Trick Art Museum/Seongeup Folk Village/Lunch/Women Diver Show/Seongsan
              Ilchulbong/Manjanggul lava tube cave

31.3.13 Jeju-Gimpo Airport  9.35am-10.40am
             Gimpo-Seoul Station-Check in Bukchon Maru Hanok
             Gyeongbokgung Palace
             Itaewon-Seoul Mosque &Dinner

01.4.13  Nami Island
              Hanbok wearing session at Hanok

02.4.13 Changdeokgung Palace
             Check out Hanok
             Check in Namsan 3 guesthouse
             Namsan Tower

03.4.13 Mount Sorak
             Teddy Bear Farm
             Dinner @ Itaewon

04.4.13  Korean Folk Village
              Shopping @ Myeongdong

05.4.13  Shopping @ Dongdaemun/Myeongdong
              Dinner @ Sinchon

06.4.13 Incheon-LCCT   9.35am -3.15pm


Ni official website yang sangat membantu :

http://english.visitkorea.or.kr/enu/1001_About%20Korea.jsp

http://www.smrt.co.kr/program/cyberStation/main2.jsp?lang=e

 Dan terima kasih tak terhingga juga buat blogger2 yang gigih bagi info dan panduan travel ke korea,so atas semangat yg sama diharapkan perkongsian kisah kembara  ni dapat memberi manfaat kepada orang lain jua hendaknya.

bsambung........

2 comments:

  1. ohh...rupanya Ayda pun pernah stay di GH3 tu yek

    apa nama appas yg Ayda download tu eh

    ReplyDelete
  2. sama la kan stay kat namsan 3..tp time tu dpt ground floor je,tak ramai org kot

    apps SUBWAY by Broong Inc

    ReplyDelete